<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Ser flere trygge havner

Thomas Eitzen er Norges beste kredittanalytiker i 2022.

Thomas Eitzen, SEB Foto: Ole Berg-Rusten/NTB
Investor

Alder: 49
Utdannelse: Startet i Nordea Markets, før han kom til SEB i 2006.
Erfaring: Sivilingeniør, Industriell økonomi fra NTNU og Samfunnsøkonomi fra UiO

Det er første år Eitzen topper kredittkategorien etter at tidligere, mangeårig vinner Pål Ringholm byttet beite på starten av 2022. Analysesjefen i SEB sammenligner seieren med et kjent øyeblikk i norsk idrettshistorie.

– Det blir litt som OL i 1996 da forhåndsfavoritten Wilson Kipketer ikke stilte til start, så Vebjørn Rodal tok gullet, sier Eitzen spøkefullt.

– Hvorfor tror du investorene stemte frem deg?

– Det er kanskje en kombinasjon av at jeg jobber mye med mikro, men jeg bruker også mye tid på de store linjene, det tror jeg er viktig i et marked som beveger seg mye.

Aksjemarkedet bryr seg lite om kreditt når det går bra, men det blir veldig viktig når det går dårlig.

Kreditt er sterkt drevet av makrobildet. Det mest utfordrende i år har vært å følge med på hva som skjer i samtlige sektorer, forteller han.

– I motsetning til aksjeanalytikerne ser vi på alle sektorer under ett – det er store svingninger og mye å holde styr på. Ved å kombinere makrobildet med hvordan markedet oppfører seg kommer man frem til konklusjonen vi har hatt i hele år, og det er at kreditt ikke er vinneren. Aksjemarkedet bryr seg lite om kreditt når det går bra, men det blir veldig viktig når det går dårlig. Det er ikke så gøy å vinne på at noe går dårlig, men sånn er det vel iblant.

– Finnes det noen trygge havner?

– Innen kreditt har man hele spekteret fra de mest risikable obligasjonene til de mest trygge. Dermed finnes det alltid noen trygge havner, men problemet er at det er dårlig betalt. Man blir kanskje ikke rik på det, men man unngår i det minste å bli fattig.

Analysesjefen ser et rentekutt til neste år. Han tror imidlertid at markedene skal falle mer innen den tid.

– Jeg tror sentralbankene kommer til å snu i 2023, spørsmålet er om markedene kapitulerer innen den tid. Kommer en dårligere økonomi for folk flest til å gi bankene utfordringer? Jeg tror ikke det, men jeg tror folk kommer til å være bekymret for det, så det er ganske høyt oppe på min watch list.

Norges beste analytikere på kreditt

 

Kreditt 2022 2021 2020
Thomas Eitzen (SEB) 24,2% n.a. 10,7%
Ole Andre Kjennerud (DNB Markets) 22,3% 12,4% 15,0%
Alexander Jost (Arctic) 11,3% n.a. n.a.

Ole Andre Kjennerud, DNB Markets Stig B. Fiksdal/DNB
Alexander Jost, Arctic Sebastian S. Bjerkvik