<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Jakter afrikansk oljeeventyr

Sundt-søsknene troner øverst på eiersiden i oljeselskapet Panoro Energy – og får følge av et kobbel kjendisinvestorer.

KAN GLISE: Panoro/BWOs kjempefunn i Gabon er verdt fire kroner per aksje for aksjonærene skal vi tor Pareto Securities. Panoro-sjef John Hamilton har all grunn til å se positivt på fremtiden. På bildet: FDPSOen Azurite som eies av BWO og opererer på Dussafu i Gabon. Foto: Foto: Panoro Energy
Finans

Sundt, som er Christian og Helene Sundts felleseide private investeringsselskap, lar seg åpenbart ikke affisere av de mange dommedagsprofetiene som råder rundt oljesektoren. For på toppen av aksjonærlisten i oljeselskapet Panoro Energy   , som har sin hovedvirksomhet i landene Tunisia, Gabon og Nigeria, finner man nettopp Sundt med 8,4 millioner aksjer, tilsvarende en eierandel på litt over 12 prosent. 

Ingen oljeskam: Sundt-søsknene, her representert ved Helene Sundt, posisjonerer seg for en skikkelig oljefest i Panoro Energy-aksjen, i likhet med en rekke andre av børsens kjendisinvestorer. Foto: pandox

Milliardærsøsknene er åpenbart ikke alene om å tro på en skikkelig oljejackpot, for sjelden er en aksjonærliste pepret med såpass mange erfarne børsringrever som den Panoro nå kan vise til.

Bjellesauenes yndling

Tidligere analysesjef i Carnegie, Edvin Austbø, har i løpet av det siste året på papiret tjent svært godt på sine 2,5 millioner aksjer i teknologiselskapet Nordic Semiconductor. I Panoro, som på Oslo Børs har en markedsverdi på litt over en milliard kroner etter en kursopptur siste tre måneder på rundt 60 prosent, har Austbø via sitt investeringsselskap Alden 2,3 millioner aksjer og er dermed selskapets femte største aksjonær. 

Simen Thorsen, styreformann i eiendomsselskapet Solon Eiendom, samt eiendomsinvestor Torstein Tvenge, har også betydelige aksjeposter i Panoro. Fetter av Simen Thorsen og tidligere meglertopp i Norse Securities, Ketil Skorstad, har åpenbart også tro på videre kursoppgang. Han har nå 500.000 Panoro-aksjer og er dermed høyt plassert på aksjonærlisten. Det er også investor Tom Hagen gjennom selskapene FI Funds og F2 Funds. 

Heftig Covid-smell

– Med betydelige investeringer i hoteller faller formuen til Sundt-søsknene bratt i år, skrev Kapital i fjor høst i forbindelse med listen over Norges 400 rikeste. Helen og Christian Sundt ble da anslått å sitte på en formue på 6,5 milliarder kroner hver, mot 8,2 milliarder året før. Fallet henger særlig sammen med dramatisk lavere børsverdi for hotellkjeden Pandox, der Sundt er største eier. 

Hvorfor Sundt har såpass tro på Panoro, eller om posisjonen illustrerer at de ellers vil gå tyngre inn mot oljesektoren på Oslo Børs, ønsker ikke administrerende direktør i Sundt, Jakob Iqbal, å gi noen kommentarer rundt. Utsiktene er lyse om man tror på Carnegie-analytiker Oddvar Bjørgan, som nylig gikk helt til topps i Kapitals kåring over landets beste oljeanalytikere:

– Vi har en kjøpsanbefaling på Panoro med kursmål 17. I tillegg til å være et spill på oljeprisen har den også flere letetriggere, hvor vi venter spesielt på en ny brønn i Hibiscus-formasjonen i Dussafu-feltet i første halvår i år. Eiersiden er dominert av aktive investorer, noe vi også anser som positivt, sier Bjørgan i forbindelse med vinnernes beste aksjetips for 2021 i denne utgaven.

 En oljepris på nær 60 dollar fatet bidrar i disse dager til å løfte oljeaksjene. Tidligere toppalpinist Lasse Kjus er også posisjonert for en opptur, ettersom han nylig dukket opp på listen over de største eierne i Panoro med rundt 350.000 aksjer, en post som i dag har en markedsverdi på litt over fem millioner kroner.