<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Kjente aktører bak nytt proptech-selskap

– Det er ingen som har tatt denne posisjonen i Norge ennå, sier arbeidende styreleder Salman Saeed i Flexspace, et firma som skal formidle fleksible kontorløsninger.

Vil ta nisje: Salman Saeed (t.v.) er arbeidende styreleder og Jens Rask-Jensen daglig leder i nystartede Flexspace. Foto: Privat
Eiendom

Med på laget har Saeed både fått en ung eiendomsarving, en tidligere McKinsey-partner og toppsjefen i Aspelin Ramm, Gunnar Bøyum. Selv har Saeed bakgrunn fra coworking-giganten WeWork og flere norske eiendomsselskaper.

– Flexspace blir Norges første, digitale plattform for formidling av fleksible kontorer, sier Saeed, som så behovet etter en slik tjeneste da han ledet ekspansjonen til WeWork i Nord-Europa.

Flexspace blir Norges første, digitale plattform for formidling av fleksible kontorer.
Salman Saeed

– Selskapet skal være en digital markedsplass, formidler og rådgiver for fleksible kontorer. Det er ingen som har tatt denne posisjonen i Norge ennå, mener Saeed om selskapet som sorterer innenfor proptech, satt sammen av de engelske ordene property og technology, og som er et konsept i tiden.

Lanseringen av selskapet Flexspace.no skjer mandag 3. august.

– Tjenesten går live i Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger, sier Saeed.

Målet er at Flexspace skal bli en fullservice rådgiver av fleksible kontorer på vegne av bedriftene som søker nye kontorer.

Gratis for leietagerne

Saeed fikk ideen til selskapet da han ledet ekspansjonen til WeWork i Norden og Nederland.

– Jeg så hvordan lokale aktører og rådgivere spisset mot coworking og kontorhoteller bistod fleks-operatørene med å finne leietagere og dermed øke belegget, sier Saeed.

I Stockholm for eksempel hjalp en konkret aktør WeWork med 40 prosent av belegget på Urban Escape.

– Vi så også at tradisjonelle meglerne ofte fokuserer på de større kundene, hvor de får betalt av leietagerne på søk, mens de mindre leietagerne ikke var like attraktive for dem, mener Saeed.

Råd fra ringrev: Administrerende direktør Gunnar Bøyum i Aspelin Ramm er "mentor" for det nye selskapet Flexspace. Foto: Håkon Sæbø

Han mener at nisjen i Norge som ikke er tatt er virksomheter under 70 ansatte. Flexspace får betalt fra operatørene.

– Tjenesten er et gratis alternativ for leietagere på søk etter lokaler, sier han.

– Femdoble verdien

Flexspace er verdsatt til ti millioner kroner basert på en emisjon nylig. Det er lite å si på vekstambisjonene.

– Planen er å femdoble verdien innen et år, sier Saeed.

Vi regner med minst å femdoble verdien innen fem år.
Salman Saeed

Deler av veksten skal skje via ekspansjon. Flexspace har allerede planlagt å rulle ut konseptet i Amsterdam, hvor markedet for coworking er blant de største i verden sammen med London. I de to storbyene ligger fleks-kontorenes andel av det totale kontorvolumet på i underkant av åtte prosent, mot knappe to i Oslo.

– Vi forventer å være klare til å lansere i Amsterdam rundt juletider, men det kan bli tidligere. Vi er også i dialog med konkrete personer til å lede selskapet der nede. Dette er personer jeg kjenner fra min tid i WeWork, sier Saeed.

Vi forventer å være klare til å lansere i Amsterdam rundt juletider.
Salman Saeed

Corona et pluss

– Vil ikke corona påvirke etterspørselen etter fleks-kontorer negativt nå som alle har funnet ut at man kan jobbe bra med mye hjemmefra?

