<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

– Dette blir århundrets sommerhyttemarked

Samtidig som hyttemeglere langs hele kysten melder om større etterspørsel enn noen gang, registrerer Finn.no skyhøy vekst i besøkstall inn til annonser for fritidsboliger. Hyttene i sommerfylket Agder er mest populære, med over 100 prosent trafikkøkning i mai.

Mot rekordår: Takket være coronakrisen opplever hyttemarkedet her til lands rekordstor interesse. Ifølge ekspertene Kapital har snakket med, er det duket for tidenes hyttemarked i sommer. Her fra Bjørkøya i Langesundsfjorden.  Foto: Optical Media/Krogsveen
Eiendom

En rekke faktorer gjør at det nå er superaktuelt for mange å kjøpe hytte hjemme i Norge. Eksperter spår rekordår for sommerhytter. Både rekordlavt rentenivå, reiserestriksjoner som gjør at de fleste planlegger Norgesferie i sommer og svak krone trekker i samme retning. Finn.no melder nå om eksplosjonsartet vekst på annonsevisninger for fritidsboliger den siste måneden.

– Hittil i mai har trafikken inn til salgsannonsene for fritidsbolig økt med nesten 30 prosent sett mot fjoråret. Det er med andre ord mange nordmenn som er på jakt etter eller drømmer om fritidsbolig akkurat nå, kanskje spesielt fordi “alle” skal tilbringe sommerferien i Norge, sier Jørgen Hellestveit, produktdirektør i Finn eiendom.

Hellestveit sier at det nå legges ut færre fritidsboligannonser enn på samme tid i fjor, men at trafikken likevel er høy, noe som igjen gir en økning i gjennomsnittlig antall annonsebesøk sett opp mot antall publiserte annonser.

– Det betyr at det er god effekt på annonsene som ligger ute nå, sier Hellestveit.

Det er særlig fritidsboliger i områdene Agder, og Vestfold og Telemark som har høye trafikktall i disse dager, ifølge Hellestveit.

Agder har hatt en økning i trafikk på over 100 prosent hittil i mai sett mot samme periode i fjor, mens Vestfold og Telemark har over 80 prosent trafikkvekst.
Jørgen Hellestveit, produktdirektør i Finn eiendom

– Agder har hatt en økning i trafikk på over 100 prosent hittil i mai sett mot samme periode i fjor, mens Vestfold og Telemark har over 80 prosent trafikkvekst. Dette ser vi også på hytteleie-markedet, hvor det er de samme områdene som er særlig ettertraktet.

Flere har også begynt å gå på visninger på fritidsboliger igjen, ifølge Hellestveit.

– 23. mars lanserte vi en påmeldingsfunksjon for visning på Finn eiendom, og etter at hytteforbudet ble opphevet, ser vi at flere melder seg på visninger digitalt via Finn.

Langt over prisantydning: Denne hytta i Bergsbygdaveien i fjorden innenfor Brevik ble solgt for 6,1 millioner kroner. Prisantydningen var 5 millioner. Foto: Optical Media/Krogsveen avd. Bamble

– Vil bli prisrekorder i år

Den rekordhøye trafikken på Finn.no er kanskje ikke så overraskende. Ifølge Prognosesenteret kan potensielt opptil 175.000 nordmenn være på hyttejakt denne sommeren.

– Det er nå det smeller for sjøhyttemarkedet. Det kommer til å bli århundrets sommer langs kysten for eiendomsmeglere. De vil ha mye å gjøre, og man vil oppleve en saftig prisvekst fordi vi må feriere hjemme, og mange som hadde planlagt å selge hytta dropper det. Dermed krymper tilbudssiden, samtidig som etterspørselen trøkker på. Vi får århundrets sommerhyttemarked i år, sier Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret.

