<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Vant alt: DNB Markets-rigganalytiker Martin Huseby Karlsen fikk flest stemmer av alle i Kapitals analytikerkåring. Foto: Eivind Yggeseth

Wonderboy i blodig sektor

– Når vi er på oljemessen i Houston, vil olje- og riggselskapene snakke med Martin alene, forteller en rigginvestor til Kapital.

Investoren ønsker å være anonym, men snakker gjerne om rigganalytiker Martin Huseby Karlsen, som han har vært på turer til utlandet med, og som fikk flest stemmer av samtlige i Kapitals analytikerkåring.

– Jeg har kjent Martin i nesten ti år. Hele perioden har han vært den klart beste rigganalytikeren i Norge og har en også en helt spesiell standing i verdenssammenheng. En gang vi var i Brasil, ville Petrobras ha en time alene med Martin, sier investoren videre og refererer til Sør-Amerikas ekvivalentselskap til Equinor.

The Winner Takes it All

Glem medieprofilerte Peter Hermanrud og Pål Ringholm i SpareBank 1 Markets samt alle Jan’ene i bankene og meglerhusene. De ble alle som en slått i Kapitals analytikerkåring, presentert i slutten av januar. I år var det nemlig DNB Markets’ analytiker Martin Huseby Karlsen investorene gav flest stemmer til.

I tillegg vant analytikeren sin kategori “offshore/stål”, som omfatter rigg- og supplysektorene. Som om ikke dét var nok, traff Huseby Karlsen aller best med aksjeanbefalingene i Kapital-saken Vinnernes vinnertips med tips gitt for et år siden.

– Hvordan er det å være “vinneren som tar alt”?

– Det er hyggelig at kundene stemmer på oss, sier Huseby Karlsen og deler rosen med teamet sitt. – Vi er særlig ydmyke og glade for dette nå fordi riggsektoren har vært så out of favours i mange år. Men skal du virkelig intervjue meg nå som hele sektoren min har gått i vifta? spør han og ler litt.

Men skal du virkelig intervjue meg nå som hele sektoren min har gått i vifta?
Martin Huseby Karlsen

Seks års nedtur

Selv om Hovedindeksen har falt med rundt 30 prosent fra toppen i januar, har snittinvestoren på Oslo Børs hatt gode dager sammenlignet med oljeservicefolket. Markedsverdien på selskapene i oljeservice er nærmest radert bort. Flere av selskapene, ofte med Drilling som en del av navnet, er på konkursens rand. En av de mest profilerte investorene som har blitt filleristet er Tor Olav Trøim i Borr Drilling.

– Jeg har ikke snittallet i hodet, men aksjene i sektoren min har falt mellom 70 og 97 prosent i år, sier Huseby Karlsen.

En slik massakre kan ta livsmotet fra enhver. Men analytikeren er lett i humøret.

– Noe av “fordelen” med å dekke oljeservice er at man er vant til dårlige tider og fallende aksjekurser. Det har vært tøft i oljeservice siden 2014, med unntak av en liten oppgang i 2017 og 2018, forklarer han.

– Investorene og analytikerne er slitne etter en så lang nedgangsperiode, men de er også mer vant til elendige tider. Opsjonalitetsverdien som har blitt lagt til grunn i verdsettelsen av selskapene er i ferd med å forvitre. Fremover tror vi det blir vesentlig mer fokus på inntjening og kontantstrøm i selskapsvurderingene, sier han og tilføyer:

– Men det er store papirverdier som har gått tapt. Jeg går selvfølgelig konstant og tenker på at jeg har anbefalt å kjøpe noe som har falt så mye. Det er ikke hyggelig.

Jeg går selvfølgelig konstant og tenker på at jeg har anbefalt å kjøpe noe som har falt så mye. Det er ikke hyggelig.
Martin Huseby Karlsen

Opplevde finanskrisen som verre

Normalt ville Kapital ha truffet Huseby Karlsen, men nå tar vi intervjuet på telefon hjemmefra. Analytikeren har ikke fått påvirket hverdagen sin like mye som mange andre i finansbransjen. Da barn nummer to kom til verden for ni år siden, rigget han til en deal med kontor i DNBs filial i Larvik deler av uken når han ikke er på reise eller i Bjørvika.

