<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
– Vi er svindlet: Rallystjernen Martin Prokop mener at Morten Østberg og de to andre gründerne bak bettingsiden Onebet regelrett har svindlet ham. Nå er han med på et massesøksmål.  Foto: MP Sport

Rallystjerner krever 34 millioner kroner av bettinggründere

Rallystjernene Martin Prokop, Marcus Grönholm og Mikko Hirvonen er konkurrenter på banen, men nå gjør de felles sak. Alle er med i et varsel om massesøksmål mot den norske rallynestoren Morten Østberg og gründeren av det vaklende bettingkonsernet Rush Entertainment Group, Sondre Sagstuen. 

– Vi mener vi har blitt regelrett ranet. Alle pengene vi investerte ser ut til bare å ha vært innom Onebet-systemet i ett sekund. Pengene har gått til å berike bakmennene. Det har stått om dette i norske medier, og vi er forbløffet over at politiet i Norge ikke har etterforsket dette. Hadde dette skjedd i Tsjekkia, hadde Morten Østberg og Sondre Sagstuen vært buret inne for lengst, sier Quirin Müller, svoger og talsmann til den tjekkiske rallystjernen Martin Prokop. 

I 2016 investerte Prokop, sammen med en rekke andre fra rallymiljøet, tungt i det nystartede norske bettingsselskapet Onebet Holding AS (Onebet). Selskapet var hjertebarnet til de norske forretningsmennene Morten Østberg, Sondre Sagstuen og Kristian Wiermyhr. I motsetning til andre bettingkonsepter skulle spillere her få eksklusiv tilgang på betting på motorsport via Onebets nettside, og selskapet hadde fått Verdensmesterskapet i rally (WRC) med som offisiell partner. 

Hadde dette skjedd i Tsjekkia, hadde Morten Østberg og Sondre Sagstuen vært buret inne for lengst.
Quirin Müller, talsmann for Martin Prokop

Prokop ble overtalt til å investere av Østberg, som er far til den kjente rallysjåføren Mads Østberg, og har et stort nettverk innen motorsport. Müller forteller at de respekterte Østberg, både for hans engasjement for motorsport, og for hans fremtoning som en vellykket forretningsmann. Det førte til at de investerte om lag 20 millioner kroner i Onebet i 2016. I dag har de ikke hørt fra Østberg på flere år. Onbet Holding AS ble meldt oppløst i januar i fjor. 

– Vi får ikke vite noe om investeringen. Hverken han eller de andre svarer på våre henvendelser. 

Avviser kravet: Rallynestor og forretningsmann Morten Østberg avviser kategorisk alle påstandene i varselbrevet. Han påpeker at investorene var godt kjent med risikoen i prosjektet. Foto: Roland Berg Lie

Sammen med 16 andre som investerte i Onebet har nå Prokop bestemt seg for å saksøke Østberg, Sagstuen og Wiermyhr. Bakgrunnen er ikke at selskapet ikke lyktes med sine ambisjoner, men ifølge investorene ser det ut som bakmennene tappet selskapet for penger før hverken lisenser eller noe så enkelt som en fungerende nettside var på plass. Hele 36 millioner av den opprinnelige egenkapitalen har gått til unødvendige sponsoravtaler og lån til bakmennene. 

Østberg, Sagstuen og Wiermyhr avviser dette på det sterkeste. De mener kravet fra investorene mangler både faktisk og rettslig grunnlag. Les deres svar nederst i saken. 

Krever 34 millioner kroner

I slutten av januar sendte Advokatfirmaet Advokatfirmaet Grønvigh, Tjersland & Indrevær DA (GTI) , som representerer de 17 investorene, et brev med krav om erstatning og varsel om rettslig pågang til de tre Onebet-gründerne. Påstanden er at de overnevnte herrer regelrett har svindlet deres klienter.

“Disse investorene (‘Investorene’) har til sammen investert NOK 34.883.792 i aksjer i Onebet. Vi vil hevde at investeringen er basert på en ren svindel, og vil holde hver av dere fullt erstatningsansvarlig for det tapet som Investorene har lidt som følge av kjøpet av aksjene i OneBet,” står det i varselbrevet. 

