<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Knarr i ørkenen: Norges paviljong under verdensutstilllingen i Dubai neste år er inspirert av formen til en gammel norrøn skipstype kalt knarr. Illustrasjon: : Rintala Eggertsson Arkitekter

Havfokus i ørkenstaten Dubai

Fra 1. oktober 2021 og i seks måneder fremover håper arrangørene av verdensutstillingen Expo 2020 i Dubai vil få 25 millioner besøk. Norge deltar med en paviljong der fokus er på havet.

Noen kilometer sørvest for Dubai by har det de siste årene reist seg en rekke nye byggverk. Spektakulære bygg er ikke et uvanlig syn i denne ørkenstaten, som alt har verdens høyeste bygning i form av Burj Khalifa, og som snart skal åpne et nytt bygg som blir enda høyere.

Midt i en byggeplass: Hele Dubai har lenge vært en eneste stor byggeplass, med verdens høyeste bygg, flere kunstige øyer, og nå også nye spektakulære bygg i det som blir Expo 2020 – den første verdensutstillingen i Midtøsten. Illustrasjon: Expo 2020

Et av mange nye bygg ute i ørkenen blir Norges 1.000 kvadratmeter store paviljong under verdensutstillingen Expo 2020, som etter planen skulle pågå fra 20. oktober 2020 og frem til 10. april neste år, men som i stedet har utsatt åpningen til 1. oktober 2021. 

Til tross for utsettelsen har arrangørene valgt å beholde merkenavnet Expo 2020. Temaet er fortsatt “Connecting minds. Creating the future”. Og planen er fremdeles at verdensutstillingen skal holde åpent et halvt år, dvs. frem til 31. mars 2022. 

Fortsatt optimist: Ole Johan Sandvær, norsk generalkommissær for Expo 2020, er fortsatt optimist med hensyn til avviklingen av verdensutstillingen fra oktober 2021. Foto: Innovasjon Norge

Budsjett på 70 millioner

– Norges paviljong, selve bygget, står nå ferdig. Jeg har selv nylig kommet tilbake fra Dubai etter overtagelsen av bygget i forrige uke, forteller Ole Johan Sandvær i Innovasjon Norge. Han er generalkommisær for Norge under Expo 2020, men arbeider for tiden fra hjemmekontor fordi han er i karantene etter turen. 

Norge har fått en veldig bra plassering på Expo-området og byggets arkitektur passer fint til vår tematikk.
Ole Johan Sandvær i Innovasjon Norge

– Er du fornøyd med bygget?

– Ja. Norge har fått en veldig bra plassering på Expo-området og byggets arkitektur passer fint til vår tematikk. Her skal vi presentere løsninger for bærekraftig bruk av havet. Vi blir eneste nasjon med havet som tema, og det passer perfekt også fordi det vel aldri har vært mer fokus på rene hav enn det er nå. Slik sett kunne vi ikke presentert et mer tidsriktig tema, mener Sandvær.  

– Det er et bygg som passer budsjettet, forteller han og henviser til budsjettet på 70 millioner kroner, som er omtrent halvparten i dagens kroneverdi av hva Norge brukte på deltagelsen under verdensutstillingen i Shanghai i 2010.

– Det dekker bygging og drift av paviljong og utstilling i paviljongen, samt nedrigging i etterkant. Tilstøtende aktiviteter, som bidrar til å understøtte paviljongens budskap, skal i størst mulig grad være selvfinansierte, sier Sandvær.

Norges tema er havet

Han forteller videre at målet er å komme opp i en finansiering fra næringslivet på 30 millioner kroner, noe som er cirka ti millioner lavere enn først anslått. Olje- og energidepartementet, Næringsdepartementet og Utenriksdepartementet bidrar med til sammen 40 millioner.

Hittil har Sandvær & Co. fått med Equinor, DNV GL, Kongsberg Gruppen og Yara som hovedsamarbeidspartnere. Men selv om temaet for Norges deltagelse er hav, og herunder bærekraftig utnyttelse av havet, har Innovasjon Norge foreløpig ikke fått napp hos noen norske shippingaktører, fiskeribransjen eller andre innen oppdrettsnæringen.

Nye hoteller i Dubai

 

Hvis du planlegger å besøke Dubai neste år, kan du overveie å bo på et av de mange nye hotellene som etter planene åpner dørene den nærmeste tiden, eller i et av de over 1.200 andre hotellene der.

