<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Vinnernes 20 beste aksjeråd

Vi har latt 10 av sektorvinnerne i Kapitals analytikerkåring gi sine to beste aksjetips hver for 2021. Sjefstrateg Peter Hermanrud i Sparebank 1 Markets vekter rådene og setter dem sammen til en portefølje.

Sektorvinnere: (f.v.) Peter Hermanrud, Sparebank 1 Markets, Bengt Jonassen, ABG Sundal Collier, Petter Kongslie, Sparebank 1 Markets, Martin Huseby Karlsen, DNB Markets, Mikkel Nyholt, Carnegie, Alexander Aukner, DNB Markets, Pål Ringholm, Sparebank 1 Markets, Øyvind Mossige, Sparebank 1 Markets, Oddvar Bjørgan, Carnegie, Harald Magnus Andreassen, Sparebank 1 Markets, Håkon Astrup, DNB Markets, Esten Løkkebakken, Arctic Securities, Eirik Haavaldsen, Pareto Securities. Foto: Eivind Yggeseth
Investornytt

Hvordan tenker landets flinkeste analytikere på aksjer om hvilke enkeltaksjer som vil gjøre det bra eller dårlig i 2021? Vi bad analytikerne som ble kåret til Norges beste i forrige utgave om å plukke ut de to beste casene i sine respektive sektorer, og begrunne valgene. Dermed kan vi sette sammen en portefølje med aksjer fra Oslo Børs, med et lite supplement fra København-børsen, basert på analysene fra en rekke ulike meglerhus.

For 2021 har vi fått inn 17 kjøpsanbefalinger, to salgsanbefalinger og en litt avmålt hold-anbefaling. Analytikerne er med andre ord forsiktige med å gå short for tiden.

Mange analytikere har tro på videre oppgang for sine sektorer, og det hersker generell optimisme rundt videre oppgang i aksjemarkedet til tross for høye prisingsmultipler. Men tipsenes “overdommer”, sjefstrateg Peter Hermanrud i Sparebank 1 Markets, holder på sin side litt igjen på gassen.

Ikke alt inn

Hermanrud vant i kjent stil kategorien for Strategi i analytikerkåringen. Han har derfor nok en gang fått oppgaven med å sy sammen en portefølje av rådene. Denne gangen går han imidlertid også inn med et eget råd om å holde litt penger på sidelinjen, slik at den samlede porteføljen består av 20 prosent kontanter og resten i aksjeposisjoner.

Utgangspunktet hans er at det er normalt å ha 100 prosent av “langtidspengene” investert i aksjer, men han ser tegn på at psykologien i markedet er litt i overkant positiv. Det kan gjøre markedet modent for korreksjoner fremover.

– Hva er begrunnelsen for at du holder litt igjen?

– Høy prising og at markedet er veldig sårbart for renteøkninger, med tidenes laveste renter. Det føles dessuten ganske boblete når vi ser hva som skjer i grønne aksjer og med fenomen som Reddit-investorene, forklarer Hermanrud.

Laks og gjødsel

Han liker på side spesielt sykliske selskaper der tilbudssiden ikke vokser og der et oppsving i etterspørselen ligger foran oss.

– Det har ikke kommet til laks ennå. I Yara er det også foran oss, for vi venter bare på at høyere matvarepriser skal gi økt etterspørsel. Mens i Hydro er det litt mer bak oss, sier Hermanrud.

– Du tror ikke at virusmutasjoner kan stanse en konjunkturoppgang?

– Det skal mye til. Tross alt tror jeg at når man er vaksinert så er man vaksinert, og man kan antagelig justere på mRNA-vaksinene slik at de virker mot mutasjoner også. Her skal vi se et år frem, og jeg baserer meg da på at neste år er viruset mer eller mindre borte.

Soleklart kjøp på Yara

Den klareste overvektingen til Hermanrud er på Yara   , som får 9 prosent av totalporteføljen, mot et snitt på 5 prosent for kjøpsanbefalingene.

– For å møte etterspørselen må kapasitetsutnyttelsen opp, og akkurat nå er det kineserne som har ledig kapasitet. De eksporterer ikke før prisen er høyere. I tillegg er det en sterk etterspørselsstory i Yara. Matvareprisene er sterke nå, og når prisen er god, så skal de produsere mer og gjødsle mer. Når det også ser bra ut på tilbudssiden, synes jeg Yara er et soleklart kjøp, sier Hermanrud.

Hydro   er på sin side negativt vektet. Her har sektorvinner Bengt Jonassen en holdanbefaling.

Holder litt igjen: Sjefstrateg Peter Hermanrud i Sparebank 1 Markets vil ha litt kontanter i porteføljen. Foto: Eivind Yggeseth

Tryggest å si kjøp

Oppsiden for kjøpsanbefalingene fra anbefalingstidspunkt og til analytikernes kursmål er på ca. 25 prosent i gjennomsnitt. Selv om man styrer unna risikabel shorting, er det med andre ord fortsatt mye å hente – dersom analytikerne treffer på alle kjøpstips, vel å merke.

– Hva synes du om utvalget du fikk?

– Det var ganske bra. Jeg kunne tenkt meg Bank Norwegian inne, men stort sett var det mye av det jeg ville hatt med, sier Hermanrud, og påpeker at utover Børsens 30 største selskaper er det noen selskaper han kjenner bedre enn andre.

