<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

25 år med Advokatundersøkelsen

84 ulike advokater har vunnet en eller flere kategorier siden 15. oktober 1998, da Advokatundersøkelsen første gang presentert i Finansavisen.

Vinnere: Olje- og energiadvokaten Christian Fredrik Michelet (t.v), har vunnet 25 år på rad. Siri Teigum har vunnet kategorien EU/EØS- og konkurranserett 23 ganger, mens Erik Thynnes vant flere kategorier i mange år, før han ble dommer i Høyesterett i 2019. Foto: Eivind Yggeseth/Sturlason/Høyesterett
Reportasjer

I år er det 25 år siden Finansavisen publiserte den aller første kåringen, som i dag er kjent som Advokatundersøkelsen.

I år kåres det vinnere i 26 ulike fagkategorier, men det første året var det kun 18 kategorier.

Det var ingen kåring i 1999, men fra 2000 har undersøkelsen blitt presentert hvert eneste år i februar måned. Få husker nok at kåringen het Advokateliten de to første årene.

21 advokatfirmaer ble invitert til å delta det første året, og 18 sa ja til å delta i nomineringen av Norges beste advokater. I år deltar 50 firmaer, hvor det overveldende flertallet er blant landets største og seks er internadvokatavdelinger.

Stadig utvikling

De første årene hadde hver stemme like stor verdi. Det er ikke tilfelle i dag. Nå vektes stemmene etter advokatfirmaenes omsetning. Noen hevder det er urettferdig, og det kan man sikkert prosedere for, men i Finansavisen innså redaksjonen raskt at det ble mange uten poengvekting.

Det ble mange delte førsteplasser med det gamle systemet. I 2000 fikk tre vinnere i kategorien Oppkjøp og Fusjoner og fire i kategorien Finansiering, som i dag heter Bank og Finans.

Ett år ble 25 vinnere i 18 kategorier kåret. Det ble også feil. I 2002 begynte offentliggjøring av hvor mange poeng hver enkelt advokat oppnådde.

Hele tiden har målet vært å rette søkelyset mot forretningsjusen. Unntaket er kategorien Økonomiske straffesaker, som åpner for at også strafferettsadvokater kan delta.

De unge og lovende, eller “Up and coming” som vi kalte dem i mange år, fikk sin egen konkurranse i 2000. Men kun i fire av de 18 fagkategoriene. I dag får de heder og ære i alle kategorier.

Den første undersøkelsen: 15. oktober 1998 så Advokatundersøkelsen dagens lys i Finansavisen. Fra 2022 ble den en del av Kapital. Faksimile: Finansavisen Jus

Navneendringer

Noen få kategorier har beholdt navnet i 25 år. Andre har gjennomgått en navneendring eller fire, rett og slett fordi samfunnet er endret og det som var viktige fagområder før, i dag er erstattet med nye.

Et eksempel er kategorien Telekommunikasjon og IT. I dag heter kategorien Teknologi og Digitalisering. Navneendringen ble gjennomført for å favne fagområdet bredere.

I flere år var det også en kategori som het Sjø-, luft- og annen transportrett. Senere ble den omdøpt til Transportrett, før den igjen endret navn til Shipping og Offshore. Så ble kategorien splittet i to, i det som i dag heter Shipping og Offshore og Oljeservice.

Noen kategorier eksisterer ikke lenger. To av dem er Finansielle derivater og Voldgiftsdommere. Og kategorien Verkskontrakter, som dekket juridisk arbeid knyttet til bygg, anlegg, offshore og skipsbygging, heter i dag Entreprise.

Det finnes også kategorier som har eksistert, så forsvunnet og siden kommet tilbake. Internasjonal advokat er ett eksempel, mens Anskaffelser er et annet fra 2008. Da vant en ganske ung advokat ved navn Morten Goller – men kun det året. I 2013 gjorde kategorien comeback under navnet Offentlige anskaffelser. Goller vant igjen, og har vunnet siden.

Vinnere i Advokatundersøkelsen mellom 1998 og 2023

 

NavnNavnNavn
Anders ArnkværnFinn MyhreKnut Bergo
Anders BrosveetFrode InnjordKnut Brundtland
Andreas ArntzenFrode TalmoKnut Riisa
Andreas MeidellGeir SviggumKnut Ro
Anne Sofie BjørkholtGrunde BrulandLars Berge Andersen
Are StenvikGunnar MartinsenLars Holo
Arne Didrik KjørnesGunnar SørlieLeif Petter Madsen
Arne EngesæthHans Cappelen ArnesenMorten Goller
Arne RingnesHans HaugstadMorten Lund
Arne TjaumHarald ArnkværnNils Sejerstedt
Arve FøyenHarald HaugeNils-Henrik Pettersson
Audun MoenHarald Stenberg-NilsenOddbjørn Slinning
Bendik ChristoffersenHelge Jakob KolrudOle Kristian Aabø-Evensen
Carl Erik KreftingHåvard WikerPer Norvald Sperre
Cato SchiøtzIda GjessingPetter Nitter
Christian Fr. MicheletJan FougnerRichard Sjøqvist
Einar HarboeJan-Fredrik RafenRolf Johan Ringdal
Eirik HøibyJens BredeRune Opdahl
Elisabeth RoscherJoachim M. BjerkeSiri Birgitte Bang Berge
Erik BlakerJohnny JohansenSiri Teigum
Erik KeiserudJon R. GundersenStephen Knudtzon
Erik RammJon RabbenStig L. Bech
Erik ThynnesJon Wessel-AasSvein Gerhard Simonnæs
Erling ChristiansenJonas MyhreSverre Koch
Erling LindJørgen SvartebekkTarjei Thorkildsen
Erling O. LyngtveitKim DobrowenThomas Olsen
Espen A. WerringKjetil VågenTom Rune Lian
Espen TøndelKlaus Henrik Wiese-HansenTrond Eilertsen

I tidligere år var firmanavnene lange og besto noen ganger av tre, fire og noen ganger fem navn. Dermed kunne navnet på selve vinneren nærmest drukne i navnene til partnerne i firmanavnene.

