<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Drinken: Long Island Chaga Iced Tea, som servert på Kumi. Eivind Yggeseth / Kapital

Oslo-vri på en børsten New York-klassiker

Sarah Cook lager en sunnere Oslo-vri på en børsten New York-klassiker fra 70-tallet.

– Vi har flere ansatte som er opptatte av naturen og miljøet, og en av dem høster sin egen chagasopp fra skogen, rett utenfor Oslo, sier Sarah Cook hos Kumi i Oslobukta.

Kumi er blant de mest trendy stedene i Oslobukta i hovedstaden. Mens den første filialen åpnet i Gamlebyen i 2018, åpnet den nyeste sommeren 2021. 

Ettersom Kumi betyr “sammen” på japansk, er alt av interiør inspirert av nettopp Japan. Her vil de bringe alt som er bra for kropp, sjel og miljøet sammen. Fra fargene og detaljene i interiøret og hvordan sollyset fyller opp restauranten, til den nøye sammensatte menyen.

Lager drinken: Sarah Cook er barsjef på Kumi i Oslo. Foto: Eivind Yggeseth / Kapital

Sarah Cook (26)

 

Barsjef på Kumi

Maten er både økologisk, vegetariansk og følger sesong, med flere veganske alternativer. Stedet forsøker også å bruke så lokale produkter som mulig.

Topp med sopp

– Chaga er en sopp som vokser på trær, og som er en av de mest potente antioksidantene som finnes – og derfor veldig sunn. Men den er vanskelig å finne, så kollegaen min har et helt spesielt chaga-tre han ikke forteller noen hvor er, fortsetter Cook.

– Av soppen han finner lager han chaga-konsentrat, som vi lager te av – og som vi også bruker i drinker. For å lage konsentratet kuttes soppen opp i små biter, kokes i vann og ligger i 24 timer før det siles av.

I motsetning til sopp som kantarell eller steinsopp lukter det nesten ikke noe av chaga.

– Jeg synes at den har en slags vaniljeaktig smak. Men det er ikke veldig tydelig, og det er fint at det ikke smaker så mye av den. For det er ikke alltid slik at det som er bra for deg smaker så godt.

Long Island Chaga Iced Tea

 
  • 6 cl chaga konsentrat eller en teskje chaga-pulver blandet med 6–10 cl vann
  • 4 cl gin
  • 4 cl appelsinjuice
  • 2 cl sitronjuice
  • 3 cl salviesirup, eventuelt simple sirup
  • granbarkvast til pynt.

Er sopptur uaktuelt, går det an å kjøpe chaga-pulver på helsekosten og lage konsentratet selv, ifølge Cook.

Sirup og granbar

I drinken Long Island Chaga Iced Tea har Kumi tatt inspirasjon fra originalen fra 1972, men med chaga. Selv om det er stor forskjell ingrediensmessig på denne nærmest kjernesunne drinken i Oslobukta og den ikoniske, svært så sprittunge drinken fra Long Island, har de den velkjente, ikke så tiltalende brunfargen til felles. 

Men chaga er tross alt fra skogen – noe Kumi forsøker å rendyrke hele opplevelsen gjennom, påpeker Cook.

– Mange drikker chaga som te istedenfor kaffe om morgenen, meg selv inkludert allerede før jeg begynte å jobbe hos Kumi. Det er ikke koffein i den, men det gir energi likevel.

I Long Island Chaga Iced Tea bruker Cook salviesirup for sødme, som hun mener komplementerer chaga-soppen. Men hun understreker at man fint kan bruke en vanlig simple sirup.

– Hell alle ingrediensene over et stort glass fylt helt opp med isbiter. Rør rundt og pynt med en granbarkvast.

Livsstil
Reportasjer