Det er nå det smeller for sjøhyttemarkedet. Det kommer til å bli århundrets sommer langs kysten for eiendomsmeglere.
Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret

En undersøkelse de gjennomførte i februar, viste at 100.000 nordmenn planla å kjøpe fritidsbolig i Norge i år. Samtidig var det rekordmange nordmenn, hele 75.000, som planla å kjøpe fritidsbolig i utlandet – noe corona satte en brå stopper for i mars.

– Hva gjør de 75.000 nordmennene som sa de planla å kjøpe i utlandet nå?

– De som planlegger å kjøpe i utlandet, “ligner” på de som skal kjøpe sjøhytter i Norge. Det er noen av de samme kriteriene her. De er gjerne i samme aldersgruppe, har samme kjønn, og samme yrker. Så hvis disse 75.000 snur nesen hjemover, og det tror vi de gjør, så blir det et heftig visningsmarked i sommer. Vi hører allerede at eiendomsmeglere rapporterer om kjempetrøkk på objekter langs sjøen, og vi har sett at enkelte meglere tror på priseksplosjon, sier Øye.

Prislapp 20 mill.: Denne eiendommen, med egen strandlinje, brygge og utstikt over Lahellefjorden, samt kort båtvei til Tønsberg brygge, har en prislapp på 20 millioner kroner. Foto: Eiendomsmegler 1 Vestfold og Buskerud

Han tilføyer: 

– Det er åpenbart at trøkket vi ser vil lede til prisvekst. Allerede de første fire månedene i år steg prisene med ni prosent for sjøhytter. Jeg blir ikke overrasket om det bikker ti prosent. Det vil da være første gang på mange år at det blir markert prisvekst, sier Øye.

Han påpeker imidlertid at mange av de som er på jakt etter sjøhytter vil bli skuffet og falle av.

– De som leter etter sjøhytte nå, vil ha den ideelle hytta med tilgang til strand, båt, bad og sol. Det er visse kriterier som ligger til grunn, men når man møter virkeligheten, blir denne drømmen veldig dyr. De fleste som ser på sjøhytter faller av, fordi hyttene er for dyre. Så selv om markedet vil få prisrekorder – for det vil bli prisrekorder i år – kommer mange av de som er på leting til å falle av på grunn av pris. Det er åpenbart at sjøhyttemarkedet blir svært hyggelig for meglere og selgere, men kanskje ikke så hyggelig for kjøpere, sier Øye.

– Aldri sett like stor etterspørsel

Eiendomsmegler Gustav Sædberg i Privatmegleren Sædberg & Lian, som har jobbet 30 år i hyttemarkedet på Sørlandet, har også merket den økte interessen så langt i år.

Jeg kan ikke huske at vi noen gang i min karriere har sett en så stor etterspørsel etter de dyreste objektene så tidlig.
Eiendomsmegler Gustav Sædberg i Privatmegleren Sædberg & Lian

– Det er litt for tidlig i sesongen til å si helt endelig hvordan markedet blir i år. Når det er sagt: Jeg kan ikke huske at vi noen gang i min karriere har sett en så stor etterspørsel etter de dyreste objektene så tidlig, sier Sædberg, som dekker hyttemarkedet fra Grimstad i øst til Lindesnes i vest.

– Et eksempel er en hytte på Steinsøya til 30 millioner kroner. Vi følger jo med på tallene fra Finn.no, og annonsen her passerte 92.000 visninger på ti dager. For normale hytter i en rimeligere prisklasse ligger det vanligvis på 4.000 til 5.000 visninger.

Prislapp 12 mill.: Denne hytta med egen dypvannsbrygge har adresse Østre Bastholmen 3 i Kristiansand, og ligger ute for salg hos Privatmegleren Sædberg og Lian med en prislapp på 12,5 millioner kroner. Foto: Sondre Transeth

Det er ikke bare hytta på Steinsøya som har opplevd unormalt stor interesse, ifølge Sædberg. Han viser også til flere andre hytter som har hatt både 15.000 og 25.000 visninger i samme periode.