For eksempel Accor Sofitel Dubai Wafi, som med 598 rom – hvorav 97 er leiligheter – blir det største Sofitel-hotellet i Midtøsten. I tillegg har hotellet flere restauranter, blant annet den asiatiske Taiko og den britiskinspirerte gastropuben The Nine.

www.all.accor.com

Et alternativ kan være det 52 etasjer høye The Palm Tower, som etter planene skal huse 432 luksusleiligheter og et femstjerners hotell med 290 rom når – og hvis – det åpner i 4. kvartal i år. Luksushotellet, som har fått navnet St. Regis Dubai – The Palm, vil holde til i de første 18 etasjene.

www.thepalmtower.com

2020 er også året da Dubai Parks and Resorts åpner dørene for Midtøstens første Legoland-hotell, som også er verdens syvende. Hotellet får blant annet 250 rom og et lekeområde med borgtema. Ved inngangen blir familier ønsket velkommen av den kjente Lego-dragen Ollie.

www.dubaiparksandresorts.com

Hvis du vil bo i nærheten av Expo 2020, bør du kanskje se nærmere på det firestjerners The Manor by JA i forretningsområdet Jafza.

www.jaresortshotels.com/dubai

Five Jumeirah Village er et gigantisk hotellanlegg som kan skilte med 247 luksusrom og suiter i tillegg til 254 flytende bassenger med ett-, to- eller fireroms tilhørende leiligheter. Beliggende en kort kjøretur fra Dubais nye Al Maktoum International Airport er Five blitt et landemerke. I den futuristiske skyskraperen har hver enhet en liten hage og eget basseng. Femstjerners-resorten inkluderer også et hovedbasseng, gourmetrestauranter, spa og gym. Gjestene har også tillatelse til å benytte Palm Jumeirahs strender og fasiliteter.

www.fivehotelsandresorts.com

– Midtøsten investerer i oppdrett og representerer et meget spennende marked for norsk oppdrettsteknologi og -kompetanse. Vi jobber derfor med å få med leverandørindustrien til oppdrettsnæringen, forteller Sandvær.

– Vårt fokus er på Norge som en pioner for bærekraftige havløsninger. FNs bærekraftsmål er styrende for hva vi skal gjøre og hvilke aktiviteter vi skal ha, sier Sandvær.

Heldigitalisert utstilling

Den 1.000 kvadratmeter store paviljongen vil ha et netto utstillingsareal på 600 kvadratmeter. Det blir ingen levende isbjørner eller fossefall, men derimot en ganske heldigitalisert affære.

Vårt fokus er på Norge som en pioner for bærekraftige havløsninger.
Ole Johan Sandvær i Innovasjon Norge

– Selve visningen i den norske paviljongen vil i stor grad være digitalt basert, med bruk av skjermer, lyd og lys. Vi skal ta de besøkende med på en reise fra under havbunnen, gjennom havet til overflaten og videre til "space" og vise norske innovasjoner og teknologi som bidrar til bærekraftig bruk av havet. Målet er å ytterligere styrke Norges posisjon som verdensledende havnasjon, sier generalkommisæren.

Paviljongen er tegnet av arkitektfirmaet Rintala Eggertsson Arkitekter, herunder av finske Sami Rintala, som jobber ut fra Bodø og islandske Dagur Eggertsson, som bor og jobber i Oslo.

Inspirert av en knarr

Paviljongens form er inspirert av et tidligere vikingskip, en såkalt knarr. Det var et lasteskip med et bredere, dypere og kortere skrog enn langskip, og som kunne ta desto mer last og manøvreres med mindre mannskap. Et sveitsisk entreprenørselskap ved navn Expomobilia både bygger og eier paviljongen, og har ansvaret for å demontere den og bli kvitt den i etterkant.

Et sveitsisk entreprenørselskap, ved navn Expomobilia, både bygger og eier paviljongen, og har også ansvaret for å demontere den og bli kvitt den i etterkant. Kontrakten for paviljongens innhold og utstilling er tildelt norske Gyro.

25 millioner besøk

Om alt går som planlagt, og coronafrykten har lagt seg innen oktober neste år, vil verdensutstillingen bli et av verdens mest besøkte arrangementer neste år. Expo 2020 som helhet regner med 25 millioner besøk fordelt på 15 millioner besøkende, da det er ventet at flere kommer mange ganger. Det er videre anslått at ca. 20 prosent av alle besøkende er der for ren business. De andre 80 prosentene er en blanding. Noen er rene turister, andre er der for en blanding av business og turisme. 

Over 70 prosent av de besøkende er ventet å komme utenfra emiratene, og det er ventet flest kinesere og indere. Hvor mange nordmenn som tar turen, enten for å være en del av teamene til Innovasjon Norge eller de tilhører selskapene på Norges paviljong, eller som rene turister/besøkende, har Innovasjon Norge ingen anslag på.

Blir stående: Den store domen Al Wasl blir det sentrale bygget under Expo 2020, midt i verdensutstillingen, og er som et av få bygg planlagt å bli stående der. Illustrasjon: Expo 2020

Ligger ved hovedinngang

Utstillingen er bygget opp rundt tre temaer: Opportunity, Mobility and Sustainability. Norge ligger i den delen av verdensutstillingen som har temaet Opportunity.

– Vi vil i løpet av perioden ha kapasitet til å ta imot ca. 1,4 millioner besøkende til Norges paviljong, forutsatt at eventuelle Covid-19-restriksjoner ikke setter begrensninger. 

