<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Foto: Ivan Kverme

Slik lager du den perfekte vår-cocktailen

Sara Kristine Helleberg lar stavmikseren få kjørt seg i en grønn drink med smak av vår.

– Det er veldig god luft her, og det lukter ikke helt som på mange andre barer, sier Sara Kristine Helleberg hos Torggata Botaniske i Oslo.

Baren tar navnet sitt etter den populære shopping- og nattmatgaten i hovedstaden og er blitt kjent for sine mange grønne planter – slyngende fra vegg til tak som et flott blikkfang. Takket være de naturlige luftrenserne er det ikke tegn til lukt av gammelt øl i lokalet. På dagtid står det sjokkrosa lys på som skal være godt for plantene. Å ha grønne fingre er imidlertid ikke et must for å få jobbe i baren.

– Vi har en bartender her som er veldig interessert i planter og dermed er planteansvarlig, fortsetter Helleberg.

Utvider konseptet

I løpet av våren åpner Torggata Botaniske en ny filial, et steinkast unna Frognerparken. Denne gangen med kjøkken som skal servere barsnacks.

– Vi er en botanisk cocktailbar med en plantebasert drinkmeny. På veggene har vi planter til pynt for å skape stemningen, men vi bruker også ulike urter og grønnsaker i våre egne oppskrifter.

På den sesongbaserte menyen har de drinker med ingredienser fra naturen som sukkererter, mynte og rødbeter.

Bartenderen: Sara Kristine Helleberg ved Torggata Botaniske. Foto: Ivan Kverme

Sara Kristine Helleberg (27)

 

Bartender på Torggata Botaniske.

– Vi har også klassiske cocktails som old fashioned og martini, men med våre egne varianter av dem. Som eksempelvis negroni med mandarin og dry martini med artisjokk. Alt skal ha noe botanisk i seg.

Basilikum og gin

– Miss basil har vært på menyen siden starten i 2015 og er signaturdrinken vår. Den er frisk, syrlig og en evig klassiker som jeg selv ikke får nok av, etter å ha jobbet her i tre år.

Hvorfor baren landet på akkurat dette navnet på drinken, er ikke Helleberg helt sikker på. At basilikum spiller hovedrollen i drinken må delvis være grunnen. Kanskje fordi den blir servert i et elegant og snertent glass?

– Vi prøver å finne på litt artige navn til drinkene. Tidligere hadde vi en variasjon på miss basil med pasjonsfruktskum – den het basilian lady.

Drinken inneholder både gin, basilikum, sitron og trendy kikertlake, kanskje best kjent som aquafaba.

Drinken: Miss basil. Foto: Iván Kverme

Miss basil

 
  • en kvast basilikum
  • 4 cl gin
  • 3 cl sitronjuice
  • 2 cl sukkerlake
  • 3 cl aquafaba
  • basilikumblad til pynt.

– Kikertlake bruker vi for å lage skum i drinken. Det er ganske vanlig å bruke eggehvite, men vi bruker aquafaba, ettersom vi har en vegansk meny slik at alle skal kunne få smake.

Når det gjelder hvilket tidspunkt det passer å nyte en miss basil, mener Helleberg den er like god hele dagen (“man kunne nesten hatt den til frokost, den er jo så frisk”). Baren har også en alkoholfri versjon med eplejuice istedenfor gin.

– Legg en god håndfull basilikum i bunnen av shakeren og muddle før du heller over de andre ingrediensene. For å gjøre drinken ekstra grønn kan man bruke en stavmikser for å få urten skikkelig oppløst. Fyll shakeren nesten til toppen med isbiter og rist. Dobbeltsil over et glass og pynt med et basilikumblad.

Livsstil
Reportasjer