Vi investorer har aldri fått noe informasjon om hva som har blitt gjort, eller hvor alle pengene har blitt av.
Marcus Grönholm

Prokop er ikke den eneste kjente rallyprofilen som er på lista. Også to ganger verdensmester i rally, Marcus Grönholm fra Finland, og hans landsmann, Ford-sjåfør Mikko Hirvonen, er med på søksmålet. 

– I begynnelsen hørte jeg jo litt om investeringen min i Onebet, men nå har det vært helt stille i nesten tre år, sier Grönholm til Kapital.

Grönholm har totalt vunnet 30 enkeltløp i VM, og han ble verdensmester i 2000 og 2002. I 2016 gikk han inn med rundt en halv million kroner i Onebet. Han opplyser at det var Østberg som overtalte ham til det. 

Får ikke svar: Den finske doble verdensmesteren i rally, Marcus Grönholm, ble overtalt av Morten Østberg til å investere i Onebet i 2016. Nå er han blant investorene som saksøker Østberg og de andre gründerne for 34 millioner kroner. Foto: Micke Fransson/ AFP/ NTB

– Jeg er med på dette søksmålet. Jeg mener det som har skjedd er klanderverdig, og bakmennene har ikke gjort det de lovet at de skulle gjøre.

Rallystjernen har forståelse for at all investering innebærer en risiko, men han mener at måten dette er gjort på kan tyde på at noe ikke er som det skal. 

– Kanskje var det bare uflaks at de ikke fikk det til, men hvorfor ble alt stille? Vi investorer har aldri fått noe informasjon om hva som har blitt gjort, eller hvor alle pengene har blitt av. Det synes jeg er dårlig, sier Grönholm.

Bettingsiden som aldri fungerte

Et av hovedargumentene til saksøkerne er at Onebet, som før nevnt, aldri har hatt et fungerende produkt. Forretningsideen var å ha en nettside hvor kundene kunne spille eksklusivt på motorsport. Som Kapital tidligere har avdekket, har det knapt vært mulig å gamble på motorsport på Onebets nettsider siden oppstarten i 2016.

Et faktum som står i sterk kontrast til investorpresentasjonen som gründerne sendte ut etter at de hadde etablert firmaet og satte i gang med kapitalinnhenting i 2016. Der hevder Østberg, Sagstuen og Wiermyhr at Onebet vil bli “den største lanseringen innen onlinegambling noensinne”. De kunne skilte med at de hadde erfarne medarbeidere innen bransjen, og de hadde sikret seg en eksklusiv avtale med Verdensmesterskapet i rally (WRC). 

Flere profiler: Den kjente Ford-sjåføren finske Mikko Hirvonen er også med på varselet om rettslig pågang. Foto: Josep Lago/ AFP/ NTB

Gründerne verdsatte selskapet til 350 millioner kroner ved oppstarten, og det lyktes dem, mye på grunn av Østbergs nettverk, å hente inn 50 millioner kroner gjennom en emisjon i denne fasen. Av emisjonsbeløpet ble kun 14.490 kroner benyttet til økning av aksjekapitalen. Resten var overkurs. 

Siden skulle lanseres til WRC i Monte Carlo 19. januar 2017, og det var lagt ned betydelige summer i markedsføring. Men som nevnt ovenfor, da dagen kom, fungerte den ikke. Til dags dato har nettsiden kun fungert sporadisk, og når den har fungert, har det krevd en betydelig egeninnsats fra kundene å få brukt den.  

“Gamblingplattformen fungerte ikke, sidene var ofte nede, og inntektene til OneBet var minimale. Det stilles spørsmål ved om det overhodet var intensjonen å etablere en spillplattform i tråd med det som ble presentert forut for emisjonen i 2016. I tilfelle er det tale om grov svikt i forundersøkelser, planlegging og gjennomføring. Dette særskilt med tanke på Sagstuen og Wiermyhrs erfaring fra onlinegambling-industrien”, skriver investorenes advokat, Marcus Indrevær i varselbrevet. 

Indrevær har ingen kommentar til denne saken utover det som står i brevet. 

