<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Snudde skuta

12 år etter at Laurence W. Odfjell (56) overtok som arbeidende styreleder, har det verdensledende kjemikalietankrederiet begynt å utbetale utbytte.

Fra konkurskandidat til børsvinner: Etter mange tunge år har lykken snudd for kjemikalietankrederiet Odfjell og styreleder Laurence W. Odfjell. Foto: Svein LIndin
Reportasjer

Etter en lang og seig motbakke har lykken snudd for Odfjell. Da snuoperasjonen begynte for syv år siden, balanserte rederiet på randen av konkurs. Siden har aksjekursen i Odfjell SE steget 240 prosent siden bunnen. Bare i løpet av det siste året er kursen opp over 150 prosent.

– Vi leverer gode resultater og har kommet med en tydelig utbyttepolitikk, sier hovedeier Laurence W. Odfjell, som er styreleder i den familiekontrollerte Odfjell Gruppen som leverer sjøtransport og lagring av kjemikalier og annen flytende spesiallast. Til sammen har Odfjell en flåte på 70 skip verden rundt. De mest moderne kan frakte opptil 52 ulike væsker samtidig. Mer enn 100 års erfaring fra shipping har lært Odfjellene at bransjen er både lunefull og volatil, men for tiden går businessen upåklagelig.

Vi leverer gode resultater og har kommet med en tydelig utbyttepolitikk,
Laurence W. Odfjell, hovedeier Odfjell

– De gode resultatene er først og fremst markedsdrevet. Vi ser stabile volumer på etterspørselssiden samtidig som tilbudssiden stagnerer. Det er kontrahert svært få nybygg, og seilingsdistansene går opp på grunn av sanksjonene mot Russland, sier Odfjell til Kapital.

Han peker også på at miljøkrav fra Den internasjonale sjøfartsorganisasjonens (IMO) vil sette begrensninger på skipenes hastighet og at eldre kjemikalieskip i økende grad går ut av det internasjonale markedet; samtidig kan Odfjell tilby en ny og miljøvennlig flåte samt en spisset og kompetent organisasjon som er godt forberedt på å dra fordel av oppgangen i markedet.

Norges 176. rikeste

I høst ble styrelederen verdsatt til 2,6 milliarder kroner av Kapital, opp 800 millioner fra 2021. 56-åringen har en kontrollerende eierposisjon og er derfor tildelt storparten av familieformuen på vår liste over Norges 400 rikeste. I tillegg til å eie 39 prosent av det børsnoterte Odfjell SE eier han og familien også Rederiet Odfjell, som har en rekke datterselskaper innenfor eiendom og shipping.

Det var ikke gitt at Laurence, som nest eldst av fem søsken, skulle overta roret etter faren, shippinglegenden Dan Odfjell (84). I oppveksten var faren veldig mye borte på jobb eller reise. Det var et liv som ikke tiltalte sønnen, som etter hvert utdannet seg til å bli arkitekt på Yale University. Men da far og sønn samarbeidet om byggingen av en vingård i Chile, fant de to sammen, og fra 2000 ble Laurence sendt rundt i verden for å jobbe i farens selskap.

– Har du satt noen mål for selskapet i fremtiden?

– Vi er først og fremst veldig glade for at vi endelig kan belønne våre tålmodige aksjonærer med utbytte. Samtidig er det et langsiktig mål å redusere vår cash break-even slik at vi vil stå bedre rustet til å møte en fremtidig nedgangsperiode. Det inkluderer først og fremst nedbetaling av gjeld og ytterligere tilpasning av kontraktsporteføljen vår, sier Odfjell.

Vi er først og fremst veldig glade for at vi endelig kan belønne våre tålmodige aksjonærer med utbytte.
Laurence W. Odfjell, hovedeier i Odfjell

Vurderer å flytte hjem

I tillegg har selskapet et sterkt fokus på dekarbonisering og har omtrent halvert karbonintensiteten sammenlignet med IMOs kriterier for 2008.

– Dette fokuset vil bli enda større i årene som kommer. Til slutt vil jeg nevne digitalisering. Vi driver ut fra et høykostland, og skal vi være konkurransedyktige, må vi fortsette å effektivisere kjerneprosessene våre.

Det er mange år siden Odfjell meldte flytting fra Bergen til Singapore for å unngå formuesskatten. Der har han etablert seg med kone og en sønn.

– For min del handler dette først og fremst om å forhindre at man blir tvunget til å vedta utbytte når selskapet ikke har utbyttekapasitet. Men jeg vurderer faktisk å flytte til Norge i et par år for at min sønn skal lære seg norsk.