<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Antall etternølere i Brønnøysund doblet

I 2022 mottok Regnskapsregisteret i alt 402.244 komplette årsregnskap for 2021. Det store flertallet leverer i tide, men antallet etternølere økte kraftig i fjor.

Rekord: Brønnøysundregistrene og Regnskapsregistreret mottok for første gang over 400.000 regnskaper i fjor, men antallet etternølere ble doblet til over 33.000.  Foto: Paul Kleiven/NTB
Inside

Regnskapsregisteret er en del av Brønnøysundregistrene , som igjen er underlagt Nærings- og fiskeridepartementet. Hit skal alle virksomheter med regnskapsplikt hvert år sende inn årsregnskap , årsberetning  og revisjonsberetning innen en måned etter at de er vedtatt, og i fjor passerte antallet årsregnskaper for første gang 400.000.

Fristen for å sende inn årsregnskap og unngå forsinkelsesgebyr var i fjor tilbake til normalen, ved utgangen av juli måned, mens den de foregående årene ble utsatt med to måneder på grunn av pandemien. Dette kom imidlertid overraskende på en hel del. 

Antallet virksomheter som ikke rakk å levere inn årsregnskapet innenfor fristen ble nemlig mer enn doblet i fjor. 33.500 virksomheter, eller 8,7 prosent av det totale antallet regnskapspliktige selskaper, hadde ikke fått tallene på plass innen utgangen av juli. Til sammenligning lå andelen de tre foregående årene på mellom 4,2 og 4,5 prosent.

Tusenvis mangler fortsatt

Her snakker vi dog om virksomhetene som ikke overholdt den første fristen, og endel bommet kanskje bare med noen dager.

– Hvor mange hadde fortsatt ikke oppfylt sine plikter ved årsskiftet?

– Pr. 31. desember manglet det fortsatt 5.737 årsregnskaper, forteller presseansvarlig Frode Nordfjellmark i Brønnøysundregistrene. 

– Vår erfaring er at mange er sent ute med å sende årsregnskapet fordi de tror det er nok å sende skattemelding og næringsoppgave til Skatteetaten. Noen regnskapspliktige tror dessuten at de ikke trenger å sende årsregnskap til Regnskapsregisteret når virksomheten ikke har hatt drift.

Det koster imidlertid ikke all verden å være for sent ute. Og det spiller ingen rolle hvor stor virksomheten er. En liten virksomhet med en årlig omsetning på en million kroner må betale like mye som en milliardvirksomhet. Virksomheter som ventet til nyttår måtte ut med 49.000 kroner, mens de som venter til utgangen av januar må ut med nesten 64.000 kroner.

Flere frister før tvangsoppløsning

– Men hva kan i ytterste konsekvens skje hvis man ikke sender inn årsregnskapet?

– Noen virksomheter som ikke har sendt inn årsregnskap blir til syvende og sist tvangsoppløst. Dette gjelder aksjeselskaper, boligbyggelag, samvirkeforetak og europeiske foretak, sier Nordfjellmark.

I kunngjøringen får foretaket en siste frist på fire uker før vi informerer tingretten.
Frode Nordfjellmark, Brønnøysundregistrene

De som ikke har sendt komplett årsregnskap innen seks måneder etter fristen, får ytterligere en måned på seg. Hvis det fortsatt ikke foreligger komplett årsregnskap før utgangen av den nye fristen, blir dette kunngjort på www.brreg.no.

– I kunngjøringen får foretaket en siste frist på fire uker før vi informerer tingretten. Tingretten tvangsoppløser da de som ikke har rettet forholdet, forteller Nordfjellmark.

Tar grep: – I 2022 ble 787 foretak tvangsoppløst på grunn av manglende årsregnskap, forteller presseansvarlig Frode Nordfjellmark i Brønnøysundregistrene. Foto: Don't Be Negative Foto

– Hvor mange foretak blir tvangsoppløst?

– I 2022 ble 787 foretak tvangsoppløst på grunn av manglende årsregnskap. Til sammenligning ble 1.008 foretak tvangsoppløst i 2021, 841 foretak i 2020 og 728 foretak i 2019.

De største virksomhetene som i skrivende øyeblikk ikke har levert inn regnskapstallene er Vetco Gray Scandinavia, Altera Knarr, Norskott Havbruk, Man Truck & Bus Norge, Kyndryl Services, Linas Matkasse Holding, Weatherford Norge og Fosen Yard Holding.

– Vi har måttet bruke våre ressurser blant annet på å håndtere konkursbeskyttelsesprosessen som vi nå er ute av. Regnskapet er nå rett rundt hjørnet og blir levert om få dager, forteller pressekontakt Steffen Rogne i Altera Infrastructure.