– Nei, vi mener tvert i mot at corona vil øke etterspørselen etter fleksible kontorer. Empiri fra USA viser at engasjementet og produktiviteten til dagens arbeidsstyrke ikke er like bra når man blir tvunget til å jobbe hjemmefra. Dessuten vil alle virksomheter har sterkere bevissthet rundt husleiens andel av de faste driftskostnadene og kunne flekse på en større andel av utgifter til kontorer, sier han.

Vi mener tvert i mot at corona vil øke etterspørselen etter fleksible kontorer.
Salman Saeed

Saeed påpeker også at hvis man i dag inngår fem- til ti-årsleieavtaler må man i tillegg også stille garantier.

– I praksis utgjør det en byrde på balansen til selskapet. Det er også dumt å inngå lange leiekontrakter for virksomheten når de fleste ikke vet hvor mange ansatte de vil ha behov for mer enn to år frem i tid, sier han.

– Folk har blitt vant til mer hjemmekontor og fleksible ordninger under corona. Dette vil trolig også drive mer etterspørsel etter fleks. Siemens, Amazon og Fujitsu er eksempler på bedrifter som har latt alle jobbe utenfor kontoret frem til 2021 som følge av corona. Dette vil skape enorme muligheter for fleks-operatørene, mener han.

Ung gründerspire i front: Jens Rask-Jensen skal lede Flexspace. Foto: Privat

Tallet skal opp

Ifølge den globale megleraktøren JLL (Jones Lang LaSalle) vil enhver kontorportefølje ha 30 prosent fleksible kontorløsninger innen 2030 i USA.

– Uansett hvor man tror man lander i Norge skal det tallet betydelig opp fra dagens 1,8 prosent. Bare de neste 12 månedene kommer WeWork med 10.000 kvadratmeter, Rebel med 27.000 kvadratmeter, Flyt, altså Braathen Eiendom, med 6.000 kvadratmeter og Mesh med ytterligere 5.000 kvadratmeter i Møllergata. Ledigheten i det tradisjonelle kontormarkedet i Oslo er stabilt lav på rundt seks prosent, mens ledigheten i fleks-markedet er betydelig høyere Legger man til grunn alt som kommer i markedet de neste årene, er det ingen tvil om at markedet for formidling er stort, forklarer Saeed.

– Avtalene i boks

Saeed har syslet med dette selskapet i en overgangsperiode som avtroppende leder for WeWorks ekspansjon i Norden og Baltikum.

– Vi har allerede begynt å sette opp leietagere med operatører i ferien, og de første inntektene til Flexspace kommer allerede i august, sier Saeed.

Operatørene betaler en prosent av den årlige leien til Flexspace. Gründeren sier han ikke kan kommentere prosentsatsen, men forteller at det er standarder rundt dette, som WeWork og det tilsvarende selskapet IWG i stor grad selv har satt en markedspraksis for.

– Alle avtalene med de viktigste operatørene er allerede i boks, sier Saeed og viser til WeWork og IWG, som igjen har Spaces og Regus under seg, samt coworking-aktøren Pakkhuset.

Alle avtalene med de viktigste operatørene er allerede i boks.
Salman Saeed

– Vi vil lande de siste store avtalene om kort tid nå i august, sier Saeed.

Nyutdannet skal lede

Saeed har rollen som arbeidende styreleder.

Bakgrunn fra WeWork: Salman Saeed (t.h.) ledet ekspansjon i Nord-Europa. Her Fra Åpningsfesten for WeWork i Stockholm i september 2019 med blant andre eiendomsdirektør Rune Richardsen i Eiendomsspar (i dress foran). Foto: Privat

– Inntil videre har vi “hotdesks” hos WeWork Tjuvholmen, hvor jeg fremdeles har plass som en del av et tilbud som WeWork gir til sine Alumni. Ettersom vi skal jobbe mot mange fleks-aktører, vil vi være mye på farten og sitte rundt hos de ulike aktørene, men basen blir nok hos en operatør i sentrum i Oslo, sier Saeed.

