<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Skapte sjokkbilder: Et verk av Banksy ble delvis makulert idet det gikk under hammeren. Det har tilsynelatende ikke lagt noen demper på verdien. Foto: Tom Nicholoson/Reuters

“Ødelagt” kunstverk legges ut for 60 millioner

Høsten 2018 gikk det et sjokk gjennom kunstverdenen da halvparten av et Banksy-bilde ble makulert idet det ble klubbet for ca. ti millioner kroner. Nå legges det samme kunstverket ut med en prisvurdering på 60 millioner kroner.

Det var ikke bare i kunstkretser at stuntet fikk massiv oppmerksomhet. Den planlagte mekaniske makuleringen av omtrent halve “Girl with a Balloon” (2006) hos auksjonshuset Sotheby’s i London ble en viral hit verden over. Det er ikke kjent hvem som sto bak, men mye peker i retning av gatekunstneren Banksy selv.

I 2018 ble bildet solgt for 10,2 millioner kroner, med dagens kronekurs lagt til grunn. I tillegg kom omkostninger. Nå legges verket, som har fått ny tittel, “Banksy’s Love is in the Bin”, (2018) ut igjen. Prisvurderingen er satt til hele 47,6–71,4 millioner kroner, altså et snitt på knappe 60 millioner kroner – nesten seks ganger så mye som før makuleringen.

Kan få kjempegevinst

Det “nye” Banksy-verket tilbys på en kveldsauksjon for samtidskunst hos Sotheby’s i London den 14. oktober. I informasjonen om verket står det ingenting om proveniensen, altså eierhistorikken, men ifølge informasjon The Art Newspaper sitter på, skal verket ha vært i samme samling siden det ble kjøpt for tre år siden.

Det vil si at kjøperen fra 2018 får en kjempegevinst, gitt at bildet blir solgt til prisantydning, vel å merke. Selv etter auksjonshuset har forsynt seg med sitt, blir det fort noen titalls millioner kroner i ren fortjeneste. 

Auksjonshuset gjør sitt for å promotere bildet. Det skal på salgsturné til Hongkong, Taipei og New York før det ender i London igjen.

Nesten tiganger'n: Röyksopps vinylutgave av albumet “Melody A.M.”, som er sprayet av Banksy, ble solgt for en hundrelapp i 2001. Nå er det blitt solgt igjen for 94.000 kroner. Foto: Lilly Berge

Banksys’ Röyksopp-album til himmels

 

– Verdien på norske vinylplater har eksplodert. Den viktigste grunnen er den verdenskjente kunstneren Banksy, forteller forfatter Børre Haugstad.

For 20 år siden sprayet nemlig Banksy et cover for den norske elektronikaduoen Röyksopp.

– Den gangen var Banksy ukjent, og vinylutgaven av albumet “Melody A.M.” ble solgt for en drøy hundrelapp. Med Banksys økte berømmelse har verdien på denne spesialutgaven av Röyksopp-albumet steget til himmels, skriver Haugstad i boken “Vinylens historie 3 Norge 1990–2020”, som nylig ble utgitt.

Ifølge Haugstad, som henviser til databasen Discogs, er den hittil høyeste summen som er betalt for det eksklusive Röyksopp-albumet 94.000 kroner. Snittprisen har vært 53.000 kroner.

På Discogs ligger nå to slike vinylplater ute for henholdsvis 208.000 og 216.000 kroner.

Rekordtilslag på 175 mill.

Interessen for Banksys kunst var allerede meget sterk i 2018, og den har ikke avtatt – prisene har vært jevnt stigende siden da. The Art Newspaper skriver at Sotheby’s i mai solgte et annet Banksy-verk, “Love is in the Air” fra 2005, for nesten 100.000 kroner. Dette bildet kom fra en amerikansk samling. Kjøperen fikk mulighet til å betale for bildet med kryptovaluta. 

Kapital kan tilføye at det er satt en ny Banksy-rekord etter det også. I slutten av mai solgte konkurrenten Christie’s “Game Changer”, datert 2020, for 175 millioner kroner pluss omkostninger. Det var omtrent fem ganger så mye som bildet var vurdert til i forkant. 

Litt av en game changer.

Inside