<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Gjelstens formue vokser raskere enn Røkkes

Da Bjørn Rune Gjelsten for 22 år siden ble kjøpt ut av Kjell Inge Røkkes Aker RGI, satt han på verdier tilsvarende seks prosent av makkerens formue. I dag er forholdet nærmere 40:60.

Solo-suksess: Bjørn Rune Gjelsten har klart seg godt på egen hånd etter bruddet med tidligere makker Kjell Inge Røkke. Foto: Iván Kverme
Næringsliv

De bygget opp Aker RGI sammen. Så, i år 2000, bestemte Kjell Inge Røkke seg for å kjøpe hele selskapet og ta det av børs. Dermed måtte hans mangeårige businesspartner og barndomsvenn, Bjørn Rune Gjelsten, ta en viktig beslutning: Han kunne fortsette som toppsjef og la andre forvalte pengene han ville få for sin andel, eller han kunne begynne for seg selv.

– Svaret gav egentlig seg selv. Jeg konkluderte med at det var riktig å avslutte som konsernsjef, og forsøke å gå videre med egne investeringer. Dette var riktig for meg. Og for Aker, sier investoren i dag.

Her kan du lese om flere økonomiske skilsmisser: 

Betydelig verdiskapning

Det skulle vise seg å bli et heldig valg. Gjelsten er den av “juniorpartnerne” som har gjort det klart best på egen hånd, ifølge Kapitals oversikt. Ved bruddet ble Røkkes verdier vurdert til 6 milliarder kroner, mens Gjelsten fikk med seg verdier for ca. 330 millioner kroner. Siden har han investert egne midler gjennom Gjelsten Holding. De store verdiene ligger i eiendom, henholdsvis i Fabritius og Profier. På toppen kommer blant annet avfallshåndteringsselskapet NOAH, Sport Holding, Kid og Ultimovacs. Mens Røkkes formue har svingt voldsomt i årene som har gått siden de to skilte lag, har Gjelstens pengebinge vokst sakte, men sikkert, med svært få feilskjær. Kapital verdsatte i fjor formuen hans til 19,5 milliarder kroner. Til sammenligning er Røkke god for 45,3 milliarder.

– Hvor tror du at du hadde vært i dag verdimessig om du hadde blitt i Aker RGI?

– Det er vanskelig å vurdere. Aker har hatt en imponerende utvikling, først med Leif Arne Langøy og nå med Øyvind Eriksen som konsernsjefer, og “partnere” til Kjell Inge. Resultatene og verdiskapningen er bare imponerende i et industrihistorisk perspektiv, og kunne vanskelig gjøres bedre. For meg selv, og Gjelsten Holding, har det også gått greit, med betydelig verdiskapning, sier Gjelsten.

Vel. Det er naturlig mindre av det nå enn før. Vi har ingen felles business, men vi jakter sammen.
Bjørn Rune Gjelsten

Konkurrerte om alt

De tidligere makkerne traff hverandre for første gang under et terrengløp på Hjelset utenfor Molde. Bjørn Rune var ti, Kjell Inge åtte. De vant hver sin klasse. Og siden var de uadskillelige. De kunne konkurrere om alt. Og da de ble voksne, la de inn små konkurranser på kontoret hver dag. “Det er få andre som forstår hva vi driver med,” uttalte Gjelsten mens de fremdeles var et tospann. Sammen bygget de opp et lite imperium gjennom Aker RGI. Duoen har også sprøytet inn store midler i fotballklubben Molde, og de har eid Premier League-klubben Wimbledon. I tillegg har de hatt en felles interesse innen båtsporten offshore, hvor begge kan skryte av verdensmestertitler.

Da Røkke ble intervjuet i forbindelse med boken Norges Beste Investorer i 2001, sa han følgende om vennskapet med Gjelsten: “Da vi jobbet sammen, hadde han en utadvendt rolle, mens jeg hadde en innadvendt rolle. Vi var et bra team.”

Ingen felles business

Likevel var Røkke den førende kraften, og dominerte både i eierandeler og på andre måter.

– Ja. Kjell Inge ble jo en naturlig sjef, ettersom han var klart største aksjonær. Men vi utfylte hverandre godt, sier Gjelsten.

– Hva savner du mest fra tiden dere var makkere?

– Jeg ser tilbake med positive minner fra et unikt samarbeid med både Kjell Inge og flere andre dyktige medspillere, der dynamikk og handlekraft var betydelig, og der visjonene var store.

For første gang på over 30 år har Gjelsten og Røkke nå ikke lenger noe forretningsmessig samarbeid. Det skjedde etter at førstnevnte sist sommer trakk seg ut som eier av fotballklubben Molde.

– Har dere fremdeles kontakt?

– Vel. Det er naturlig mindre av det nå enn før. Vi har ingen felles business, men vi jakter sammen, og det er minst like viktig!