– Responsen er mye større nå. Det henger sammen med at folk drømmer. For av de 92.000 som har sett på hytta på Steinsøya, er det ikke så mange som egentlig har råd til å kjøpe noe til 30 millioner kroner. Men folk har en drøm, sier Sædberg, og tilføyer: – Vi snakker om coronaeffekten. Det har blitt dyrere å fly, man kommer seg kanskje ikke ut av Norge dette året, og det er dyrere å kjøpe i utlandet på grunn av valutakurs. Kjøpere forteller oss at det er mer aktuelt å kjøpe i Norge i dag.

Sædberg sier at de fleste som kjøper nå ønsker å bruke hytta allerede i sommer.

– Tre av fire som har kjøpt til nå ønsker å overta innen to uker og bruke hytta denne sommeren, sier Sædberg.

Prislapp 11 mill.: Denne hytta på Rorholmen, mellom Langesund og Helgeroa, ligger ute for salg med prisantydning 10,9 millioner kroner. Foto: Optical Media/Krogsveen avd. Bamble

Flere budgivere

Sædberg mener, i likhet med Øye og de andre meglerne Kapital har pratet med, at “priseksplosjon” er et for sterkt ord å bruke om effekten som den økte etterspørselen vil ha.

– Vi solgte en hytte med prisantydning på 14 millioner kroner til 15,5 millioner kroner. Hvis det kalles en eksplosjon, så var det det på den. Men det å få ti prosent mer i pris har skjedd før. Sitter du på populære ting, vil gjerne andre folk også ha det. Det er ikke noe nytt. Dette med kjøp av fritidseiendom er annerledes enn primærbolig, da det ikke er noe man må kjøpe. Blir det for dyrt, kan man hoppe av og vente. Men det er uten tvil mange flere interesserte nå, og det er mange nye navn på kjøpersiden i år, sier Sædberg.

Det samme registrerer daglig leder og eiendomsmegler i Krogsveen avdeling Bamble, Henrik Tangen, som selger hytter langs Telemarkskysten, fra Helgeroa og ned til Kragerø.

Etterspør alle typer hytter: Daglig leder og eiendomsmegler i Krogsveen avd. Bamble, Henrik Tangen, opplever etterspørsel etter hytter i alle prisklasser, og forteller at hyttene nå blir solgt gjennom budrunder og ikke forhandlinger, som har vært tilfellet tidligere. Foto: Krogsveen Bamble

– I alle segmenter er det virkelig et sug etter å kjøpe seg feriested i landet. Interessen så vi først i det høye prissegment, fra åtte millioner kroner og oppover. Deretter har det bare spredd seg. Hytter i alle prisklasser har vært særdeles godt besøkt, og så å si samtlige hytter som har blitt solgt i vår har gått med budrunder, sier Tangen. 

Han forklarer at salg gjennom budrunder vanligvis er unntaket i dette segmentet, og at salg normalt foregår gjennom forhandlinger.

– Nå er det to til tre budgivere pr. hytte som selges. Det handler i langt større grad om budrunder, sier Tangen, som opplever en solid oppdragsmengde.

Han forteller at det nå ofte er 20–30 personer på visning, og har en klar oppfordring til hytteeiere som vurderer å selge i år:

Hvis du går med planer om å selge i sommer, så er min anbefaling: Selg så fort som mulig.
Daglig leder og eiendomsmegler i Krogsveen avdeling Bamble, Henrik Tangen

– Hvis du går med planer om å selge i sommer, så er min anbefaling: Selg så fort som mulig. Det er selgers marked. Vi ser virkelig god respons nå. Hver gang det selges en hytte, blir det en mindre kjøper. Markedet vil mettes noe etter hvert som de ivrigste får kjøpt seg fritidsbolig. Men det er fortsatt så mange som sier at de vil ha hytte i år, og som handler fortløpende, at den tendensen merker vi kanskje ikke før langt ut i juli eller først i august. Det vil fortsette å være et godt marked. Etter at optimismen kom tilbake i vår, har vi knapt solgt hytter under prisantydning.