– Jeg har nok en enklere coronahverdag enn mange andre, sier han fra kontoret i sommerbyen.

De to siste dagene skulle han har vært på kundemøter i London, men de er omgjort til telefonmøter.

– Hvordan holder dere motet oppe i DNB Markets?

– Vi møter opp på jobb. Det er nok enklere for oss som har vært med på kriser tidligere. Jeg husker finanskrisen som mye mer sjokkerende. Den føltes helt brutal, antagelig fordi det var første gang jeg opplevde en nedtur i markedet. Eksterne sjokk med corona og oljekrigen mellom Saudi-Arabia og Russland oppå det hele er vanskelig å forholde seg til fordi man har null mulighet til å forutse dem, sier han.

Jeg husker finanskrisen som mye mer sjokkerende. Den føltes helt brutal, antagelig fordi det var første gang jeg opplevde en nedtur i markedet.
Martin Huseby Karlsen

I skrivende stund 19. mars snuser oljeprisen på 25 dollar og har ikke vært lavere på 17 år.

Noen falt for mye

– Hvordan er dialogen med investorene nå? Er det mange som er sure og fortvilet?

– Det blir mange samtaler. Men slik har det vært i flere år. Sektoren har blitt mindre. De som har investert i rigg, har brukt mye mer tid på investeringene sine enn det som er vanlig. Investorene er frustrerte nå.

– Er det noe håp igjen i oljeservice?

– Ja, nå kommer det en periode med restrukturering. De selskapene som er driftet best, vil overleve så lenge man henter opp olje offshore. Men mange kommer til å gå konkurs eller komme under Chapter 11, sier han med henvisning til konkursbeskyttelse i USA.

"En institusjon": Martin Huseby Karlsen har jobbet DNB Markets siden han var ferdig i Trondheim. Kolleger kaller ham "en institusjon". Foto: Eivind Yggeseth

I kriser er det som kjent alltid muligheter.

– På grunn av fallet i oljeprisen, som er ned nesten 60 prosent, er det noen selskaper som faller mer enn de burde. Dermed har endel fond måttet selge seg ut, forklarer Huseby Karlsen.

Anbefaler Subsea 7

Ett av selskapene han mener har falt for mye er undervannsentreprenøren Subsea 7, som nå har en markedsverdi på 13 milliarder kroner.

– Det er et kvalitetsselskap som har god balanse og som er industrileder globalt. Subsea 7-kursen ligger nå rett under 50 kroner og har halvert seg i verdi i år. Aksjen er billigere nå enn under finanskrisen og nedturen i 2015 og 2016, sier han.

Huseby Karlsen holder også en knapp på Odfjell Drilling og Maersk Drilling. Det var de aksjene han anbefalte da Kapital i år også spurte vinnerne i analytikerkåringen om deres vinnertips for det neste året.

Laget liste over Survivors

Nå dekker Huseby Karlsen 18 selskaper. Noe av det siste analysearbeidet han og kollegene har gjort, er å lage en oversikt over hvilke selskaper som faktisk vil overleve coronakrisen.

Det er kun fem selskaper som de tror unngår dødslisten med sikkerhet: Subsea 7, TGS, Kværner, Maersk Drilling og CGG.

Shelf Drilling, Aker Solutions og Odfjell Drilling har fått merkelappen “Likely Survivors” på 12-måneders sikt. Mens de levner lite håp til selskaper som John Fredriksen-“selskapet” Seadrill, Trøims Borr Drilling og DOF.

– 2014 markerte slutten på en oppgangsperiode på ni år. Bransjen ble ganske lite påvirket av finanskrisen. Generelt har det vært altfor mye gjeld. Restruktureringen burde ha begynt mye tidligere. Men så var det en opptur i 2017 og 2018, og ny kapital ble gjort tilgjengelig. En stund så det noe bedre ut, men ikke så bra som man håpet, forteller han.

– Mange vil gå konkurs

– Dette blir den store oppryddingen i sektoren. Mange selskaper kommer til å gå konkurs. Rigger trengs i fremtiden så lenge man henter opp olje offshore. Det blir spennende å se hvilke hender de vil ende på. Nedturen nå har vart lenger enn den på 1980-tallet.

