<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Nye høyder: Komplett-gründer Eric Sandtrø driver nå selskapet Fjellsport med stor suksess. Foto: Fredrik Hagen/NTB

Pioneren

– Jeg forsøkte å pensjonere meg i en alder av 36 år. Det var kjempegøy i en måned, men så ble det fryktelig kjedelig. Heldigvis var det noen gode medgründere som ville at vi skulle finne på noe gøy igjen, sier Eric Sandtrø.

Det startet med import av disketter fra Hong Kong gjennom selskapet Norek. Året var 1989, Eric Sandtrø var bare 16 år gammel. Bedriftsetableringen ble finansiert med konfirmasjonspenger. Ni år senere ble selskapet børsnotert og byttet navn til Komplett. Den gang var gründeren 27 år gammel og yngstemann med lederansvar for et børsnotert selskap. Bedriften vokste raskt og tiltrakk seg mye oppmerksomhet fra norske investorer, blant dem Stein-Erik Hagen, som gradvis kjøpte seg inn. I 2007 forlot Sandtrø sjefsrollen og solgte seg helt ut for flere titalls millioner kroner. Siden har Sandtrø sammen med andre bygget opp de to nettbutikkene Fjellsport og Jollyroom. Sistnevnte selskap solgte han seg ut av for noen år siden, men gründeren er fortsatt medeier og adm. dir. i Fjellsport. 

De tre selskapene som sandefjordingen har vært med og etablere omsetter i dag for ti milliarder kroner årlig, og Sandtrø selv har bygget seg opp en formue på flere hundre millioner kroner.

– Jeg forsøkte å pensjonere meg i en alder av 36 år. Det var kjempegøy i en måned, men så ble det fryktelig kjedelig. Heldigvis var det noen gode medgründere som ville at vi skulle finne på noe gøy igjen, forteller Eric Sandtrø.

Intet gründergen

Sandtrø er en av de som virkelig har vært med og formet bransjen.

– Ja, jeg har vært i gamet siden forrige århundre. Jeg begynner å bli veteran, humrer han.

At han endte opp som netthandelsgründer var imidlertid på slump.

– Vi trengte datautstyr, og valgte å importere fordi det var rimeligere i Hong Kong enn i butikken på hjørnet. Minimumsordren var større enn hva vi hadde behov for, så da måtte vi selge videre. Etterspørselen viste seg å være stor, og vips så var vi i gang.

Sandtrø tror ikke gründeregenskaper er medfødt.

– Nei. Jeg tviler sterkt på at det finnes et gründergen. Det handler nok heller om tilfeldigheter. Det er vesentlig forskjell på å etablere et handelsfirma og et selskap som skal kurere kreft. Heldigvis.

Å se til andre som har lykkes er derfor viktig, ifølge gründeren. Selv hentet han inspirasjon fra datidens postordrekonger.

– Ja. Tusen takk, Ivar S. Løge!

Følg hjertet og kompenser for egne mangler med flinke folk.
Eric Sandtrø

Lav timelønn

At mange entreprenører har endel fellestrekk ser Sandtrø likevel ikke bort fra.

– Nei, det stemmer nok. Jeg tror vi er flinke til å se egne begrensninger og sette sammen gode team. I tillegg har vi sterkt manglende vurderingsevne. Timelønnen til de fleste av oss er ikke veldig imponerende. Man behøver en stor ståpåvilje og gjennomføringsevne, samt en solid dose stahet.

Sandtrø ser flere fordeler ved det å være seriegründer.

– Ja. Helt klart. Vi har gjort bra ting som vi kan gjenskape, og vi har gjort feil vi forhåpentligvis har lært masse av.

– Hvilke feilskjær har du lært mest av?

– Oi. Listen over feil er så lang at Kapital måtte ha doblet antall sider bare for å få med halvparten. Å gjøre feil er uunngåelig.

– Og ditt beste tips til andre som ønsker å følge i dine fotspor?

– Følg hjertet og kompenser for egne mangler med flinke folk. Det finnes ingen garanti for å lykkes. Da hadde det heller ikke vært noe gøy.

Reportasjer
Næringsliv