Usikker på priseksplosjon: – Vi solgte en hytte med prisantydning på 14 millioner kroner til 15,5 millioner kroner. Hvis det kalles en eksplosjon, så var det det på den. Men det å få ti prosent mer i pris har skjedd før og er ikke nytt, sier Gustav Sædberg i Privatmegleren Sædberg & Lian. Foto: Privatmegleren Sædberg & Lian

Tangen forteller blant annet at de har solgt flere hytter som har gått én million kroner over prisantydning i prisklassen fem–seks millioner kroner.

Positiv coronaeffekt

Tore Solberg i Eiendomsmegler 1 Buskerud og Vestfold, som har solgt hytter langs kysten i Sandefjord og omegn i en årrekke, har også opplevd coronakrisen som en positiv effekt på sjøhyttemarkedet i år.

– Corona, som først var et minus, har slått ut til å være et pluss. Det er spesielt i seg selv og har gitt et ekstra dytt i hyttemarkedet. Vi opplever en voldsom etterspørsel på et relativt begrenset tilbud, sier Solberg.

I likhet med de andre meglerne Kapital har pratet med trekker han frem tvungen Norgesferie, smittefare i utlandet og svak krone som grunner til at flere vurderer å kjøpe hytte i Norge i år. Samtidig mener han at hyttekjøp her til lands har vist seg å være en god investering over tid.

– Sjøhytter i Vestfold er en knapphetsgode som det ikke blir flere av. Slik har det vært bestandig. Prisutviklingen her har vært høy de siste 30–40 årene, og folk anser det som en veldig god investering å kjøpe hytte i Vestfold, sier Solberg.

Han forteller at ganske mange eiendommer er solgt noe eller langt over prisantydning i år, men at det også er noen som går under prisantydning.

Prislapp 21 mill.: Denne eiendommen med adresse Hummerviga 21 og egen strandsone på Søgne ligger ute på Finn.no med en prislapp på 21,5 millioner kroner. Foto: Finn.no

– Det har noe med beliggenhet å gjøre, samtidig som folk ønsker å bruke hytta allerede i sommer. Før var det kun beliggenhet som gjaldt, men nå føler jeg at standarden, og det at man bare kan ta med tannkosten og flytte rett inn, betyr nokså mye for endel kjøpere. Da kan man begynne å bruke hytta med en gang.

Prislapp tre mill.: Denne hytta i Farsund et lite stykke vest for Kristiansand ligger ute på Finn.no med en prislapp på 2,6 millioner kroner. Foto: Finn.no

Kan gi saftig prisvekst i utleiemarkedet

Ekspertene forteller at nordmenn primært kjøper hytte for å bruke den selv, ikke for å leie den ut.

– Vi har aldri fulgt utleiemarkedet noe særlig, men da vi spurte om dette tidlig i år, var det i underkant av fem prosent som i teorien kunne tenke seg å leie ut fritidsbolig. Tallet på de som faktisk gjør det er enda lavere, under to prosent. Det viser at nordmenn ikke kjøper hytte for å leie den ut, men for å bruke den, sier Øye.

Han tror dagens situasjon gir muligheter for å tjene gode penger på utleie i sommer, men at få nordmenn vil benytte sjansen.

Jeg tror ikke det blir en boom av de som vil leie ut, det ligger i kulturen vår.
Bjørn-Erik Øye, Prognosesenteret

– Det blir spennende å se hvor mange som gjør det. Jeg tviler på at det blir så mange som vil leie ut, og da blir utleieprisen saftig for de som velger å gjøre det. Jeg har selv hytte på fjellet som står tom store deler av året. Tanken på å leie den ut er helt absurd. Det er for mye som må gjøres. Det betyr at man må rydde unna alt mulig av personlige eiendeler. De praktiske delene er så negative at jeg kunne ikke tenke tanken engang. Jeg tror ikke det blir en boom av de som vil leie ut, det ligger i kulturen vår.

Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret. Foto: Håkon Sæbø

Til tross for at få nordmenn kunne tenke seg å leie ut sin fritidsbolig, er det stadig flere som ønsker å leie hytte i sommer.

– I det dyre prissegmentet opplever jeg at det er et så begrenset utbud at kundene kommer til meg og ber meg si ifra om jeg kommer over noe som de kan leie i sommer. De sier de er villige til å betale svært godt for det. Dette er noe vi vanligvis ikke blir spurt om, men som jeg har fått endel forespørsler om den siste tiden, sier Henrik Tangen i Krogsveen.

Stadig yngre kvinner blant kjøperne

Gjennomsnittsalderen for de som drømmer seg til den idylliske skjærgården er stadig fallende. Det viser tall fra Prognosesenteret. Undersøkelsen de gjennomførte i februar viste at gjennomsnittsalderen for kvinner som vil kjøpe hytte ved sjøen falt fra 46 år i fjor, til 43 år i år. Til sammenligning ligger gjennomsnittsalderen for menn på 56 år.

I teorien er det kysten man bør dra til om man vil treffe yngre, merkantilt utdannede og godt lønnede kvinner.
Bjørn-Erik Øye, Prognosesenteret

– I teorien er det kysten man bør dra til om man vil treffe yngre, merkantilt utdannede og godt lønnede kvinner, humrer Øye. Han mener dette samstemmer godt med trenden Prognosesenteret ser om at stadig flere yngre nå velger å kjøpe hytte i Norge.

Gjennomsnittsalderen for kjøpere av brukthytter har ligget på rundt 50 de seneste årene, mens det i år har sunket til 47,7, ifølge Prognosesenteret.

– Det er en tendens som har vart noen år, og som gir markerte utslag hvert år, sier Øye.

Eiendomsmegler Tore Solberg. Foto: Eiendomsmegler 1 Sandefjord

Han forteller at det er aldersgruppen 30–36 år som spesielt slår ut på statistikken. Denne aldersgruppen stod for 11 prosent av alle hyttekjøp de første fire månedene i fjor, mens de stod for 17 prosent i samme periode i år. Det er spesielt utviklingen i sjøhyttemarkedet, som omfatter alt fra gullkysten på Sørlandet til innlandshytter ved tjern på Finnmarksvidda, som har bidratt til denne økningen.

– De fire første månedene i fjor stod aldersgruppen 30–36 år for 12 prosent av alle hyttekjøp ved sjøen, mens i år har dette økt til 26 prosent. Andelen unge har altså mer enn doblet seg når det gjelder kjøp av sjøhytter, sier Øye.

Prislapp syv mill.: Denne hytta på Hvaler, med gåavstand til vannkanten, ligger på Finn.no med en prislapp på syv millioner kroner. Foto: Finn.no

Han tror det kan skyldes at unge gjerne nøyer seg med hytter som ikke er hundre prosent av det de vil ha, fordi de ofte ikke har samme kjøpekraft som de litt eldre. Likevel tror han altså at mange vil bli skuffet, fordi drømmen om norsk hytteferie ved sjøen kan bli “fryktelig dyr”. Han tror drømmen om fjellhytte er lettere å oppfylle, og dermed kan vise seg å gi utslag på hyttemarkedet i høst.

– Jeg har snakket med noen supermeglere i Hallingdal som forteller at mai har vært all-time high på fjellhyttemarkedet. Jeg tror du vil få en smitte – om jeg får lov til å bruke det ordet – fra de som blir skuffet i sjøhyttemarkedet og ser at det er for dyrt, og som da velger fjellet i stedet, sier Øye.