<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

– Det er ikke krise å ha et krakk

Harald Magnus Andreassen i SpareBank 1 Markets er Norges beste makroanalytiker 2022.

Harald Magnus Andreassen, SpareBank 1 Markets Foto: Ole Berg Rusten/NTB
Investor

Alder: 65
Utdannelse: Samfunnsøkonom fra UiO
Erfaring: Den norske bankforening, Elcon Finans, Swedbank/First Securities og SpareBank 1 Markets

Etter at de mangeårige kollegene Peter Hermanrud og Pål Ringholm byttet beite, er det nå kun Harald Magnus Andreassen som holder stand av den tidligere trioen som i årevis dominerte Kapitals kåring av Norges beste analytikere. Han har i uminnelige tider vært den ubestridte eneren på makrofeltet i Norge, og befester sin posisjon med nok en førsteplass i årets konkurranse.

Det skjer etter et snaut år der det har skjedd usedvanlig mye: Krig og påfølgende energikrise har ført til at inflasjonen skyter i været, aksjemarkedene skjelver og boligprisene er i fritt fall i flere land.

– Hadde du sett for deg at vi skulle havne her?

– Allerede fra høsten 2020 mente vi at rentene var for lave. De lave rentene ville føre til at eiendoms- og aksjeprisene ville gå til himmels og skape ubalanser i økonomien. Men jeg hadde ikke forestilt meg at inflasjonen skulle bli så høy, sier Andreassen.

– Er vi på vei inn i en resesjon?

– Ja, jeg vil tro det er sannsynlig at USA vil oppleve tilbakeslag i økonomien. Det er helt riktig at sentralbankene setter opp renten nå, hvis ikke vil problemene bare bli enda større.

Jeg vil tro det er sannsynlig at USA vil oppleve tilbakeslag i økonomien. Det er helt riktig at sentralbankene setter opp renten nå, hvis ikke vil problemene bare bli enda større.
Harald Magnus Andreassen

Den rutinerte samfunnsøkonomen kan berolige med at det som nå skjer, ikke nødvendigvis er så dramatisk. Han tror det blir en mye mildere nedtur enn etter finanskrisen, ettersom gjeldssituasjonen er en helt annen enn den var da.

– Lavkonjunkturer og aksjefall på på 40–50–60 prosent skjer ca. hvert femte år. Det er ikke krise å ha et krakk, og de fleste økonomiske nedturer er ikke kriser. At ledigheten øker og børsene faller er ubehagelig, men jeg er ikke spesielt bekymret. Å si at det er et problem at det som alltid har skjedd før, vil skje igjen, vil være grenseløst naivt. Min lodd i livet er at jeg har måttet fortelle om hva som skjedde 15, 20 og 25 år tilbake – det er bare å minne folk om historien.

Makro 2022 2021 2020
Harald Magnus Andreassen (Sparebank 1 Markets) 32,6% 41,9% 36,5%
Bengt Jonassen (ABG Sundal Collier) 21,2% 12,2% 16,7%
Morten Jensen (DNB Markets) 7,0% n.a. n.a
Bengt Jonassen, ABG Sundal Collier Foto: Ole Berg-Rusten/NTB
Morten Jensen, DNB Markets Foto: Iván Kverme