<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Aksjegambling til en halv milliard kr.

Partnerne i meglerhuset ABG Sundal Collier har blitt tilgodesett med over 80 millioner aksjer i eget selskap, men finansiert via kredittfinansierte terminer. Posisjonen er i dag verdt rundt en halv milliard kroner og vitner om en aksjegambling knyttet til egen virksomhet man knapt har sett maken til tidligere.

Heftige partnerincentiver: Med over 80 millioner aksjer fordelt via terminer er det helt sentralt at selskapets aksjekurs går riktig vei. Dette vet toppsjef Jonas Ström (t.v.) og norgessjef Kristian B. Fyksen i ABG Sundal Collier, som i det minste kan glede seg over en god kursoppgang så langt i 2023.  Foto: Iván Kverme
Inside

– Selskapet kan se tilbake på et utfordrende år, skrev Finansavisen tidligere i vinter.

ABG Sundal Collier hadde da lagt frem et resultat før skatt for fjerde kvartal på 128,6 millioner kroner, en saftig nedgang fra samme periode i 2021. Samlet sett endte omsetningen i 2022 på 1,7 milliarder, mot 2,9 milliarder året før, tilsvarende et topplinjefall på over 40 prosent. Selskapet selv mener resultatnedgangen er en direkte konsekvens av lavere risikoappetitt som følge av blant annet krigen i Ukraina, stigende energikostnader og høy inflasjon med påfølgende stigende renter. 

Men inntektsfallet og et mye tøffere børsklima til tross – samlet sett har partnere aksjeterminer knyttet opp mot egen aksjekurs verdt over en halv milliard kroner. Dette er et aksjeinnsatsnivå blant partnerne man nesten ikke har sett maken til i meglerforetakets historie. 

Kurssmell i 2022 

For ser man litt nøyere på fjerdekvartalsrapporten, kommer det frem at medarbeidere som styret og ledelsen oppfatter er særlig sentrale eier over 80 millioner ABG Sundal Collier-aksjer, finansiert gjennom såkalte aksjeterminer. Dette er lånefinansierte aksjekontrakter og som partnerne til fulle forplikter seg til å innløse litt lenger frem i tid. Basert på dagens aksjekurs på rundt seks og en halv krone har kontraktene en markedsverdi på over en halv milliard kroner. 

Veddemålene har så langt i 2023 utviklet seg i riktig retning, tatt i betraktning at aksjekursen er opp med rundt en krone, tilsvarende vel 16 prosent. Det gjør at aksjeterminene har blitt litt over 80 millioner kroner mer verdt. Men gjennom 2022 fikk man til fulle oppleve den finansielle risikoen det er å sitte med aksjeterminer, ettersom kursen fikk ordentlig juling på Oslo Børs. En rekke av partnerne har dermed blitt pålagt å stille ytterligere finansiell sikkerhet for sine terminposisjoner i takt med fjorårets kursfall, noe også en ordinær investor hadde blitt pålagt.

Avventende investorer

Hittil i 2023 har oppkjøps- og fusjonsaktiviteten vært ganske så moderat, så vel i Norge som ellers i Norden. Investorene er fortsatt avventende, gitt all inflasjons- og rentestøy, som i sin tur hemmer så vel meglerhusenes første- som annenhåndsinntekter. Et moderat markedssentiment vil nok etter alle solemerker sette sitt preg på meglerhusenes førstekvartalstall, så også ABG Sundal Colliers. 

Også internasjonalt peker markedstrenden samme vei, en utvikling flere tror heller ikke vil snu med det første: 

– Førstekvartal vil trolig markere toppen for aksjer i år, meldte JP Morgan nylig. 

Andre investeringsbanker, som Morgan Stanley og Bank of America, har kommet med tilsvarende spådommer tidligere i år. Goldman Sachs tror bransjeutfordringene er mer dyptgripende enn på mange år og vil kutte over 3.000 årsverk i en av sine største nedbemanninger noensinne.    

ABG Sundal Colliers kursoppgang så langt i år er adskillig friskere enn utviklingen for de øvrige finansaksjene på Oslo Børs, som i snitt knapt er i pluss. Oppturen illustrerer at mange investorer forventer et aktivitetsoppsving, men markedsdata kan tyde på en alt i alt forsiktig start på 2023. Førstekvartalstallene publiseres 26. april – en seanse som følges med stor interesse ikke bare av ABGs eiere, men også av partnerne, som altså sitter på aksjeterminer av et slikt omfang at selv begrensede kursfall åpenbart vil trekke deres formuer ned.