– Vi har ikke fått mer enn tre negative anbefalinger?

– Det er det vanlige. Det føles tryggest å si kjøp. Det har vært noen få år her hvor det har vært en god del på salg, men jeg opplever mer at viljen til å si salg er større etter at kursen har falt mye. Det ligger i psykologien, sier aksjestrategen.

Negative til XXL

En av aksjene der sektoranalytikeren har stukket ut nakken og anbefalt salg er sportsutstyrkjeden XXL   . Han får støtte av Hermanrud i sitt syn.

– XXL har hatt en fantastisk boost, og salg av sportsutstyr har gått rett i taket. Når Covid er borte, tror jeg de kommer til å lide litt mer enn mange tenker på. Derfor har jeg den på short, sier Hermanrud.

– Det er vel eksempler fra den siste tiden på at de med short-strategier har brent seg?

– Flere har brent seg, men nå tror jeg ikke at Reddit-investorene kaster seg over XXL eller Hydro her og nå. Men man skal vokte seg vel for å ha salg på en grønn aksje for tiden. Den grønne bølgen har vært så enorm, slår Hermanrud fast.

Følger retningen

Hermanrud følger retningen til analytikerne, men viser gjennom porteføljevektingen i hvor stor grad han tror det samme som de ulike analytikerne.

– Det er flinke folk, og jeg tar hensyn til hva de mener, og så tilter jeg vektene der jeg selv har en stor overbevisning, sier han.

To av aksjene, Wallenius Wilhelmsen   og TGS-Nopec   , er Hermanrud forhindret fra å kommentere, så her har vi satt porteføljevektene til henholdsvis gjennomsnittsvekten på kjøpsanbefalingene (5 prosent) og gjennomsnittsvekten på salgsanbefalingene (minus 1 prosent).

Avmålt til Storebrand

Innen Bank og finans foretrekker Hermanrud egenkapitalbevis som Sparebank 1 SMN   foran livselskapet Storebrand   , som Håkon Astrup har valgt ut i sin sektor. For ordens skyld kan det nevnes at Sparebank 1 SMN er eier i meglerhuset til Hermanrud, Sparebank 1 Markets.

– Alle EK-bevisene synes jeg er billige. For Storebrand er jeg bekymret for at med så lave renter som det er nå, må Storebrand i hvert fall ha mye egenkapital for å dekke rentegarantien. Så på de rentene vi har nå, synes jeg ikke Storebrand er så billig.

På IT og telekom er det smartklokkeselskapet Xplora   som tildeles en litt høyere vekt enn snitt på kjøpsrådene.

– Xplora er en besnærende story, med vanvittig vekst, og selskapet skal faktisk tjene penger allerede i år. Selskapet ser billig ut på estimatene til analytikeren for neste år. Samtidig er det ikke en unik teknologi. De er ikke alene i markedet akkurat. Det er en risiko knyttet til det, så jeg la ikke hele bredsiden til på det caset, konkluderer Hermanrud.

Liker Lerøy

Hermanrud har innen Fisk klart høyere vekt på Lerøy   fremfor Atlantic Sapphire   , men begge er positive.

– Laks hadde et dårlig år i fjor, det skyldes helt sikkert nedstengninger og Covid. Du må vente en stund til før restaurantene i Europa begynner å åpne, men de kommer til å åpne i 2021. Innen slutten av året tror jeg lakseprisen er veldig høy mens det også er gode utsikter videre for laks, sier Hermanrud, og legger til at det for Lerøys del også er håp om at de får til nødvendige forbedringer på kostnadssiden.

Til Atlantic Sapphire er han litt mer nølende, da selskapet faller inn i kategorien aksjer der markedet for tiden er villig til å kjøpe på utsikter til at ting skal bli veldig bra en gang i fremtiden.

– Det er veldig mye teknisk usikkerhet, og jeg synes markedet tar for lite inn over seg slike risiki.

Neppe 2021-tema

Både oljeanalytikeren og fornybaranalytikerne er positive til sine sektorer og trekker frem totalt fire kjøpsanbefalinger. Hermanrud har en noe lavere vekt på oljeaksjene enn snittvektene på kjøp.

– Det er kanskje ikke så enkelt som at olje vil tape mot det fornybare?

– Jeg har lagt meg litt lavere enn gjennomsnittet på olje, men ikke mye, da aksjene allerede har fått en nedtur. Oljeprisen er ikke veldig høy og olje er lagt litt for hat, og prisingen er deretter, sier Hermanrud.

Men i 2021 mener han oljeprisen er avhengig av at Opec holder produksjonen nede, og da vil enhver oljeprisoppgang bli kortvarig, fordi produksjonen kommer opp. Lenger frem tror han på en periode med underskudd på olje, men det er neppe et tema for 2021.

Litt mer forsiktig

Carnegies Mikkel Nyholt-Smedseng, vinner av Fornybar-kategorien i årets kåring, begrunner at han trekker frem to kjøpscase slik:

– Cleantech kommer til å ha premium-verdsettelser i mange år fremover.

Hermanrud er på sin side opptatt av at Fornybar-segmentet har gått fryktelig mye opp på Børsen det siste året. Men han utelukker ikke at oppturen fortsetter et år til og dermed drar med seg mange av aksjene til nye høyder.

