<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Garderobe-comeback: Dressen er ikke død likevel. Luksusdressgründer David Strømman Nedal gir tips til hvordan du holder deg oppdatert. Foto: Eivind Yggeseth

Slik kler du dressen til business

Dressen er tilbake. Hoffleverandør David Strømman Nedal gir deg de viktigste tipsene når businessgarderoben skal pusses opp.

– Komfort, komfort, komfort, det er det det handler om nå, sier David Strømman Nedal, gründer av luksusdressmerket Julius Caesar.

Etter over to år med abnormalitet og over gjennomsnittlig hyppig joggebuksebruk, har denne høsten returnert til overraskende normal. Kontortiden er tilbake, konferanser, og dressen var visst ikke død likevel. Tilbake er også nordmenns mer eller mindre gjennomførte garderobe, på godt og vondt.

– De beste er veldig bra, og du ser ganske tydelig hvem som har tatt seg bryet med å oppdatere garderoben, sier Nedal.

Lov til å variere: Striper og mønstre er lov, og farger som bronse og kobber er i sesong nå, sier David Strømman Nedal, gründer av luksusdressmerket Julius Caesar. Foto: Eivind Yggeseth

– I motsatt fall er dem som ikke har gjort noen ting. Det som var gammelt i 2019, er definitivt blitt gammelt i dag, og det har skjedd mer på dressfronten enn mange tenker over.

Nedal er over gjennomsnittlig interessert i å kle folk. Han har utstyrt norske milliardærer, finansmenn og advokater i snart et tiår, i dresser til priser langt over det de fleste er villige til å betale. For to år siden lanserte han “Norges dyreste dress” i ren vicuna til 330.000 kroner.

Ny dress

Til tross for at dressen er et av de mest klassiske plaggene med lengst varighet i den moderne garderoben, har det likevel skjedd ting.

Kulturelle TV-serier som Mad Men, Suits og Succession har bidratt til å gi pinstripes, dobbeltspente jakker og bukser med brett en ny sjanse. Noen trender er for de mest interesserte. Andre er helt nødvendige å følge.

– Mens passformen lenge har vært preget av nitrange dresser, er det i dag en langt løsere form.

Lengde og passform er det viktigste, og må prioriteres, ifølge Nedal.

– Ingen vil lenger se leggmuskulaturen gjennom buksebeina. Ei heller sirkusstripete sokker langt oppå leggen.

Fit og finish: Jo tynnere ull, desto mer komfortable og dyrere er materialene. Foto: Eivind Yggeseth

Dresser kan føles trange, stive og kjipe på. Alternativt kan de være svært komfortable, ettergivende og stilige. Det er her de finere stoffene kommer inn, og etter å ha gått fra lette lindresser i sommersesongen er vi nå på vei inn i en norsk årstid dominert av høst- og vinterdresser i ull.

– Det finere stoffer i praksis gjør, er å øke komforten, sier Nedal.

– Hvilken følelse du har med dressen er avhengig av hvorvidt du velger en tykk eller tynn ullblanding, hvor tett den er og hva den består av. Dette kan være alt fra en tykkere flanell til lettere og mykere kasjmir og helt opp til toppmodellen vicuna.

Tommelfingerregelen er ganske enkel – jo finere ull, desto tynnere og dyrere er den.

Palett-trøbbel: Slipsutvalget er enormt og fargemulighetene mange, men velg gjerne farger som kler hudtonen, tipser Nedal. Foto: Eivind Yggeseth

Økt interesse for materialer

Samtidig reduserer tynnere materialer vekten på dressen, noe som igjen gjør at du føler mindre på hva du har på deg.

Nedal poengterer at mange nordmenn med årene har fått større interesse for materialer. Ifølge ham handler det mindre om mote og mer om representasjon. Det litt tynnslitte begrepet om at “klær skaper folk” er fortsatt gjeldende.

– Når folk kom tilbake og skjønte at de ikke kunne gå i joggebukser, innså de at rustningen var der for en grunn, og vi opplever en større vilje til å investere i dresser som mener business.

– Få milliard-dealer blir gjort i shorts. Sånn er det bare, og en god dress er mer enn bare en uniform. 

Nedals anbefaling til en solid arbeidsgarderobe

 

Dersom du går i dress hver dag

Alternativ 1:

6x basedresser du kan gå med hele året – én til hver dag.

Alternativ 2:

4x basedresser (helårs)

2x sommerdresser

2x vinterdresser

Tips: Angående bukser, kjøp to par til hver dress for å rotere og holde dem pene. Bukse nummer to skal være i rotasjon hele tiden, annenhver gang. Ikke når du har slitt ut den ene.

Hvorfor så mange dresser? Poenget ifølge Nedal er å la dressen og ulla få hvile. Dermed slipper man med mindre vedlikehold og sparer tid. Ren ull er selvrensende.

Mønster og farger

I tillegg til en videre passform har det skjedd ting på fargetoner og mønstre de seneste årene og som er i sesong nå:

– Det er litt mer farger i mønstrene, og da typisk bronse og kobber som går igjen. Styr unna helt flate dresser, det vil si blådresser uten struktur, sier Nedal.

– Du kan ha alt fra striper til ruter og mønstre, men helst litt nedtonet, ikke outrert.

Slips

Slips er fortsatt en viktig del av dressen, og for mange har go-to-merket vært Hermès. På denne fronten har det skjedd ting, ifølge Nedal,

Louis Vuitton, Gucci og de store motehusene er blitt bedre, du må bare unngå de største merkene. Prøv deg frem eller få noen til å prøve det på.

Hvis partneren din handler, er et godt tips at det ikke alltid er de mest gule eller rosa som passer, men at det passer med hudtonen.

– Du trenger ikke Sesam Stasjon-farger i slipset, sier Nedal.

Tørkle? Kjøp materiale minst like fint som dressen, og sørg for at det passer til blått. Foto: Eivind Yggeseth

Tørkle

Her gjelder de samme reglene som for slips. Det finnes tusen på dusinet, men legger du litt penger i tørklær, kan det utgjøre en forskjell i antrekkets helhet.

Ha flere tørkler som går mot blått enn det som går mot rødt, oransje og lilla – da passer det til flere dresser.

Mansjettknapper og tilbehør

Mansjettknappene er i stor grad borte, men du kan likevel sprite opp dressen med tilbehør.

Individualismen før var pulsklokke, men nå har du en helt annen måte å gjøre det på ved å lette litt på seriøsiteten med et armbånd i lær eller metall.

Nedals tips til hva slags klokke er enkelt og lite åpent for diskusjon:

– Kjøp en ekte klokke. Dersom behovet for å måle pulsen er så sterkt gjennom dagen, bør du kanskje vurdere et pulsbelte i stedet.