<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Siste nytt fra 70-tallet: Cartiers siste nyhet er egentlig ingen nyhet, men en relansering av en svært sjelden klokke fra 1972.  Foto: Cartier

Timer og minutter til en halv million kroner

Ingenting stopper Cartier fra å fortsette sitt comeback på klokkefronten. Ei heller en latterlig dyr gjenskapelse fra 70-tallet. 

500.000 kroner for en klokke som kun viser timer og minutter er svært nært obskønt. Og Cartier er langt fra de første til å gjøre det nå som Pebble lanseres. Med tanke på merkets tidligere glamorøse produkter er prisen heller ingen overraskelse. Da auksjonshuset Phillips i fjor klubbet et originalt eksemplar fra 1972 til den nette sum av 403.200 sveitserfranc – røffly 4,2 millioner kroner – kan en bare gjette om Cartier selv så dollartegn i utviklingsavdelingen. Hva kan vel være enklere penger enn å blåkopiere et 50 år gammelt produkt fra eget, støvete arkiv? Samme knep har mange klokkeprodusenter benyttet seg av det siste tiåret.

Lettjente penger til tross, en kan vanskelig benekte at nye Pebble er noe annet enn chic. Å bringe tilbake svært eksklusive utgaver fra fordums prakt funker for Cartier, fordi de både var og er svært dyktige til å dandere quirky eleganse over sine produkter, en egenskap som ikke finnes veldig mange andre steder i industrien. 

Kulturell og skulpturell kapital: Urkassen er gjort i gull, med deres karakteristiske blå safir som toppen av kransekaken. Foto: Cartier

Samleverdi

Navnet “Pebble” kommer av urkassens form, som kanskje kan sammenlignes med nettopp småstein – rund og flat med smude kanter. 

Designet er nokså identisk til det opprinnelige fra 70-tallet, da klokken ble tegnet av Cartiers London-avdeling. Totalt antas det å finnes under 10 eksemplarer av disse. 

Hornene sitter på undersiden og gir en visuell illusjon av at remmen går langs hele undersiden. Den kremhvite urskiven er nokså unik med sin rektangulære utforming, vridd 90 grader slik at eksempelvis kl. 3 er i et hjørne. Romertall, blånerte visere og en blå cabochon på tuppen av kronen er karakteristisk Cartier. 

Størrelsen er imidlertid modernisert, i likhet med valg av urverk. Urkassen i 18-karats gult gull er en hårsbredd større i diameter enn opprinnelig — i tråd med dagens trender mot litt mer enn knøttsmå klokker. Urverket er Cartier caliber 430 MC, som egentlig er et tynt, håndopptrukket Piaget 430P med 38 timers gangreserve. 430 MC finnes også i langt rimeligere modeller, men det er ikke på grunn av urverket at de 150 eksemplarer sikkert blir vanskelige å få tak i. Det blir nok på grunn av designet, sjeldenheten og historien. 

Livsstil
Reportasjer