– Hexagon Purus virker som det beste av de to, men aksjene har steget mye, så jeg er litt forsiktig, sier han.

Short-smell i REC

 

For et år siden ble de som vi akkurat hadde kåret til Norges beste analytikere oppfordret til å gi våre lesere sine to utvalgte anbefalinger for året. Det skulle vise seg vanskelig for de fleste å slå indeksen, i en situasjon der verden ble rammet av en pandemi omtrent idet porteføljen ble satt sammen.

I et turbulent år, der Hovedindeksen fra vi satte porteføljen likevel steg med 3,6 prosent, ble det tøft å slå indeksen for en portefølje med både long- og short-posisjoner. Bare halvparten av enkeltrådene traff i den forstand at aksjekursen beveget seg i henhold til anbefaling.

Vi fikk inn 15 kjøpsanbefalinger, hvorav syv av aksjene gav positiv avkastning i løpet av året. Samtidig hadde fire av syv salgs- eller holdanbefalinger negativ avkastning.

Det var tre av 11 analytikere som serverte råd som kombinert slo markedet. Best avkastning i en enkeltsektor klarte DNB Markets’ shippinganalytiker Nicolay Dyvik, med 22,5 prosent, tett fulgt av Bengt Jonassen på industri og materialer. Dyvik sluttet for øvrig som analytiker i løpet av 2020 og gikk over til Investment Banking i DNB.

Dyvik bommet faktisk med kjøpsanbefalingen på 2020 Bulkers, men traff nærmest innertier med salgsanbefaling på MPC Container Ships. Jonassen traff med sine kjøpsanbefalinger på Hydro og Yara.

Gjennomsnittsavkastningen for alle havnet til slutt på minus 26 prosent. Hovedårsaken var en salgsanbefaling på REC Silicon som gikk helt skeis, da aksjen endte som en av årets vinnere. Porteføljen i regi av Peter Hermanrud havnet på minus 15 prosent, hvilket var bedre enn gjennomsnittet av analytikernes to råd, men bak indeksen.

Det illustrerer risikoen som ligger i en shortposisjon uten stop-loss: Nedsiden er ubegrenset, og posisjonen kan ødelegge avkastningen for en portefølje, ikke minst når man er tvunget til å bli sittende på posisjonen mens tapet vokser, slik som i denne øvelsen.

Nettopp det er nok også litt av grunnen til at det er et mindretall som tør å stikke ut nakken med salgsanbefalinger. I skrivende stund oppfordrer for øvrig en gruppe norske småsparere andre småsparere til å tømme bankkontoen for å hamstre REC Silicon-aksjen.

1 Nicolay Dyvik (shipping) 22,5 %
2 Bengt Jonassen (materialer) 22,3 %
3 Ole Martin Westgaard (detalj. mm.) 11,5 %

Hovedindeksen på Oslo Børs 3,6 %
4 Håkon Astrup (bank og finans) 3,5 %
5 Oddvar Bjørgan (oljeaksjer) −1,2 %
6 Frank Maaø (IT og telekom) −1,3 %
7 Alexander Aukner (fisk) −6,0 %
8 Bengt Jonassen (eiendom) −10,8 %
9 Peter Hermanrud (strategi) −15,4 %
10 John Olaisen (offshore/subsea) −24,4 %

Gjennomsnitt av sektorråd −26,1 %
11 Martin Huseby Karlsen (offshore/stål) −41,9 %
12 Andreas Berheussen (fornybar) −261,7 %

Avkastningen er summert for de to rådene analytikerne gav for 2020


Industri og materialer, Eiendom: Bengt Jonassen, ABG Sundal Collier. Foto: Eivind Yggeseth

Bengt Jonassen, ABG Sundal Collier

Alder: 46 
Utdannelse: Siviløkonom fra NHH 
Erfaring: Orion Analyse, Norse Securities, Glitnir Securities/RS Platou Markets, Carnegie, ABG Sundal Collier  

Industri og materialer

Hold: Norsk Hydro 
Sluttkurs 29. januar: 38,12 kroner
Kursmål: 42 kroner 

Begrunnelse: På dagens kursnivåer foretrekker vi Yara fremfor Norsk Hydro. Hydro er dyr målt mot sin historiske prising når vi baserer oss på EV/CE. Dersom vi tester avkastning mot dagens verdsettelser er det sjelden investorer opplever positiv avkastning på tolv måneders basis om investorer kjøper med utgangspunkt i dagens verdsettelse. Det positive er at inntjeningen er på rett vei etter en solid oppgang i aluminiumsprisene siste ni måneder samt at selskapet har vist seg mer tilpasningsdyktig i denne nedturen enn tidligere. 

Dette er særlig gyldig innenfor nedstrømsegmentet Extruded Solutions hvor lønnsomheten har overgått forventningene kraftig gjennom 2020. Vi er også positive til at en del av vekstinitiativene vil løfte inntjeningen strukturelt i Hydro. Vi mener at inntjeningen over en konjunktursyklus  forsvarer mellom 36-37 kroner pr. Hydro-aksje, men at denne vil løftes til mellom 50-55 kroner dersom de lykkes med alle sine annonserte initiativ på seneste kapitalmarkedsdag. 