– Må du finne deg en ny sektor å følge?

– Forhåpentligvis ikke. Men det er mange utfordringer. I utgangspunktet er det en lite populær sektor på grunn av ESG, oljeservice regnes som en skitten sektor. Nå kommer de coronarelaterte problemene i tillegg. Jeg synes sektoren morsom å jobbe med og har et godt nettverk både i industrien og blant investorene. Det skal nok bli en råd uansett.

Er selv risikoavers

Siden 2004 har Huseby Karlsen dekket riggmarkedet, som nærmest er synonymt med høyrisiko og grafer med store utslag. Man skulle kanskje tro at det også ville tilsi en analytiker med forkjærlighet for høy fart på veien og idretter med adrenalinkick, men nei.

– Jeg er ganske risikoavers, sier Huseby Karlsen.

– Jeg er ganske risikoavers.
Martin Huseby Karlsen

Analytikere har kanskje ikke like mye maur i rompa som meglere, men få i bransjen har sittet like rolig som Huseby Karlsen. Siden han tok med masteren fra den høythengende ind.øk.linjen på NTNU i bartebyen, har han jobbet i DNB.

Til tross for at Huseby Karlsen kun er 40 år, har han fått merkelappen “institusjon” blant kolleger i DNB Markets.

– Kunnskapen hans om oljeservice settes stor pris på av både kunder og kolleger. Dessuten har han klart å forhandle seg frem til å jobbe fra Larvik-kontoret noen dager i uken. Dette viser at banken kan strekke seg langt for å legge forholdene til rette for en så viktig bidragsyter som Martin, mener vedkommende.

Totalpakken Martin

– Hva er suksessoppskriften for å bli en så god analytiker?

– Mye arbeid, sier Huseby Karlsen.

Investoren Kapital har pratet med er mer utfyllende om hva som gjør ham så god.

– Det er totalpakken. Martin er best på infoflyten, som oversikt over alle riggkontrakter, og kan tall og regne. Han er alltid forberedt og setter dermed standarden i teamet han leder i DNB. Dessuten er han lett å snakke med sosialt og faglig. Han er ikke beskjeden, men han fremhever heller ikke seg selv. Du må kjenne ham for å vite hvor flink han er, sier investoren, som Kapital snakker med etter den siste smellen i bransjen.

Du må kjenne ham for å vite hvor flink han er.
Rigginvestor om Martin Huseby Karlsen

– Ikke opptatt av finans

Han vokste opp som eldstemann i en søskenflokk på fire. Begge foreldrene er lærere. Han spilte fotball og håndball før løpingen tok ham: 200–800 meter friidrett.

– Jeg drev det ikke til noe veldig stort, men har noen kretsmesterskap. Men det var ikke så veldig mange som deltok, sier han.

Han var opptatt av realfag og hadde en fetter som studerte i Trondheim og som anbefalte NTNU.

– Det var litt tilfeldig at det ble ind.øk. Jeg var ikke noe opptatt av finans. Jeg spesialiserte meg innen IT, sier han.

Skulle bli IT-konsulent

På tampen av studietiden fikk han ekstrajobb i DNB Markets og jobbet med programmering. Planen var egentlig å bli IT-konsulent, og han hadde flere jobbtilbud, men så trivdes han så godt i DNB at han ble der. Ved litt tilfeldigheter endte han opp som analytiker i DNB Markets.

Anbefaler kjøp: Martin Huseby mener Hovedindeksen er lav nok til å begynne å kjøpe. Det var da intervjuet ble gjennomført i mars 2020. Foto: Eivind Yggeseth

– Jeg jobbet for analysesjef Morten Jensen. Det var han som spurte om jeg kunne tenke meg å bli analytiker for oljeservice. Det var i en periode med mye turnover inn i oppturen. Mange trodde at nå var syklusen over. De ville ikke ansette en senioranalytiker fra et annet meglerhus, så da ble det meg og en studiekompis fra Trondheim, forteller han.

I starten gikk han på tremånderskontrakter og jobbet natt og dag.

– Alt gikk rett opp. Jeg har vært med fra Markets var lite og norskfokusert til å bli størst i Norge og også har fått en posisjon utenlands. Det har vært gøy.

