<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Norges beste analytikere

Bengt Jonassen i ABG Sundal Collier gjentar mesterstykket fra i fjor og stikker av med seieren i tre kategorier i årets kåring av Norges beste aksjeanalytikere. Med det er han konkurransens sammenlagtvinner. Martin Huseby Karlsen får flest poeng i sin beste sektor, og kåres dermed til beste sektoranalytiker.

Kapitals analytikerkåring 2022. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB
Investor

Imponerende seiersrekker, hyggelige gjensyn, et og annet helt nytt bekjentskap – det er mange historier som surrer i luften idet landets skarpeste finanshoder samles i anledning årets kåring av Norges beste analytikere. Den tilhørende fotoseansen finner denne gangen sted i lokalene som tidligere var eid av Oslo Lysverker ved Solli Plass i Oslo. Nå huser bygget Sommerro, flaggskipet i Petter Stordalen-systemet som på kort tid har blitt hovedstadsfiffens nye favorittsamlingspunkt. 

Sammenlagtvinner: Bengt Jonassen ABG Sundal Collier gjentar bragden fra i fjor, og sikrer seg seieren i tre kategorier i årets kåring av Norges beste analytikere. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB

Stedet er valgt ut fordi det, gjennom en betydelig og ekstremt påkostet oppussing, har bevart en viss mellomkrigseleganse. Bygget og interiøret er fra Art Déco-perioden 1925–1935, også kjent som overgangsperioden fra det glade 1920-tallet, til krakket på Wall Street i 1929 og den påfølgende store økonomiske depresjonen i de harde 1930-årene. En epoke ikke uten paralleller til dagens økonomiske situasjon.

Blant annet rommer hotellet et eget direktørrom, det tidligere arbeidsværelset til Lysverkets øverste sjef, som er preget av originale paneler i mørkt treverk fra gulv til tak – en kulisse vi mener er våre dresskledde vinnere verdig.

Den fremmøtte gruppen består av tolv personer som alle kan skilte med seier i minst én av de totalt 14 kategoriene i kåringen – de er Norges beste på sine områder. Men Kapital har i år gjort en justering av kriteriene og ønsker å løfte frem to av disse spesielt:

Beste sektoranalytiker: Ingen har fått flere poeng i sin beste sektor enn det Martin Huseby Karlsen i DNB Markets oppnår innen offshore. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB

Sammenlagtvinneren er den med samlet sett høyest score, hensyntatt både beste kategori og sekundære kategorier, og her stikker Bengt Jonassen i ABG Sundal Collier av med en suveren seier. Imponerende nok går han i år, som i fjor, til topps i hele tre kategorier – strategi, eiendom og samlekategorien industri og materialer. Han øker samtidig andelen av samlede stemmer til over ti prosent, mer enn dobbelt så mye som andremann i sammendraget.

Jonassen får også nest høyest score dersom man kun legger hver analytikers beste kategori til grunn, hvilket har vært det eneste vinnerkriteriet i tidligere utgaver av kåringen. ABG-analytikerens beste sektor er eiendom, og her hanker Jonassen inn 3,03 prosent av de totale avgitte stemmene. Han må imidlertid se seg slått av Martin Huseby Karlsen i DNB Markets, som går til topps i offshorekategorien og er beste sektoranalytiker med 3,07 prosent. Karlsen henter også stemmer i fornybarkategorien, og er med det nummer to på sammenlagtlisten, etter Jonassen. 

DNB best – ABG hakk i hæl

Beste meglerhus er fortsatt DNB, som Karlsen inkludert har fem kategorivinnere og soper inn 27,7 prosent av de avgitte stemmene. Fjorårsvinner Håkon Astrup tar seieren innen bank og finans for femte året på rad, analysesjef Alexander Aukner står for samme bragd innen oppdrett. Samtidig forsvarer Ole Martin Westgaard førsteplassen i den brede kategorien konsum, medier, helse og bioteknologi, mens Helge André Martinsen igjen er kåret til landets beste på olje.

Denne gangen er det dog et jevnere felt – der bankkjempen fra Bjørvika i fjor hadde både beste megler og halvparten av analysekategorivinnerne, er i år ABG Sundal Collier hakk i hæl med seier i fire kategorier. I tillegg til Jonassen har meglerhuset også sikret seg årets beste shippinganalytiker, Petter Haugen. Til sammen går 24,5 prosent av det samlede antallet stemmer til ABG Sundal Collier.

På en god tredjeplass følger SpareBank 1 Markets med tre kategoriseiere og 14,1 prosent av stemmene. Deres representanter er en bemerkelsesverdig trio som spenner fra det svært rutinerte til det unge lovende: Harald Magnus Andreassen (65) blir – som vanlig – kåret til årets beste makroøkonom. Han er også nummer tre i sammendraget og nummer fire målt etter beste sektor. I år får han følge av IT- og telekomanalytiker Petter Kongslie (30) og årets yngste vinner, fornybarspesialisten Thomas Dowling Næss (27).