Paviljongen ligger ved en av de fire hovedinngangene, slik at vi får eksponert vår paviljong bedre enn de aller fleste andre. Så vi ligger veldig bra til, reklamerer Sandvær.

Vi vil i løpet av perioden ha kapasitet til å ta imot ca. 1,4 millioner besøkende til Norges paviljong, forutsatt at eventuelle Covid-19-restriksjoner ikke setter begrensninger.
Ole Johan Sandvær i Innovasjon Norge

Det er to typer paviljonger. Det er rundt 85 av de selvbygde, noe de aller fleste vestlige land har. Og så har man de såkalte assisterte paviljonger, der land eller organisasjoner får tildelt plass i eksisterende bygg på området. Expo 2020 opererer med at opptil 192 land deltar på den ene eller andre måten. 

En spade for landet: Morten Fon (t.v.), konsernsjef i Jotun og styreleder for Norway Expo 2020, Ole Johan Sandvær, generalkommissær for Norges deltagelse i Expo 2020, Najeeb Mohammed Al-Ali, Executive Director Expo 2020, og ambassadør Jens Eikaas til De forente arabiske emirater tok alle noen symbolske spadetak i fjor for å markere norsk deltagelse under verdensutstillingen. Foto: Innovasjon Norge

Etter utstillingen blir området gjort om til et nytt “business district” i Dubai. Det skal hete “District 2020”. Det ligger vest for Dubai på vei mot Abu Dhabi og like ved den nye flyplassen, Al Maktoum. Når den er ferdig om fem år, vil den bli verdens største flyplass. Noen av byggene, som emiratenes egen paviljong og et stort bygg i sentrum av utstillingen, blir stående.

Kritiserer deltagelse

Norges deltagelse i et land som ikke akkurat er kjent for å behandle sine gjestearbeidere bra, har fått kritikk fra blant annet Amnesty International. Generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty Norge har blant annet uttalt at “vi spiller på mektige og autoritære lands premisser for å oppnå kortsiktige profittmål”.

Verdensutstillinger de siste 20 årene

 

De seneste verdensutstillingene:

EXPO 1998 – Lisboa, Portugal

EXPO 2000 – Hannover, Tyskland

EXPO 2005 – Aichi, Japan

EXPO 2008 – Zaragoza, Spania – Norge deltok ikke

EXPO 2010 – Shanghai, Kina

EXPO 2012 – Yeosu, Sør-Korea

EXPO 2015 – Milano, Italia – Norge deltok ikke

EXPO 2017 – Astana, Kasakhstan – Norge deltok ikke

Planlagte verdensutstillinger:

EXPO 2020 – Dubai, De forente arabiske emirater – Norge skal delta

EXPO 2023 – Buenos Aires. Argentina – Deltagelse ikke besluttet

EXPO 2025 – Osaka, Japan – Deltagelse ikke besluttet

Kilde: Innovasjon Norge

Sandvær i Innovasjon Norge er godt forberedt på spørsmål rundt arbeidernes rettigheter.

– Dette med arbeidernes rettigheter er noe Expo-organisasjonen har satt høyt på agendaen, og vi har satt det enda høyere. Vi har satt strenge retningslinjer for hvordan vi skal operere, og hvordan de som bygger paviljongen vår skal operere, sier Sandvær, som mener de er veldig oppmerksomme på denne tematikken.

The Palm Tower Foto: visitdubai

LO i prosjektstyret

– Vi har en norsk prosjektleder på plass der nede som har besøkt byggeplassen nesten daglig og kjørt ukentlige møter med våre byggentreprenører helt siden byggearbeidene startet. Vi har også avvist underentreprenører med bakgrunn i hvilke boforhold de tilbød sine ansatte, før det ble tegnet kontrakt med dem, sier Sandvær videre.

LO er forøvrig representert i prosjektstyret, som ellers består av de fire store deltagerbedriftene Kongsberg Gruppen, Jotun, DNV GL og Equinor, samt NHO og Innovasjon Norge. Prosjektstyret er utnevnt av Nærings- og fiskeridepartementet

Accor Sofitel Dubai Wafi Foto: visitdubai

Feirer nasjonaldagen 17. november

Alle de 192 nasjonene som ifølge arrangøren er påmeldt, skal få sin såkalt nasjonale dag.

– Norges nasjonale dag blir 17. november, en ikke tilfeldig valgt dato, selvsagt. Et halvt år etter nasjonaldagen. Da blir det konferanser der vi skal løfte Norges image innenfor tematikken hav. Vi håper naturligvis på politisk besøk på høyt nivå. Men hvilken minister det blir kommer an på tematikken, og det samme gjelder om vi får med noen fra kongehuset. Det blir vel først avgjort til sommeren, forteller Sandvær.

Så får vi se om det i midten av november neste år er blitt trygt for en norsk tronarving, minister, næringslivstopp, eller rett og slett en norsk turist (med god råd) å reise til Dubai, og oppleve en spektakulær verdensutstilling og alt annet denne ørkenstaten har å by på.

Reise