– Er du gift med DNB Markets?

– He he, det vet jeg ikke. Men jeg trives veldig godt og setter stor pris på kolleger og fleksibiliteten i DNB, sier han.

Han vedgår at det har vært noen beilere underveis.

Begynn å kjøpe på 670

Bonuser er ikke det man skal snakke høyest om i dag, men DNB Markets leverte knalltall for 2019.

– Hvilken direkteeffekt har seieren i Kapitals analytikerkåring på din bonusutbetaling?

– Det blir ikke lett for meg å svare på. Bonusutbetalingene er individuelle og ikke noe vi kommenterer på. Kundefeedback er viktig for en analytiker.

– Hva har du gjort med alle pengene du har tjent som analytiker?

– Jeg har spart til leilighet og hus og noe i fond. Jeg har også noen få DNB-aksjer. Det koster mye å holde en familie. Jeg ante ikke at det var så dyrt å ha barn, sier han og ler litt igjen.

Det koster mye å holde en familie. Jeg ante ikke at det var så dyrt å ha barn.
Martin Huseby Karlsen

– Det begynner kanskje å bli på tide å kjøpe på Oslo Børs, sier han idet Hovedindeksen faller mot 670.

– Man treffer aldri bunnen. Det er heller bra å begynne litt for tidlig. Man kan begynne nå og heller spre det etter hvert.

Profil

Navn: Martin Huseby Karlsen (40), gift og tre barn på hhv. 4, 9 og 12 år.

Aktuell fordi: Sammenlagtvinner i Kapitals analytikerkåring og i kategorien Offshore og stål innen oljeservice.

Viktigste milepæl: Da jeg som ny og ung analytiker fikk ta over oljeservicesektoren i DNB Markets og være med på å bygge opp et bra og stabilt team, som har blitt rangert høyt over tid i utenlandske og norske analytikerkåringer.

Beste investering: Eiendom og aksjefond i 2009.

Dårligste investering: Opticom og Fast-aksjer i studietiden på begynnelsen av 2000-tallet som gikk i cirka null.

Best på: Høy arbeidskapasitet og bra stå-på-vilje.

Dårligst til: Å ta fri.

Min hverdag: Har base i Bjørvika, men sitter noe av tiden på DNBs kontor i Larvik, hvor jeg bor. Fordelen når jeg er i Oslo er at jeg bare kan jobbe. Vi har beholdt leiligheten fra da vi bodde der. Kona er også fra Larvik og er ergoterapeut. Er også endel på reise.

Hobby: Jobb, familie og litt løping med et par mosjonsløp i året. Ble dessverre kraftig slått av analytikerkollega Håkon Astrup i Fornebuløpet. Det er nok fordi jeg har passert 40.

Profil

 

Navn: Martin Huseby Karlsen (40), gift og tre barn på hhv. 4, 9 og 12 år.

Aktuell fordi: Sammenlagtvinner i Kapitals analytikerkåring og i kategorien Offshore og stål innen oljeservice.

Viktigste milepæl: Da jeg som ny og ung analytiker fikk ta over oljeservicesektoren i DNB Markets og være med på å bygge opp et bra og stabilt team, som har blitt rangert høyt over tid i utenlandske og norske analytikerkåringer.

Beste investering: Eiendom og aksjefond i 2009.

Dårligste investering: Opticom og Fast-aksjer i studietiden på begynnelsen av 2000-tallet som gikk i cirka null.

Best på: Høy arbeidskapasitet og bra stå-på-vilje.

Dårligst til: Å ta fri.

Min hverdag: Har base i Bjørvika, men sitter noe av tiden på DNBs kontor i Larvik, hvor jeg bor. Fordelen når jeg er i Oslo er at jeg bare kan jobbe. Vi har beholdt leiligheten fra da vi bodde der. Kona er også fra Larvik og er ergoterapeut. Er også endel på reise.

Hobby: Jobb, familie og litt løping med et par mosjonsløp i året. Ble dessverre kraftig slått av analytikerkollega Håkon Astrup i Fornebuløpet. Det er nok fordi jeg har passert 40.

Karriere
Jobb
Portrett