Analytikeradelen som er samlet på Sommerro, utgjøres ellers av to representanter for SEB, kredittanalytiker Thomas Eitzen og Ole Haugenes, som kundene har kåret til årets beste megler. SEB får 7,1 prosent av det totale antallet stemmer. 

Året da “alt” gikk galt

Den observante leser vil merke seg at det ikke har gått et helt kalenderår siden sist gang vi kåret landets beste analytikere. Konkurransen er fra og med i år flyttet fra nyåret til høsten. Dette fordi vi ønsker å kåre og utrope vinnerne på Investorkonferansen i regi av søsterpublikasjon Finansavisen.

Tidsforskyvningen av kåringen medfører at vi denne gangen gjør opp status etter “halvgått løp”, men til gjengjeld har det skjedd ekstremt mye i det noe forkortede tidsrommet – reversering av pandemieffekter, krig, energikrise, inflasjons- og rentehopp er bare noe av det som har preget markedene i perioden. 

Strateg og sammenlagtvinner Bengt Jonassen påpeker at verden alltid er i endring, men medgir at en rekke uheldige hendelser har funnet sted på relativt kort tid.

– Da vi startet året, pekte vi på tre ting: høy prising, høy inntjening og lave renter – hva kunne gå galt? Med fasit i hånden har alt gått galt – prisingen er ikke like høy, inntjeningen har begynt å falle, og rentene er ikke like lave lenger, oppsummerer Jonassen.

Da vi startet året, pekte vi på tre ting: høy prising, høy inntjening og lave renter – hva kunne gå galt? Med fasit i hånden har alt gått galt – prisingen er ikke like høy, inntjeningen har begynt å falle, og rentene er ikke like lave lenger.
Bengt Jonassen, ABG Sundal Collier

Han liker ikke uttrykk som “sort svane” – et yndet begrep i finanspressen som viser til en uforutsigbar begivenhet med store konsekvenser for finansmarkedet – men sier seg enig i at Russlands invasjon av Ukraina “var en hendelse det ikke var veldig høy sannsynlighet for”.

– Da det likevel skjedde, begynte vi veldig tidlig å tenke ut scenarioer for hva som kunne være veien videre – invasjonen kunne føre til en mer omfattende krig, men det kunne like gjerne bli en kortvarig krig eller en økonomisk krig som omfattet resten av verden. Det er langt på vei det siste som har skjedd, med sanksjoner og motsanksjoner, sier han.

Da krigen var et faktum, hentet Jonassen og kollegene ganske umiddelbart inn eksperter fra utenfor finansuniverset for at disse skulle dele sin kunnskap med kundene, og basert på dette tegnet de så opp noen mulige scenarioer med tapere og vinnere.

– Jobben i år har i større grad vært scenariobasert, fremfor at vi har hatt en veldig tydelig overbevisning om konklusjonene selv, sier Jonassen.

Fordelen med erfaring

Fra et investeringsperspektiv har ikke krigens effekter vært like negative for alle. Spesielt i første halvår oppsto det blant annet bekymring rundt tilbudssiden i oljemarkedet, med tilhørende effekt på prisen. Dette har bidratt til oppgang for oljeselskapene og deres leverandører.

En sektor som virkelig har fått medvind i år, er offshorebransjen. Det har kastet av seg for DNB-analytiker Martin Huseby Karlsen, som seiler opp som beste sektoranalytiker i analytikerkåringen. Karlsen, som startet sin karriere i DNB Markets i 2004, tror flere år på baken har vært en ekstra fordel i år.

– De fleste som gjorde det samme som meg for rundt syv år siden, gjør noe annet i dag – og sikkert med god grunn. Men med tanke på hvordan markedet er nå, tror jeg det er en fordel å ha vært i sektoren en stund, sier Karlsen.

De fleste som gjorde det samme som meg for rundt syv år siden, gjør noe annet i dag – og sikkert med god grunn. Men med tanke på hvordan markedet er nå, så tror jeg det er en fordel å ha vært i sektoren en stund.
Martin Huseby Karlsen, DNB Markets

Den rutinerte analytikeren, som fikk over tre ganger så mange stemmer som nummer to i kategorien, forteller at det i år har vært back to basics.

– De siste årene har man fokusert mer på fornybart, men nå har vi hatt en vridning tilbake til offshore igjen. Vi har opplevd en stor endring hos aksjeinvestorene. Etter flere år med begrenset interesse har 2022 vært året hvor vanlige investorer virkelig har fått opp øynene for sektoren igjen.

Ved inngangen til året uttalte Karlsen at han hadde stor tro på oljeboring på dypt vann. Her traff han blink, og offshoreanalytikeren holder fortsatt en knapp på disse selskapene.