På dagens kursnivåer foretrekker vi Yara fremfor Norsk Hydro.
Bengt Jonassen, ABG Sundal Collier

Kjøp: Yara
Sluttkurs 29. januar: 400,50 kroner
Kursmål: 450 kroner

Begrunnelse: Vi liker Yara da det er tydelig for oss at det neste tiåret vil hydrogen-revolusjonen påvirke ammoniakkmarkedet på flere måter. For det første vil naturgass erstattes med fornybar energi. Eventuelt så vil man introdusere karbonfangst i produksjonsprosessen. Dette vil fjerne Yaras utslipp. Videre vil ammoniakk få nye anvendelsesområder. Det er særlig to ny anvendelsesområder som er nevnt for ammoniakk. 

Fraktmedium for hydrogen som følge av høyere energitetthet og infrastruktur allerede på plass. Samt bruke ammoniakk som brensel for langdistanse-shipping. Regnestykker gjort av FGE viser at behovet for ammoniakk vil øke 3x dersom dette blir foretrukket løsning. Summen av disse større strukturelle skiftene må bety at verdien av ammoniakk skal kraftig opp, i hvert fall for en periode. Dessuten - aksjen handler til 1.3x EV/CE mot et gjennomsnitt siden børsnotering på 1.6x. Vi mener aksjen forsvarer 450 kroner på vår forventede 2022-inntjening, samt et utbytte på toppen som vil være ytterligere på mellom tre til fire prosent årlig.  

Eiendom

Kjøp: Self Storage Group 
Sluttkurs 29. januar: 23,60 kroner 
Kursmål: 30 kroner

Begrunnelse: På eiendomssiden har vi lyst til å trekke frem et litt mindre selskap denne gangen, nemlig Self Storage Group eller minilager. Selskapet er veldrevet med fokus på automatisering og lave kostnader. Videre bygger de opp markedsposisjonen sin gradvis gjennom gode tomtekjøp eller inngår leieavtaler på attraktive lokaler for deretter kjøpe eiendommen senere. 

Vi tror selskapets vekstutsikter er meget solide gitt pågående trend med urbanisering, lav penetrasjon av eksterne lagerløsninger samt at nye leiligheter kommer med liten lagerplass. Gode vekstutsikter og oppbygging av naturlige monopoler til mellom seks og ti prosent netto yield mener vi er noe av det mest attraktive vi finner innenfor eiendom i dag. Vi forventer at kontantinntjeningen til Self Storage Group vil stige rundt 50 prosent gjennom 2021-2022 og da mener vi aksjen bør følge etter. 

Vi forventer at kontantinntjeningen til Self Storage Group vil stige rundt 50 prosent gjennom 2021-2022
Bengt Jonassen, ABG Sundal Collier

Kjøp: Veidekke 
Sluttkurs 29. januar: 103,40 kroner
Kursmål: 130 kroner

Innenfor anlegg liker vi både AF Gruppen og Veidekke, men foretrekker sistnevnte da selskapets marginer fortsatt ligger under sitt historiske snitt samtidig som selskapet er kraftig overkapitalisert etter salget av sin eiendomsvirksomhet. Vi mener at denne type selskaper skal ha en solid balanse og ikke gjeld. Grunnen er den asymmetriske risikoen i driften. Når det går bra tjener de fem prosent, men når det går dårlig taper de 20 prosent. Ettersom enkelte av prosjektene ligger i milliardklassen sier det seg selv at et svakt prosjekt kan velte hele selskapet dersom kapitalstrukturen er feil. 

Når det gjelder Veidekke er situasjonen annerledes. Vi estimerer en netto kontantposisjon på 25 kroner pr. aksje ved inngangen til 2021. Vi forventer at selskapets ledelse tar grep i 2021-2022 og optimaliserer balansen ytterligere slik at kontantposisjonen kan frigjøres til aksjonærene. Veidekkes marginer har gradvis bedret seg gjennom 2020 samtidig som kontantstrømmen fra drift har vært meget god. Dette er ofte et godt tegn når vi skal vurdere kvaliteten i inntjeningen, som kan indikere at selskapet bygger opp reserver i prosjektene. I så fall bør vi forvente fortsatt bedring i lønnsomheten gjennom 2021. 

Konsum: Øyvind Mossige, Sparebank 1 Markets. Foto: Eivind Yggeseth

Øyvind Mossige, Sparebank 1 Markets

Alder: 38 
Utdannelse: Siviløkonom, NHH
Erfaring: ABG Sundal Collier, SEB, Danske, Sparebank 1 Markets

Konsum, medier, fly og biotek

Kjøp: SATS 
Sluttkurs 29. januar: 21,60 kroner 
Kursmål: 28 kroner:

Begrunnelse: En viktig erfaring etter ett år med coronapandemi er hvor sterk treningslysten var da sentrene gradvis åpnet opp tidlig sommer i fjor. Besøkstallene på klubbene steg raskt til rekordnivåer, nettaktiviteten forble høy, og SATS hentet inn over 20 000 nye kunder. Nå er vaksinen på vei, perioden med nedstengninger nærmer seg slutten, og vi tror SATS på nytt kommer til å levere rekordvekst – nå trolig med et enda bedre operasjonelt og digitalt oppsett. SATS er ledende i Norden på trening og kommer relativt sett styrket ut av krisen. 

