<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Orkla-sjefen: – Gjør rett, frykt ingen!

Det er viktig å ta risiko, og det skal være lov å feile, mener Orklas toppsjef. 

I spissen for 300 varemerker: Jaan Ivar Semlitsch overtok som konsernsjef i Orkla for et år siden. Foto: Bjørn Wad
Ledelse

Kapital-sommer: Lederintervjuet

 

I sommer intervjuer Kapital samfunnstopper om arbeidsliv og ledelse. Neste ut er Jaan Ivar Semlitsch, konsernsjef i Orkla.

Semlitsch er utdannet siviløkonom ved NHH, og han begynte sin karriere i McKinsey. Siden har han hatt en rekke toppstillinger i blant annet Expert (nå Power), Plantasjen, Rema Industrier og Elkjøp. 

Orkla

Merkevaregiganten Orkla er Norges 12. største selskap og selger produktene sine i blant annet Baltikum og India, i tillegg til her til lands. Kapital har intervjuet selskapets toppsjef, Jaan Ivar Semlitsch.

– Hvem er ditt forbilde som leder?

– Her har jeg tre ulike forbilder i Norge som imponerer på hver sin måte. Stein Erik Hagen blant annet for sin kommersielle teft og sin evne til å bygge gode relasjoner både nasjonalt og internasjonalt. Odd Reitan for sine langsiktige verdiperspektiver og sin evne til å tro på enkeltindividet, og Johan H. Andresen for måten han har forvaltet og virkelig videreutviklet en gammel familieformue i en verden preget av store endringer. Jeg har gleden av eller har hatt gleden av å jobbe med alle tre.

I tillegg er Barack Obama et stort forbilde internasjonalt, forteller Semlitsch.

– Jeg var så heldig å få hilse på han personlig sammen med min kone i juni 2019.

Gjør rett, frykt ingen!

– Har du en ledelsesfilosofi?

– For det første: vær deg selv, og vær en god lytter. Videre er det tre pilarer jeg mener er viktige. Det ene er å være modig, det skal være lov å feile i organisasjonen, og det er viktig å kunne ta risiko. Med andre ord: gjør rett, frykt ingen! Det andre som er viktig for en leder er å tiltrekke seg, beholde og å utvikle talenter internt, og det tredje er å sette en inspirerende visjon og et riktig aspirasjonsnivå som gjør at alle trekker i felles retning.

– Hvordan har du utøvd lederskap i “disse coronatider”?

– Vi satt som felles konsernledelse i Orkla tre viktige prioriteter veldig tidlig, som vi alle fulgte opp strategisk og operativt hver eneste uke. Der var jeg også opptatt å kommunisere bredt i organisasjonen hyppig, blant annet gjennom bruk av alle mulige digitale verktøy.

– Er det norske arbeidslivet effektivt nok?

– Ja, det synes jeg, det er blant noe av det mest effektive, også i en global sammenheng. Samarbeidet mellom ledelse og fagforening er også bra og effektivt.

– Har du noen gode tips for å oppnå et godt samarbeid med de ansatte?

– Vær åpen, kommuniser bredt og hyppig, vær konkret og tydelig i kommunikasjonen, og lytt til ansattes innspill. Dine ansatte er din viktigste ressurs.

– Det sies ofte at ledelse er en ensom rolle. Er det noe i dette?

– Ja, det er det. Det er en del problemstillinger og beslutninger som øverste leder du til syvende og sist står alene om, og som du må ta ansvar for.

– Hva er den vanskeligste lederutfordringen du har hatt?

– En nødvendig organisasjonsendring jeg måtte gjøre for noen år siden, men hvor jeg samtidig kjente lederen svært godt, og som også var svært sympatisk.

– Hva er det beste med å være leder?

– En får oppleve mye, lære mye, møte mange ulike typer mennesker, og i mange sammenhenger har man også store frihetsgrader.

– Er du innovativ nok som leder?

– Det håper jeg, men en har alltid mer å gå på! Jeg opplever at Orkla gjør mye på innovasjon om dagen som er positivt både knyttet til de 300 sterke varemerkene våre i over 20 markeder, men også øvrige områder hvor vi ligger langt fremme i bruk av blant annet digitale verktøy. Jeg tror ikke jeg skal gi råd til andre norske ledere, jeg opplever mange norske ledere som svært innovative.

– Hva er dine tips til unge som ønsker å bli ledere?

– Vær nysgjerrig, vær deg selv og gå for det som motiverer deg.

Vær nysgjerrig, vær deg selv og gå for det som motiverer deg.
Jaan Ivar Semlitsch