– Dypvannsfokuserte riggselskaper har gjort det veldig bra i år. Dagratene har i prinsippet doblet seg fra 230.000 dollar dagen til 400.000. Jeg har fortsatt troen på dypvannsfokuserte selskaper, blant annet Seadrill, Subsea 7 og amerikanske riggselskaper som Noble og Valaris, sier han.

Høyere forventninger

Stjernestrateg Bengt Jonassen minner om at Norge tross alt har vært en ganske klar vinner gjennom det så langt turbulente året.

– Om man ser på forventningene i Norge i starten av året, så var de for Oslo Børs 83. Nå er de på 147. Det vil si at om man regnet fortjeneste pr. aksje for et selskap på Oslo Børs ved årsskiftet, trodde man den ville være 83. Nå tror man 147, noe som faktisk er 77 prosent høyere enn ved starten av året. Samtidig er børsen ned, så det betyr at multiplene har falt med mer, sier han.

En god del av dette skyldes oppgangen i energipriser.

– Ja, implisitt. Holder man olje utenfor, er det fortsatt forventet at inntjeningen vil være den høyeste noensinne, men noe av dette skyldes forventninger til råvare- og shippingsektoren, som også påvirkes av energi.

– Vil det kunne vedvare?

– Da spør du egentlig om olje- og gassprisene fortsatt vil være like høye, og forward-markedet gir en viss indikasjon på at svaret er nei. Hvorvidt Europa klarer å gjøre seg uavhengig av russisk naturgass er usikkert, noen sier nei og andre ja. Til vinteren ser det kanskje ikke ut som om man klarer det, men det er i hvert fall en politisk vilje og endring til å få det til.

Lav kvinneandel – igjen

DNB Markets, ABG Sundal Collier og SpareBank 1 Markets, samt SEB, dominerer langt på vei årets analytikerkåring. Totalt stikker “de tre store” av med ganske nøyaktig to av tre stemmer. Ytterligere fire meglerhus, Carnegie, Pareto Securities, Arctic Securities og Kepler Cheuvreux, kan skilte med pallplasser. I tillegg til de nevnte har investorene også gitt poeng til representanter for Nordea Markets, Danske Bank og Norne Securities.

Et lyspunkt for de mindre aktørene, som snarere er meglerhus enn banker, er at nettopp meglerne deres hevder seg godt i konkurransen. Arctic og Carnegie tar begge henholdsvis 12,4 prosent av meglerstemmene, Pareto 10,1 prosent.

Vi må dessverre konkludere med at ingen kvinner når pallen i noen kategorier i årets kåring. Til sammenligning var det én kvinne som havnet på topp tre i fjor. Lav kvinneandel i finans er et tema Kapital har satt søkelys på i en årrekke, og resultatene fra årets konkurranse viser at bransjen fortsatt har en vei å gå.

– Det er ingenting som skulle tilsi at kvinner er mindre egnet enn menn til å gjøre denne jobben, kanskje tvert imot. Noe av det er nok kanskje kulturelt betinget – det har historisk sett vært et mannsdominert yrke, og det henger nok litt igjen. Men jeg synes det er veldig tydelige tegn på forbedring, og håper jo at det vil skje ytterligere forbedring i fremtiden, uttalte Erlend Fredriksen, leder for CFA Society Norway, i etterkant av fjorårets kåring.

Totalt var 15 kvinnelige analytikere og tre kvinnelige meglere nominert til årets kåring, i overkant av seks prosent av det samlede antallet. Henholdsvis ti og én av disse mottar stemmer. Dette tilsier at omtrent like mange av de kvinnelige nominerte som de mannlige får stemmer, men det er altså ingen av dem som får mange nok til å hevde seg helt i toppen. Til tross for at kvinneandelen blant de nominerte var drøyt seks prosent, utgjorde kvinnenes poengscore kun 2,5 prosent av kåringens totale antall poeng.

Under finner du presentasjonen av vinnerne i samtlige 14 kategorier, samt andre- og tredjeplassene, med tre års historikk. Manglende historikk innebærer at den aktuelle analytikeren ikke var topp tre i denne kategorien det foregående året.

Slik har vi gjort det

 
  • Kapital har invitert de norske meglerhusene til å nominere sine analytikere og meglere. Deretter har landets største institusjonelle og private investorer blitt bedt om å rangere tre analytikere i hver kategori. En førsteplass har gitt analytikeren tre poeng, andreplass to poeng og tredjeplass ett poeng – er man ikke på pallen, blir det ikke poeng. Poengene har så blitt vektet basert på investorenes forvaltningskapital. Totalt har 33 investorer avgitt stemmer i årets kåring. 
  • Sammenlagtseieren har i år blitt gitt til kategorivinneren med den samlet sett høyeste scoren, både hensyntatt beste kategori og bidrag fra sekundære kategorier. Analytikeren som har oppnådd flest poeng i én sektor kåres til beste sektorvinner.