<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Viser brite på broen: Over 25 verk av den britiske skulptøren sir Tony Cragg skal vises i The Twist på Kistefos i sommer. Christen Sveaas selv (på bildet) har lånt ut bilder fra sin private samling. Foto: Eivind Yggeseth / Finansavisen

Kistefos og luksusmilliardærene i Paris er must see-show i vår

Få med deg vårens og forsommerens kunstmesser og store utstillinger.

Ikke noe er som å ta våren eller sommeren på forskudd i Sør-Europa. Den første helgen etter påske arrangeres kunstmessen Miart, litt nordvest for Milano. Her får du ikke bare se noe av det hotteste som rører seg i kunstmarkedet, men arbeidene er også til salgs.

Idet blåveisen har tittet opp av jorden kan man se en stor og internasjonal kunstner i Norge. 29. april er det åpning på Kistefos på Jevnaker. I år har museet laget en soloutstilling med den britiske skulptøren sir Tony Cragg. Over 25 verk skal vises, inkludert nøkkelverk fra både Christen Sveaas’ Kunststiftelse og Christen Sveaas’ Kunstsamling.

Se skulpturer: Tony Cragg, "Mack", 2007. Vises på Kistefos i sommer. Foto: Charles Duprat/Gjengitt med tillatelse fra kunstneren.

Nok en kunstmesse arrangeres i Stockholm helgen 12.–14. mai, Market Art Fair i Liljevalchs Konsthall. Er du i New York, kan du få med deg Tefaf-messen samme helg. Dette er en avlegger av messen som opprinnelig startet i Maastricht i Nederland. 17. mai-langhelgen er det klart for samtidskunstmessen Frieze i The Big Apple. 

Er du først i New York, anbefaler Kapital Reise også som alltid å ta turen innom The Met, hvor utstillingen “Rich Man, Poor Man: Art, Class, and Commerce in a Late Medieval Town” vises. Vi innrømmer at tittelen fenget, men innholdet skal også gjøre det med store treskulpturer og andre gjenstander fra Exeter. Utstillingen undersøker oppstandelsen av middelklassesmak i sen middelalder i England. Hos MoMA i samme by anbefaler vi sterkt Geogia O’Keeffe-utstillingen. Den åpner 9. april og står til begynnelsen av august.

I Paris vises en rekke kjente kunstnere i det nye visningsstedet Bourse de Commerce – Pinault Collection, som luksusmillardæren François Pinault står bak. Frem til 11. september kan du se utstillingen “Avant l’orage”, altså før stormen, med navn som Cy Twombly, Danh Vo, Frank Bowling, Anicka Yi and Pierre Huyghe. Hos superrivalen, Bernard Arnault, og i Fondation Louis Vuitton, vises “Basquiat x Warhol” frem til slutten av august.

Basquiat hos Bernard: Hos luksusmilliardæren Bernard Arnault, og i Fondation Louis Vuitton, vises “Basquiat x Warhol” til slutten av august. Her er Arnault avbildet med sin kone. Foto: Getty Images

Det er 50 år siden Picasso døde, og det markeres med en rekke show verden rundt. I Paris kan du se “Picasso in a new light” på Musée National Picasso.

Til våre utflyttede venner i Sveits er samtidskunstmessen Art Basel i Basel 12.–18. juni et must. Dessuten kan man lett kjøre dit. Fly fra Norge er nesten umulig, men heldigvis er det noen bemidlede samlere som ofte tar privatfly og tilbyr plasser til flere.

I London er det denne våren verdt å få med seg utstillingen “After Impressionism: Inventing Modern Art” på The National Gallery. I tiårene fra 1880 til første verdenskrig skjedde det mye i kunstverdenen. Utstillingen, som står til 13. august, tar utgangspunkt i Paul Cézanne, van Gogh og Paul Gauguin, men inkluderer også verk av en rekke andre store navn. 

På The Courtauld Gallery i samme by viser de en utstiller med forfalskninger fra egen samling fra 17. juni. Det er ikke småtterier, eller skal vi småkunstnere, som har blitt forfalsket. Frem til 8. oktober vises fakes av både Sandro Botticelli og Pieter Brueghel den eldre som levde på 1400- og 1500-tallet.

Forfalskning: En forfalskning av Sandro Botticellis (1445-1510) "Virgin and Child" er en av flere som vises på The Courtauld Gallery i London. Foto: The Courtauld Gallery

En av sommerens store utstillinger i Norge er på Modum med utstillingen “Nationalmuseum i Stockholm besøker Blaafarveværket”. Her vises kunst av blant andre de store skandinaviske navnene Vilhelm Hammershøi, Carl Larsson og Peder S. Krøyer.

Uansett hvor du skal, kjøp billetter i forkant. Da Rijksmuseum i Amsterdam åpnet sin blockbuster-utstilling med Johannes Vermeer i februar, gikk det kun to dager før alt var utsolgt – og det helt frem til 4. juni.

Reise
Aktuelt nå