Sterk merkevare, ledende produktpakke og velutviklet digital tilstedeværelse sammen med sterke makro-trender tilsier vekstmulighet både for eksisterende og nye inntektsområder. I løpet av 2021 skal SATS prises som en ledende treningsaktør som vender tilbake til normal drift, og vi mener netto inntjeningspotensial for 2022 langt overstiger to kroner pr. aksje.

SATS er ledende i Norden på trening og kommer relativt sett styrket ut av krisen.
Øyvind Mossige, Sparebank 1 Markets

Selg: XXL 
Sluttkurs 29. januar: 20,92 kroner 
Kursmål: 18 kroner

Begrunnelse: Dersom man forutsetter videre omsetningsvekst fra rundt 10 milliarder, og at XXL skal vende tilbake mot 10 prosent EBIT-margin – da er XXL en aksje man skal eie. Vi tror derimot at denne kombinasjonen er for optimistisk. 2020 var ekstraordinært, og det store bildet på sikt er at merkevarene selger mer gjennom egne kanaler samtidig som nisjeaktører, outlets og nye nettaktører tar andeler. Samtidig øker nettandelen også for XXL, noe som i og for seg er avgjørende for å henge med, men som samtidig innebærer mer prissammenligning, logistikk og marginpress. 

Vårt estimat for 2021/22 er optimistisk og innebærer mer eller mindre flat topplinje fra rekordåret 2020 (vil de ha varer nok?), som også hadde betydelige positive valutaeffekter, bruttomarginer på opp mot historiske toppnivåer – og fallende kostnader i nominelle kroner. Det gir oss 1,2 kroner i netto inntjening pr. aksje, tilsvarende en P/E på 18–19. Til sammenligning får du superlønnsomme Kid til P/E 10.

Bank og finans: Håkon Astrup, DNB Markets Foto: Eivind Yggeseth

Håkon Astrup, DNB Markets

Alder: 33 
Utdannelse: Bachelor fra NHH og master i finans fra London Business School 
Erfaring: Arctic Securities, DNB Markets fra 2015

Bank og finans

Kjøp: Storebrand 
Sluttkurs 29. januar: 66,26 kroner 
Kursmål: 80 kroner

Begrunnelse: Vi forventer en merkbar økning i utbytter og tilbakekjøp av aksjer i årene fremover drevet av lavere kapitalkrav. Storebrand har lenge hatt utfordringer med porteføljen av garanterte produkter i Norge (særlig fripoliser). Lave renter og økt levealder resulterte i ytterligere komplikasjoner. Kapitalkravene på disse produktene vil i årene fremover bli betydelig redusert etter som kunder med disse produktene nærmer seg pensjonsalder. 

Vi ser for eksempel et potensial for at selskapet skal kunne betale ut rundt 10 milliarder i ekstraordinære utdelinger fra 2023 til 2030, noe som tilsvarer nesten 1/3 av dagens markedsverdi. Vi ser samtidig at Storebrand er godt posisjonert til å ta del i den strukturelle veksten innenfor innskuddspensjon og langsiktig sparing. Skiftet i Storebrands eksponering, bort fra kapitaltunge garanterte produkter til kapitallette innskuddsprodukter, reduserer i våre øyne også den underliggende risikoen i selskapet og forsvarer en høyere verdsettelsesmultippel.

Kjøp: SpareBank 1 SMN 
Sluttkurs 29. januar: 100,60 kroner 
Kursmål: 110 kroner

Begrunnelse: Vi ser for oss at 2021 blir et godt år for norske banker. For det første vil renteøkninger fra Norges Bank nærme seg i tid. Høyere sentralbankrenter vil være positivt for bankenes rentemarginer. For det andre estimerer vi at utlånstapene kommer ned fra et høyt nivå i 2020 til nærmere normaliserte nivåer i inneværende år. Til slutt forventer vi en reversering av utbytterestriksjonene som har hatt effekt siden pandemien startet. 

Norske banker er godt kapitalisert, og har god kapasitet til å betale generøse utbytter i årene fremover. SpareBank 1 SMN er favoritten vår blant norske banker. Dette er drevet av sterk historisk lønnsomhet, høy og voksende markedsandel i bankens hjemmemarked (særlig Trøndelag) og en gunstig verdsettelse rundt bokførte verdier. Det er også verdt å trekke frem bankens diversifiserte inntektsmiks. SpareBank 1 SMN er en av bankene i Norge med størst andel kapitallette inntekter, noe som støtter opp under bankens lønnsomhet.

Vi ser for oss at 2021 blir et godt år for norske banker.
Håkon Astrup, DNB Markets
IT og telekom: Petter Kongslie, Sparebank 1 Markets. Foto: Eivind Yggeseth

Petter Kongslie Sparebank 1 Markets

Alder: 29 
Utdannelse: NMBU i Ås og NHH i Bergen 
Erfaring: Startet i Sparebank 1 Markets på deltid i 2013, fulltid siden 2016

IT og telekom

Kjøp: Xplora 
Sluttkurs: 39,95 kroner 
Kursmål: 60 kroner (6 måneder)

Begrunnelse: Xplora er en industriell og demonstrert leder i markedet for smartklokker for barn med en herlig “Nespresso”-forretningsmodell. Med det mener vi at salget av smartklokkene, som gjøres på en skalerbar måte gjennom partnere som Elkjøp og Deutsche Telekom, med et bruttomarginbidrag på 30 prosent, representerer den installerte basen/“Nespresso-kaffemaskinen”. 