Stiller spørsmål: Marcus Indrevær i Advokatfirmaet Grønvigh, Tjersland & Indrevær DA stiller i varselbrevet spørsmål om intensjonen til Onebet noensinne var å etablere en spillplattform. Foto: Grønvigh, Tjersland & Indrevær DA

Kunder fikk ikke registrert seg

Tidligere styreleder i Onebet, Christer Løvås, har lang erfaring fra bettingverdenen. Han ble opprinnelig hentet inn som konsulent for Onebet-satsingen rett etter at den opprinnelige lanseringen i januar 2017 hadde krasjet.

– Det var bare rot. De skulle lansere til det første WRC-løpet i januar 2017, men ingenting var på plass. Til det neste løpet i 2017 fikk de hivd opp en nettside i hui og hast, men den fungerte heller ikke. 

Løvås forteller at den første helgen siden var oppe og gikk, kunne Onebet potensielt blitt en suksess. 

– Onebet.com hadde drøyt 60.000 unike treff den helgen, men bare et titall greide å registrere seg. Det var sørgelig. Nettsiden fungerte aldri skikkelig.

Onebet.com hadde drøyt 60.000 unike treff den helgen, men bare et titall greide å registrere seg. Det var sørgelig.
Christer Løvas, tidligere styreleder i Onebet

Ifølge Løvås begrenset ikke de rent strukturelle problemene til Onebet seg til at produktet ikke fungerte. Selskapet hadde heller ikke de lisensene de trengte for å drive med betting i den utstrekning de ønsket. 

– Syv–åtte måneder før jeg begynte som konsulent husker jeg at jeg spurte om alt var i orden med lisenser. Jeg fikk til svar at alt var i orden, men det var det ikke.

– Manglet lisenser

Onebet leide i utgangspunktet en Curacao-lisens (fra landet med samme navn i Karibien) av plattformleverandøren. Problemet med denne lisensen var at den er ubrukelig i de fleste landene hvor WRC er stort, som f.eks. England og Frankrike.

– I tillegg nektet avtalen de hadde med WRC dem å bruke denne lisensen. Jeg mener krana burde vært skrudd igjen tidlig – til lisenser og en funksjonell nettside var på plass. Egentlig burde siden aldri vært lansert før disse tingene var i orden. Fra januar 2017 betalte Onebet flere hundre tusen kroner til WRC, og i sponsorat til forskjellige førere hver måned. Det var helt meningsløst og burde etter min mening ha vært reforhandlet til nettsiden var oppe og gikk skikkelig med en bra programvare og riktige lisenser.

Morselskapet, Rush Entertainment Group AS, fikk etter hvert en maltesisk lisens som kan brukes i flere europeiske land, men fremdeles ikke i Storbritannia, Frankrike, Spania og Estland, som har de største motorsportprofilene. Etter det Kapital er kjent med, gikk denne lisensen først igjennom i 2020, lenge etter at OneBets nettside ble lagt død. 

– Ingenting var på plass: Tidligere styreleder i Onebet, Christer Løvås, forteller at selskapet aldri hadde de lisensene de trengte. Foto: Privat

I slutten av 2018 gikk Løvås inn som styreleder for å prøve å snu skuta, men han opplyser at han etter noen måneder ble skviset ut.

– Jeg tror intensjonen til alle var god i utgangspunktet, men bremsen burde som sagt ha vært tråkket inn rett etter oppstart – eller før, og vært relansert når alt var på plass. Jeg har selv investert penger i selskapet, og disse pengene anser jeg som tapt, sier Løvås.

I dag har ikke Onebet noen nettside i det hele tatt. 

Var klar over problemet

Det Løvås forteller om manglende lisenser, korresponderer godt med korrespondanse som Kapital har sett igjennom. Både mellom Løvås og Onebet-investorer i 2019 hvor det opplyses at lisensen ennå ikke er avklart, og fra Morten Østberg selv. Allerede rett før lanseringen av Onebet, i desember 2016, skrev Østberg i et investorbrev at de jobbet aktivt med å få på plass de nødvendige lisenser. 

“Tipping er forbundet med mange, og fra land til land, forskjellige reguleringer. Det vil være OneBets ufravikelige politikk å operere innenfor disse, noe ikke alle ‘seriøse’ selskaper kan si om seg selv. Dette innebærer at vi allerede har startet prosessen med å få lisens i de land som har lisensregime. Lisensen gis på objektive vilkår, så lisens vil vi få ved å operere innenfor disse. Men selve prosessen vil ta forskjellig tid fra land til land.”