Til å lede selskapet har de ansatt en ung gründerspire som heter Jens Rask-Jensen. Til tross for at han knapt har rukket å bli ferdig med studier BI har han drevet eget firma ved siden av studiene med en omsetning som på det meste har vært på 19 millioner kroner, ifølge Saeed.

– Han er en utpreget selgertype med lun fremtoning, og enorm arbeidskapasitet- og appetitt, med et stort nettverk innenfor startups i Oslo, selger Saeed ham inn som og tilføyer at Rask-Jensen også er en av ildsjelene bak gründernettverket på BI.

– Kompetent styre

Med seg i styret har Saeed blant andre tidligere McKinsey-partner Jannik Woxholth som nå jobber som Managing Director i Katapult Accelerator og Johan Backe, som er fjerdegenerasjonseier i BackeGruppen, hvis familie er notert på Kapitals liste over Norges 400 rikeste.

– Vi har et meget kompetent og diversifisert styre med relevant bakgrunn, sier Saeed.

Aktørene bak

 

Salman Saeed, styreleder, tidligere ansvarlig for ekspansjon i WeWork (Norden, Nederland og Baltikum), gründer og leder av Ung i Næringseiendom og styremedlem i Norsk Eiendom (NHO)

Jannik Woxholth, styremedlem, tidligere partner i McKinsey, jobber som Managing Director i Katapult Accelerator

Johan Backe, styremedlem, 4. generasjons eier i BackeGruppen, driver egen investeringsvirksomhet og sitter i styret til Ung i Næringseiendom

Sam Farao, styremedlem, seriegründer og ekspert på søkemotoroptimalisering av digitale plattformer

Suchet Dhindsa Salvesen, styremedlem, finansdirektør i Everipedia, ekspert på blockchain og plattformteknologi

Gunnar Bøyum, Advisory Board, konsernsjef i Aspelin Ramm

Tobias Gedde Dahl, Advisory Board, prosjektmegler I NRP

Saeed selv har tidligere vært administrerende direktør for Bonum Utvikling og investeringssjef i Linstow. Han var også en av initiativtagerne til Ung i Næringseiendom, et nettverk for unge personer innen bransjen med alder under 35 år. Han startet tidligere i år også opp selskapet Eiendomstalenter.no, som formidler unge talenter i eiendomsbransjen. 35-åringen Saeed har også hevdet seg i flere kåringer for unge mennesker.

Salman Saeed ble kåret til en av ti unge talenter i næringseiendom i Kapital i 2018. Da var han administrerende direktør i Bonum Utvikling. Foto: Foto: Heiko Junge/ntb scanpix

Sa opp i WeWork

WeWork har slitt tungt økonomisk siden juletider og selskapet har vært preget av kaos.

– Hvorfor sluttet du i WeWork?

– Jeg ble ansatt i WeWork for å lede ekspansjonen i Norden og Nederland, sier Saeed. – Da det ikke ble børsnotering og Softbank overtok kontrollen i selskapet, ble forutsetningene for min stilling endret. Jeg valgte selv å si opp i WeWork i begynnelsen av året, men ble formelt værende til 20. mars for å gjøre en “handover” av markedet til mine kolleger i London.

Jeg valgte selv å si opp i WeWork i begynnelsen av året, men ble formelt værende til 20. mars for å gjøre en “handover” av markedet til mine kolleger i London.
Salman Saeed

– Hva skjer med WeWork i Norge?

– Selv om jeg ikke kjenner til de konkrete planene, er jeg ganske sikker på at de ikke har lagt noen konkrete planer om å trekke seg ut. Åpningen av WeWork på Aker Brygge er så vidt meg bekjent utsatt i noen måneder grunnet corona. Videre tror jeg at Haakon VII skal åpnes som planlagt i neste år. Alle avtalene i Oslo er jo tuftet på samarbeid, så det er nok en dialog der mellom de ulike gårdeierne og WeWork.