Plattformen med deilige gjentagende tjenesteinntekter, med 60–70 prosent bruttomarginbidrag, tilsvarer kaffekapslene i Nespresso-terminologien, og det er her det store potensialet ligger. Antall solgte enheter vokste med rundt 200 prosent i 2020, og i år ligger det an til en vekst på 130 prosent. Det gjør at vi modellerer med en EPS på én krone i 2021 og tre kroner i 2022, og da har vi noe så sjeldent som et teknologiselskap som vokser tresifret, men som handles til en P/E i 2022 på under 15 – og det på estimater som er 40 prosent under hva selskapet selv forventer.

Xplora er en industriell og demonstrert leder i markedet for smartklokker for barn med en herlig “Nespresso”-forretningsmodell.
Petter Kongslie, Sparebank 1 Markets

Kjøp: Zalaris 
Sluttkurs 29. januar: 53 kroner 
Kursmål: 65 kroner (6 måneder)

Begrunnelse: Zalaris er en europeisk leverandør av HR-forvaltning og lønnsløsninger for hele livssyklusen til ansatte. Selskapet kan vise til 20 år på rad med topplinjevekst, og vi estimerer at 2021 blir det 21. året på rad med vekst drevet av en kundebase med lav ensifret churn, attraktiv femårs kontraktstruktur med over 80 prosent gjentagende inntekter, og flere kontraktsannonseringer i andre halvår 2020 med effekt fra i år. 

I tillegg har selskapet over de siste 18 månedene, etter å ha trøblet med å integrere to oppkjøp, tilpasset kostnadsbasen tilbake til et EBIT-marginnivå på rundt 10 prosent ved full effekt, noe som også gjør at selskapet har reintrodusert utbytte. Legger vi til grunn samme multippel som selskapet handlet på sist gang de leverte lignende finansielle indikatorer, så tilsvarer det 70–80 kroner pr. aksje, og følgelig mener vi Zalaris representerer god risk/reward.

Fornybar: Mikkel Nyholt, Carnegie. Foto: Eivind Yggeseth

Mikkel Nyholt-Smedseng, Carnegie

Alder: 32 
Utdannelse: MSc Finance & Investments fra University of Edinburgh 
Erfaring: Carnegie

Fornybar

Kjøp: Hexagon Purus 
Sluttkurs 29. januar: 60,10 kroner 
Kursmål: 115 kroner

Begrunnelse: Hexagon Purus leverer hydrogenfylletanker, battericeller og integrasjonssytemer til nullutslippskjøretøy. Transportsektoren står i dag for ca. 30 prosent av vårt årlige CO2-avtrykk, og er således en bransje med høyt press på forbedring. Det er bransjeenighet om at både batteri og hydrogen er en del av løsningen. Purus kommer da som en etablert aktør med anerkjente produkter og produksjonskapasitet, og bærer med seg et sterkt merkenavn fra Composites-systemet som det tidligere var en del av. 

Dette er viktige kvaliteter inn mot bilbransjen. Veksten bør altså bli meget sterk. Sett opp mot andre hydrogenselskaper står Purus seg fortsatt som et case vi kan regne på med konvensjonelle metoder og fortsatt finne oppside. Selv om vi rent kvalitativt kunne trukket frem flere gode case i sektoren, tror vi altså Hexagon Purus screener bra relativt sett.

Kjøp: Agilyx 
Sluttkurs 29. januar: 50 kroner 
Kursmål: 75 kroner

Begrunnelse: Med 15 års erfaring med sourcing og kjemisk resirkulering av søppelplast er nok Agilyx blant de best posisjonerte til å kapitalisere på politiske tiltak mot forsøpling og sirkulærøkonomi. Selskapet benytter kunstig intelligens til å kartlegge kundens behov, bistår så med prosesseringsteknologi solgt på lisens mot en volumbasert royalty, og kan i operasjonell fase også tilby feedstock sourcing og driftsservice mot ytterligere fees. 

Dette gir en kapitallett og skalerbar businessmodell som vil ha en voksende andel gjentagende inntekter. Investeringscaset er altså en slags kombi SaaS/hardware tech offering. Det vil med tiden komme jevngode prosesseringteknologier, men flaskehalsen til suksess ligger nok i råstofftilgangen. Datterselskapet Cyclyx er minoritetseid av ExxonMobil og er i ferd med å danne et verdensomspennende nettverk for handel av søppelplast. Tross et tidlig stadium kan dette være starten på en revolusjonering av bransjen. Inntil det motsatte er bevist er vi altså troende, og mener man bør være med.

Fisk: Alexander Aukner, DNB Markets. Foto: Eivind Yggeseth

Alexander Aukner, DNB Markets

Alder: 41 
Utdannelse: Bachelor og master i management fra University of Technology Sydney 
Erfaring: Jobbet åtte år for Explora Capital Management, fire år som analytiker og fire år som forvalter. Begynte i DNB Markets i 2013.

Fisk

Kjøp: Lerøy Seafood 
Sluttkurs 29. januar: 60 kroner 
Kursmål: 70 kroner

Begrunnelse: Lerøy er en av verdens største lakseoppdrettere med en bred geografisk spredning samt en stor nedstrømsoperasjon hvor de lager foredlede produkter til dagligvaremarkedet. I tillegg til laks eier selskapet noen av de største villfangstkvotene i Norge gjennom trålselskapet Havfisk.