Over to år senere, i september 2018, skriver Østberg til Marcus Grönholm at de fremdeles ikke har fått lisensene i orden. 

“Vi har siden sommeren 2017 blitt lovet nye lisenser fra ‘sportsbooken’ vår, Alternar, som skal åpne opp UK, som er det største markedet, og samtidig sikre tilgangen til andre EU-land, hvor vårt lisensoppsett er i grenseland: Med Malta-lisens (god i mesteparten av EU) på CRM/kundesiden, og Curaçao-lisens (egentlig ikke anerkjent i Europa) på sportsbok, er vi egentlig på litt tynn is på sportsbetting, og noen land vil nekte oss tilgang på grunn av det ...”

Videre skriver Østberg at de på et punkt måtte “fryse alt”: 

– Rot med lisenser: Den norske rallykjøreren Anders Grøndal forteller at de fikk mange lovnader, men ingenting skjedde. Håkon Mosvold/ NTB

“Nå i august fikk vi pågang fra tyske myndigheter, etter Rally Tyskland, og måtte stenge Tyskland. Så åpnet vi igjen, og etter enda en gjennomgang måtte vi stenge på nytt i oktober. Det setter press på andre land. Samtidig er vi i prosessen med ny plattform og nye lisenser. Derfor tok vi beslutningen om å ‘fryse alt’, og skifte sportsbook fra Alternar til SB-tech, hvor lisenser er på plass for mange EU-land, UK inkludert.”

Han runder av denne delen av korrespondansen med å påpeke at selskapet skal endre plattform rundt juli neste år. Altså over to år etter oppstarten.  

Det er ikke bare internasjonale profiler på listen over saksøkere, men også mange kjente personer i rallymiljøet i Norge. Deriblant 16 ganger norsk mester i rally og bakkeløp, Anders Grøndal. Han og hans far, Stein Grøndal, har til sammen investert 1,6 millioner kroner i Onebet. Mangel på lisenser og dårlig infrastruktur har vært avgjørende for at han har valgt å være med på søksmålet. 

– Det har vært rot med lisenser hele tiden. Hele tiden var det snakk om utenlandske markeder, men det kom aldri noe. Det ble lovet og lovet, men ingenting skjedde, sier Anders Grøndal. 

Det har vært rot med lisenser hele tiden. Hele tiden var det snakk om utenlandske markeder, men det kom aldri noe.
Anders Grøndal, rallykjører

Tolv millioner til rallysponsing 

Det store spørsmålet for investorene er hvor det har blitt av de 50 millioner kronene som gründerne hentet inn. 

“Investorene har blitt ført bak lyset av dere alle i forbindelse med investeringen i aksjer i OneBet. Slik det fremstår, har det aldri vært en tanke at OneBet skulle bli en stor gamblingplattform, dette fordi størstedelen av selskapets kapital ble overført til dere alle, innen få måneder etter at pengene var hentet inn, i stedet for å bygge selskapets virksomhet. Hadde Investorene fått beskjed om hva pengene faktisk ville bli brukt til, hadde de aldri investert i OneBet", slås det fast i varselbrevet. 

Dette oppsummerer ganske presist hva Kapital tidligere har avslørt. I slutten av 2016 og i 2017, uten nødvendige lisenser eller infrastruktur på plass, formelig rant pengene ut av selskapet. Etter det Kapital kan se er pengene brukt slik: 

Tolv millioner kroner har gått til en sponsoravtale med Morten Østbergs selskap Adapta Motorsport inngått i 2016. Selskapet skjøtter rallykarrieren til Østbergs sønn, Mads Østberg. Kapital har tidligere fått bekreftet at om lag seks millioner kroner har gått til en sponsoravtale med bilprodusenten M-Sport i 2017. M-Sport bygger WRC-biler, og har vært involvert i biler som Østbergs sønn, Mads Østberg, har brukt. 

Ifølge flere av investorene Kapital har snakket med, lot de seg overtale av Østberg til å investere i 2016 under en klar forutsetning om at pengene ikke skulle brukes til å sponse sønnens rallykarriere. Stein Grøndal har tidligere opplyst til Kapital at investorene først ble klar over disse sponsoravtalene to år senere.

