<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Mer enn 18,5 km til jobben? Da kan du få reisefradrag

Flere kan ha rett på reisefradrag fordi nedre grense i reisefradraget er kraftig redusert i 2022. 

Hver dag: Bilkø i Operatunnelen. Kø, trafikk, rush, rushtid, samferdsel, transport, vei, veibygging. Foto: Eivind Yggeseth
Reportasjer

Det er nå flere enn tidligere som kvalifiserer til reisefradraget. Derfor er det ekstra god grunn til å sjekke denne posten.

– En stor endring i årets skattemelding gjør at mange flere kan kreve reisefradrag i skattemeldingen, sier Per-Ole Hegdahl i Danske Bank.

Endringen består i at nedre grense for å kreve reisefradrag var på 23.900 kroner i 2021, men nå er endret til 14.000 kroner for 2022. I tillegg er kilometersatsen endret fra 1,56 kroner i 2021 til 1,65 kroner i 2022. 

Det betyr at en arbeidstager med mer enn 18,5 kilometer hver vei til jobb, forutsatt 230 dager på jobb i skatteåret 2022, har mulighet til å kreve reisefradrag. 

– Bor du i Ski og jobber i Oslo sentrum, vil endringer i reisefradragsreglene kunne redusere skatteregningen din med kr 1.511 kroner, sier Hegdahl.

– På grunn av endringer i reglene får du nå 6.872 i beregnede utgifter som kan føres til fradrag, og det reduserer skatteregningen med 22 prosent av utgiftene.

I 2021 var det med 230 dager på jobb i året nødvendig med mer enn 33 kilometer reisevei for å få et reisefradrag, og de som bodde i Ski, kunne dermed ikke kreve dette hvis jobben var i Oslo. 

Til grunn for fradraget legges faktiske reisedager, så dager med hjemmekontor må eventuelt korrigeres for. Korteste reisevei skal legges til grunn for avstanden, og det spiller ingen rolle hvordan du faktisk kommer deg til jobb, om det er bil, tog eller sykkel. Skatteetaten har også en egen kalkulator til å regne ut reisefradraget.