De siste årene har Lerøy operasjonelt sett levert svakere enn forventet innen laks, noe som har drevet multiplene betydelig lavere enn for de fleste sammenlignbare selskapene. Vi tror selskapet nå har kommet seg igjennom de største operasjonelle utfordringene. Bedringen i drift vil høyst sannsynlig løfte ikke bare inntjeningen, men også multiplene til et nivå nærmere sammenlignbare selskaper. 

Pandemien har naturligvis satt en demper på inntjeningen til alle selskapene, men den solide balansen til Lerøy gjør at vi forventer utbytte for 2020, noe de fleste andre selskaper ikke vil være i stand til. Selskapet har således en god risk/reward, med sterk balanse og en fornuftig prising, samt at selskapet vil være en av vinnerne når man ser slutten på pandemien.

Kjøp: Atlantic Sapphire 
Sluttkurs 29. januar: 142 kroner 
Kursmål: 180 kroner

Begrunnelse: Landbasert oppdrett av laks har vært en snakkis i flere år, men gjennom 2020 har interessen virkelig skutt fart, da produksjonsformen begynner å bli validert. Atlantic Sapphire er en klar markedsleder som allerede slakter fra et kommersielt anlegg i USA, mens de fleste konkurrentene har til gode å sette spaden i jorden. En annen megatrend gjennom 2020 var fokuset på ESG eller bærekraft, hvor landbasert oppdrett potensielt kan forbedre CO2- fotavtrykket betydelig generert fra mindre flyfrakt, samt at produksjonen på land burde ha mindre utfordringer med rømming, lus og utslipp. 

Vi tror kombinasjonen av økt miljøfokus, samt ytterligere validering av både pris- og kostnadsforventninger gjennom stabilisering av produksjonen vil drive risikopremien for selskapet betydelig lavere i året som kommer og kursen opp. Slaktevolumene er fortsatt små, men den siste oppdateringen fra selskapet viste en oppnådd pris for produktet som lå langt over konkurrentenes, hvilket kan tyde på at konsumentene er villige til å betale ekstra for denne typen produkt.

Olje: Oddvar Bjørgan, Carnegie. Foto: Eivind Yggeseth

Oddvar Bjørgan, Carnegie

Alder: 55 
Utdannelse: Siviløkonom fra Bodø, statsautorisert revisor og høyere avdeling fra NHH 
Erfaring: Danske Securities, Sundvall, ABG Sundal Collier, SEB Enskilda, SpareBank 1 Markets, Nordea Markets, Carnegie

Olje

Kjøp: Aker BP 
Sluttkurs 29.januar: 214,30 
Kursmål: 290

Begrunnelse: Vi har en kjøpsanbefaling med kursmål 290 på Aker BP. Aksjen er på mange måter et rent spill på oljeprisen, som vi tror har enda mer oppside fremover når man etter hvert får kontroll på pandemien. I 2021 anslår vi en oljepris på 56 dollar, og at Aker BP får en fri kontantstrøm, etter investeringer, på 31 kroner pr. aksje. Aker BP-aksjen er derfor fortsatt for billig, mener vi. 

Flere og flere som forvalter offentlige penger pålegger seg selv politisk korrekte investeringsmandater som forbyr dem å investere i oljeaksjer, men vi tror det fortsatt er nok investorer der ute som fortsatt er interessert i avkastning på investeringene sine, og for dem bør Aker BP være attraktiv. Selskapet prioriterer nå utbygging av en rekke mindre funn som raskt gir positiv kontantstrøm. De har også en ubrukt kredittfasilitet på fire milliarder dollar som kan brukes til å kjøpe opp felt som andre ønsker å selge, mens leting etter nye store funn blir nedprioritert, da ingen vet hvor lenge man får lov å holde på med oljeindustri i Norge.

Aker BP-aksjen er derfor fortsatt for billig.
Oddvar Bjørgan, Carnegie

Kjøp: Panoro Energy 
Sluttkurs 29. januar: 14 kroner 
Kursmål: 17 kroner

Begrunnelse: Vi har en kjøpsanbefaling på Panoro Energy med offisielt kursmål 17. I tillegg til å være et spill på oljeprisen har den også flere letetriggere, hvor vi venter spesielt på en ny brønn i Hibiscus-formasjonen i Dussafu-feltet i første halvår i år. Reprosessert seismikk tyder på at funnet kan være tre ganger så stort som de siste offisielle anslagene. 

Dussafu produserer i dag fra fire brønner, og to til vil bli koblet til i løpet av 2021, noe som vil øke produksjonen betydelig også i det korte bildet. Panoro Energy er et lite oljeselskap som gjerne skulle vært større, og i dagens situasjon hvor de store oljeselskapene er fulle av “oljeskam”, er det kjøpers marked for oljeassets. Eiersiden er dominert av aktive investorer, noe vi også anser som positivt.