– Vi ble først klar over sponsoravtalen da revisjonsfirmaet BDO, som Onebet brukte, ikke godkjente 2017-regnskapet på bakgrunn av aksjeloven paragraf 3-8. Her er det en signert avtale mellom far som er styreformann, hans kone og sønn. Derfor ble det ekstraordinær generalforsamling i desember 2018. Revisoren hadde fått sparken før generalforsamlingen, forteller Grøndal.

Mads Østberg kjører i dag i WRC2 – som er divisjonen under toppdivisjonen innen rally. 

Ulovlige lån ble aksjesalg

I tillegg til sponsoravtalene er 18 millioner kroner brukt på å betale bakmennene Sagstuen og Wiermyr for deres private selskaps aksjeposter i Onebet. I revisors merknad til årsregnskapet til Onebet Holding AS i 2018 ble denne overføringen oppført som ulovlig lån til aksjonærer.  

På generalforsamlingen som Grøndal viste til ovenfor, ble det bestemt at disse lånene var betaling for Onebet-aksjer som Sagstuen og Wiermyhr eide gjennom sine private selskaper – Siegel AS og Lupum AS. Kapital har tidligere skrevet om hvordan mange investorer reagerte kraftig på denne avgjørelsen, men var maktesløse da salget ble trumfet igjennom på generalforsamlingen i desember 2018. Sagstuen, Østberg og Wiermyhr eide over 90 prosent av selskapet, og kunne med det overkjøre alle innsigelser fra fremmøtte aksjonærer.

For å gjøre vondt verre er beholdningen som Sagstuen og Wiermyhr sitter på gjennom sine selskap fra etableringen av selskapet. De fikk sine aksjer for ett øre aksjen, mens aksjeprisen investorene betalte for å ende opp med marginale eierandeler var på 35 kroner pr. stykk. Det påpekes i varselbrevet at dette er en betydelig overkurs.

Den resterende kapitalen ser ut til å være overført til datterselskapet Onebet Ltd på Malta. 

Her flyr penger: Her kjører Mads Østberg med OneBet-sponset bil under løp i Sverige 2017, uten at selskapet hadde en fungerende nettsider eller nødvendige lisenser. Foto: Micke Fransson/TT

Moderselskap i pengenød 

Dette med datterselskap på Malta gjør det betimelig å kaste et blikk på den større strukturen rundt Onebet. 

Onebet Holding AS var et av datterselskapene til Rush Entertainment Group AS (REG AS), hvor Sondre Sagstuen er majoritetsaksjonær gjennom firmaet Smart Capital AS. Hovedgeskjeften til REG er i dag bettingsiden Fansbet. 

Det siste årsrapporten for REG viser et konsern i krise. Konsernet har tapt 358 millioner kroner de siste to årene. Årsresultatet for 2019 kom på minus 264 millioner kroner. Det er nesten like mye minus som selskapet har i gjeld. Samlet har konsernet en gjeld på 272 millioner kroner – 266 millioner kroner av denne gjelden er kortsiktig. Selskapets egenkapital gikk fra å være 60 millioner i 2018 til minus 172 millioner kroner i 2019. 

I årsrapporten knytter både revisor og ledelsen selv stor usikkerhet til grunnlaget for fortsatt drift. Usikkerheten er knyttet til den forventede inntjeningen for 2020, som opplyses å se dårlig ut. Det er derimot lagt til grunn noe optimisme hva angår å hente inn mer kapital. Selskapet viser i årsrapporten til at de i mars 2020 fikk bettinglisens på Malta. REG registerte både Onebet og Fansbet som maltesiske selskaper i anledning lisensen. 

Kapital har tidligere skrevet om hvordan REG de siste årene har jobbet med å flytte hele konsernet med alle tilhørende datterselskaper til Sverige. Driften av både Onebet og Fansbet er flyttet over til svenske selskaper med likelydende navn. Basert på de siste regnskapstallene fra 2019 ser det derimot ikke ut til at det foreløpig er noen aktivitet i den svenske strukturen. Alle de svenske AB-variantene av de norske selskapene er ført opp med null i omsetning. 