Kvinnelige forbilder

Kvinnelige vinnere har det dessverre vært få av opp gjennom årene. Av de 84 som kan smykke seg med en vinnertittel, er kun fire kvinner. Siri Teigum har vunnet kategorien EU/EØS- og konkurranserett 23 ganger. Hun ble nummer to etter Jonas Myhre i Hjort de to første årene, og de delte førsteplassen i 2001. Siden den gang har hun dominert kategorien alene.

I undersøkelsens andre år var det nok en kvinne i tetsjiktet. Astri Lund ble nummer to i Immaterialrett, men hun nådde aldri topplasseringen i den kategorien. Det har derimot Ida Gjessing oppnådd, og i år debuterer Elisabeth Roscher på topp innen Granskning og Compliance.

En kvinne som har vunnet to kategorier er Anne Sofie Bjørkholt i BAHR. Hun har vært best innen Fast eiendom noen år, og i 2023 er hun utropt til Konkurrentenes mest ettertraktede advokat.

Over tusen får stemmer

En som skiller seg ut ved å ha vunnet samme kategori i 25 år er olje og energi-advokaten Christian Fredrik Michelet, det til tross for at han har skiftet advokatfirma noen ganger gjennom årene.

Noen har bare vunnet én gang eller to, mens andre har flere toppmeritter. Men de aller fleste har aldri vunnet. Det er svært mange navn som nomineres hvert eneste år, faktisk over tusen både i fjor og i år. Men de fleste får kun noen få nomineringer samlet, og når dermed ikke opp, selv om mange mener at akkurat den advokaten er den beste innenfor sitt fagfelt.

Å være synlig i mediene hjelper på stemmegivningen, og en annen effektiv måte å bli lagt merke på er å holde foredrag eller skrive bøker. Skatteadvokat Einar Harbo gjorde et byks til toppen av Advokatundersøkelsen etter å ha skrevet bok om skatt. Den samme effekten merket advokat Ole-Kristian Aabø-Evensen i kategorien Emisjoner og børsnoteringer, etter at han skrev bok om emnet. Men det viktigste er å være en dyktig advokat.

Ikke en Oslo-konkurranse

Fiske og senere havbruk har alltid vært og er fortsatt en av nasjonens største og viktigste eksportnæringer. Siden det er en gjennomregulert næring, er det naturlig at den trenger bistand av advokater. Likevel var det først da Advokatundersøkelsen fylte seks år, i 2004, at Fiskerirett ble en kategori. De første årene var det Per Norvald Sperre hos Schjødt i Ålesund som vant. Og i et intervju med Finansavisen Jus i 2006 sa han at likheten mellom advokater og fiskere er at vi lever av det vi fanger.

Undersøkelsen har blitt kritisert for at vinnerne oftest holder til i Oslo-området. Men når det gjelder kategorien Fiskeri og havbruk, er ikke det tilfellet. Av de 15 nominerte toppkandidatene i 2020 jobbet åtte av dem, blant annet vinneren, langt unna hovedstadens kommunegrenser. Og svært mange av de over 1.000 årlige nominerte advokatene hverken bor eller jobber i Oslo.

Hvert år siden 2000: Elitelisten het konkurransen først, før den fikk navnet Advokatundersøkelsen. Faksimile: Finansavisen Jus

Fra 18 til 26 vinnere

Opp gjennom årene har det kommet nye kategorier i Advokatundersøkelsen. Da vi ble vant med uttrykket GDPR, fulgte Finansavisen opp og innførte Personvern som en kategori. Internasjonal advokat ble innført for mange år siden, men trolig litt prematurt og forsvant fort igjen. Men i dag er det en naturlig kategori. Det skyldes nok også at advokatyrket er mer internasjonalisert i dag enn før. En rekke utenlandske advokater arbeider i Norge, og flere norske advokatfirmaer har kontorer i utlandet.

Varehandel er innført som en egen kategori, og internadvokatene er heller ikke glemt. I 2017 ble kategoriene Internadvokat og Internadvokatavdeling lansert. En av vinnerne, juridisk direktør Audun Moen i DNB, har uttalt at innføringen av kategoriene har bidratt til å heve statusen til internadvokater i Norge. Det er et hyggelig skussmål for Advokatundersøkelsen.

Prisutdeling: De senere årene har vinnerne av Advokatundersøkelsen blitt hedret med en festaften hvor i overkant av 100 toppadvokater har møtt opp for å få vite om de vinner pris eller ei. Foto: Iván Kverme

Festkveld med advokater

Undersøkelsen har også resultert i en årlig festaften i februar, hvor advokatbransjen feirer seg selv på ekte Oscar-vis med pressedekning i andre medier og med kjente prisutdelere på scenen. De kveldene har blitt rundet av med å dele ut hederspriser til advokater og offentliggjøringen av Årets juridiske prestasjon.

Den kåringen startet i 2008, da advokat Jan Fougner ble hedret for sin gransking av Valla/Yssen- konflikten i LO. Året etter var det Anders Ryssdals tur å motta heder og ære, etter å ha fått gjennomslag for at avslag på anker skal begrunnes. Det hadde domstolene nektet frem til da. Siden er Årets juridiske prestasjon tildelt 13 andre juridiske seire, og enda flere kandidater har vært nominert. I år er det advokat Arvid Sjødin som mottar prisen for sitt arbeid med frifinnelsen i Baneheia-saken.