Offshore: Martin Huseby Karlsen, DNB Markets. Foto: Eivind Yggeseth

Martin Huseby Karlsen, DNB Markets

Alder: 41 
Utdannelse: Sivilingeniør innen industriell økonomi fra NTNU 
Erfaring: Startet i DNB Markets i 2004

Offshore

Kjøp: Maersk Drilling 
Sluttkurs 29.januar: 170 danske kroner 
Kursmål: 200 danske kroner

Begrunnelse: Etter en massakre i riggmarkedet i 2020 hvor de fleste selskapene har gått inn i en eller annen form for restrukturering, har Maersk Drilling klart å holde seg i live, mye takket være en bra ordrereserve og et lavere gjeldsnivå enn konkurrentene. Selv om den største trusselen fremover er at resten av riggindustrien gjenoppstår med et vesentlig lavere gjeldsnivå og rentebelastning enn Maersk Drilling, tror vi underliggende markedsforhold vil bedre seg noe i 2021. 

Samtidig tror vi bransjen vil bli ytterligere konsolidert i årene som kommer, og flere rigger vil bli skrapet. Dette er faktorer som vi tror vil være støttende for aksjen fremover, og Maersk Drilling er pr. dags dato det eneste investerbare riggselskapet av en viss størrelse. Selv i et relativt dystert dagrate-bilde mener vi aksjen er fornuftig priset på underliggende verdier med en verdi pr. ultra-dypvannsrigg på 95 millioner dollar og CJ70 jackups, som jobber i det norske markedet, til 220 millioner dollar.

Selg: TGS-Nopec 
Sluttkurs 29.januar: 114,70 kroner 
Kursmål: 95 kroner

Begrunnelse: Vi mener den klare endringen fra oljeselskapene i deres budsjetter og strategiske planer er i disfavør av seismikksektoren, inkludert TGS-Nopec. Flere og flere oljeselskaper har kuttet letebudsjettene sine kraftig de siste årene og fokusert pengebruken på produserende felt og fornybarsektoren. Disse trendene har akselerert gjennom 2020 og inn i 2021. I tillegg ser vi økt politisk risiko knyttet til lisensrunder og fremtidig leting i US GoM. I sum skaper dette utfordrende markedsutsikter for selskapet. Kombinert med en høy verdsettelse og høye konsensusforventninger mener vi det er nedside i TGS-aksjen. Selskapet verdsettes nå på P/E 30x for 2022 på konsensus, som legger til grunn 25 prosent økning i inntektene sammenlignet med i dag, noe vi mener er urealistisk.

Kombinert med en høy verdsettelse og høye konsensusforventninger mener vi det er nedside i TGS-aksjen.
Martin Huseby Karlsen, DNB Markets
Shipping: Eirik Haavaldsen, Pareto Securities. Foto: Eivind Yggeseth

Eirik Haavaldsen, Pareto Securities

Alder: 36 
Utdannelse: Journalisthøgskolen, litteraturvitenskap fra UiO, master i finans fra NHH 
Erfaring: Analytiker i Pareto Securities fra 2011, analysesjef fra 2016

Shipping

Kjøp: Wallenius Wilhelmsen 
Sluttkurs 29. januar: 21,40 kroner 
Kursmål: 28 kroner

Begrunnelse: Selv om kursen nå har triplet seg siden bunnen i fjor, mener vi Wallenius Wilhelmsen er en av de sykliske aksjene på Oslo Børs som fortsatt har langt igjen å gå – og der vi definitivt kan se en «pent-up demand effect» når pandemitiltakene gir seg. Til tross for en katastrofal markedsutvikling med nær full stopp i annet kvartal i fjor har volumene gradvis hentet seg inn – og tonnasje har blitt absorbert. Vi ser nå at timecharter-ratene på skip stiger igjen, og båter som har vært i opplag, blir reaktivert. 

Rederiet leverer positiv kontantstrøm gjennom kriseåret, og vil på relativ basis være styrket mot konkurrentene. Wallenius Wilhelmsen har kuttet kostnader og optimalisert driften, og da mener vi dagens P/B på 0,45x er altfor lavt. Det underliggende markedet er også ganske spennende inn i 2022/23, med høy skraping i fjor og nesten ingen skip i ordre. Elektrifisering av verdens bilpark vil kreve tonnasje, vi har for eksempel allerede sett Tesla sende biler fra Kina til Europa.

Wallenius Wilhelmsen har kuttet kostnader og optimalisert driften, og da mener vi dagens P/B på 0,45x er altfor lavt.
Eirik Haavaldsen, Pareto Securities

Kjøp: Stolt-Nielsen 
Sluttkurs 29.januar: 119,40 kroner 
Kursmål: 140 kroner

Begrunnelse: Stolt-Nielsen leverte egentlig greit igjennom pandemien, og selv om kjemikalietank nå også lider av globale nedstengninger, så er det underliggende markedet utvilsomt i bedring. Volumkontrakter fornyes nå på stadig høyere nivåer, og med også her en svært begrenset ordrebok, tror vi det fortsetter etter hvert som verden åpner opp igjen. Siden forrige “gode år” for tank har både Terminal- og Tank Container-driften bedret seg, og år med tunge investeringer er nå over. 

Beslutningen om å børsnotere Stolt Seafood separat er også et nytt signal om å synliggjøre underliggende verdier. Vi tror nå ikke det er vanskelig å regne seg frem til en NAV på over 200 kroner pr. aksje, og når kontantstrømmen nå går til gjeldsreduksjoner og ikke ytterligere investeringer samtidig som inntjeningen bedrer seg, er dagens verdsettelse for lav.