Sagstuen har ikke villet kommentere forhold rundt REG til Kapital, men i årsregnskapet skriver han følgende: 

– Hovedmålet med revisjonen av vår strategi er å ende opp med en slankere og mer effektiv organisasjon. Vi skal satse sterkere på vårt hovedprodukt, Fansbet [...] Etter restruktureringen til Sverige er vi i en bedre posisjon til å nå profesjonelle investorer i Sverige, og vi er i stand til å jobbe mot en fremtidig notering på den svenske børsen. 

Etter det Kapital kan se, er ikke satsing på Onebet nevnt med et ord i årsrapporten. 

Hovedmålet med revisjonen av vår strategi er å ende opp med en slankere og mer effektiv organisasjon.
Sondre Sagstuen, administrerende direktør i REG

Ny emisjon 

I januar varslet REG AS en ny emisjon. Målet er å hente inn ytterligere 40,2 millioner kroner i kapital.

I et tegningsskjema til eventuelle investorer skriver selskapet at de vil trykke to milliarder nye aksjer i selskapet til pålydende ett øre pr. stykk. Selskapet har i dag en aksjekapital på 2,7 millioner kroner fordelt på 279,6 millioner aksjer. 

REG bedyrer at alle de nye aksjene vil bli likestilt med de eksisterende aksjene i selskapet, men dette kan uansett vanne ut eierpostene til endel aksjonærer betraktelig. Dagens Næringsliv omtalte årsregnskapet i november i fjor, og påpekte da at det er flere kjente navn fra finansverdenen på aksjonærlisten. Blant annet tidligere ABG-partner Geir Ringstad, finansdirektør i ABG Sundal Collier, Geir Børge Olsen, samt trioen Øystein A. Landvik, Lars Even Moe og Bjørn Henningsen i næringseiendomsaktøren Union Gruppen. 

Erfaren gambler: Administrerende direktør i REG, Sondre Sagstuen, er selv en dreven gambler. Han har vunnet to norgesmestertitler i poker. Faksimile Poker.no

– Forskjellig virkelighetsoppfatning

Kapital har vært i kontakt med advokaten som representerer Kristian Wiermyhr. Hun opplyser at Wiermyhr avviser alle påstander som rettes mot ham.  

Morten Østberg har ikke svart direkte på Kapitals spørsmål, men sendte rett før publiseringen over svaret han har gitt investorenes advokater. Der går det fram at at han kategorisk avviser alle påstander om at han har svindlet noen, eller gjort noe som gjør ham erstatningspliktig overfor investorene. Han skriver: 

"Overordnet mangler kravet både faktisk og rettslig grunnlag. Det er også særdeles uklart hva den enkelte kreves for, og på hvilket ansvarsbetingende grunnlag. I den grad dette, mot min formodning, overhode finnes, så vil ethvert krav være foreldet eller bortfalt ved passivitet [...] Notatet inneholder en lang rekke faktiske feil og udokumenterte påstander."

Han påpeker at samtlige investorer fikk informasjon om selskapet og produktet de investerte i forut for investeringen, noe som også inkluderer de forskjellige sponsoravtalene. Han forteller videre at han selv har investert i selskapet, og at dette ikke har svart til de forventningene han hadde, og ga uttrykk for, i 2016. 

"Jeg tok dessverre feil, jeg forutså ikke den risikoen som lå i teknologien, selv om den var påpekt i presentasjonen."

Det sagt, Østberg konkluderer i sitt svar med at selskapet fremdeles har gode muligheter til å lykkes. 

Kravet som er fremsatt fremstår som grunnløst, både faktisk og rettslig.
Sondre Sagstuen

Kapital har stilt Sondre Sagstuen en rekke spørsmål angående denne saken. Først og fremst om det varslede søksmålet, men også om den finansielle situasjonen til REG og pågående kapitalinnhentingen og planene for Onebet fremover. Han har valgt å begrense sitt svar til en kommentar relatert til varselet fra investorene: 

– Det er åpenbart at vi har helt forskjellig virkelighetsoppfatning. Dokumentet fra advokatfirmaet GTI er fullt av faktafeil, unøyaktigheter og usakligheter som tilbakevises i svaret som min advokat har skrevet. Hun konkluderer for øvrig med at kravet som er fremsatt fremstår som grunnløst, både faktisk og rettslig. 

Reportasjer