<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Stadig færre kvinner blant Norges 400 rikeste

Det blir stadig færre kvinner på listen over Norges 400 rikeste, men den samlede formuen deres er rekordstor. Kun tre kvinner er self made.

Få kvinner: 48 av navnene på årets 400-liste tilhører en kvinne. Her fra øverst til venstre: Julia Smedvig Hagland, Bettina Burud, Hilde Midthjell, Celina Midelfart, Else Helene Sundt og Lill Maren Møgster. kapital
Næringsliv

Ingen over, ingen ved siden av: Norges rikeste kvinne heter – i år som i fjor – Else Helene Sundt . Og det skal mye til for å vippe henne ned fra tronen. Med 8,7 milliarder kroner i formue er arvingen etter skipsreder Petter C.G. Sundt faktisk Norges 29. rikeste, uavhengig av kjønn. Plassen deler hun med sin bror Christian Sundt. Gjennom investeringsselskapet Sundt har farsarven vokst i en imponerende fart – fra totalt 5,4 milliarder kroner i 2012 til 17,4 milliarder samlet ti år senere. (Se fullstendig liste over kvinnene på listen over Norges 400 rikeste lengre ned i saken.)

Se hele oversikten over Norges 400 rikeste her:

Lav kvinneandel

Kvinneandelen på listen over Norges 400 rikeste utgjør 12 prosent. Else Helene Sundt er med andre ord en av 48 kvinner totalt. Det er to færre enn i fjor, og tre færre enn året før det igjen.

Til tross for synkende kvinneandel vokser de totale verdiene disse kontrollerer. Kvinnene på listen sitter nå med verdier som samlet utgjør 143,5 milliarder kroner, en økning på ni prosent fra i fjor. Den gjennomsnittlige formuen pr. kvinne er på snaut tre milliarder. Til sammenligning har mennene en gjennomsnittlig formue på 4,9 milliarder kroner.

Sjelden vare: Eli Sævareid er en av svært få self made kvinner blant Norges 400 rikeste. Foto: Silje Wiken Sandgrind

Mange veteraner

Det blåser ikke akkurat på toppen. De fem rikeste kvinnene i år hadde identiske listeplasseringer i fjor. Ellers kan nevnes at nærmest samtlige kvinner på listen sitter på milliardverdier som stammer fra arv. Og hele 42 av 48 navn er gjengangere fra i fjor. Av disse har 39 økt formuen det siste året. 

Norges nest rikeste kvinne er tidligere lektor Rannfrid Rasmussen, bosatt i Kristiansand. Med en betydelig eierandel i shipping- og eiendomsselskapet Rasmussengruppen beløper 87-åringens formue seg til 7,95 milliarder kroner i år, opp fra 7,4 milliarder i fjor.

På tredjeplass finner vi arving og deleier av Mustad Eiendom, Ruth Katharina Mustad Bevreng. Hun er god for 7,35 milliarder, ned 200 millioner fra i fjor.

Nye tilskudd

I år kommer seks nye kvinner inn på listen. Eli Sævareid gjør det største hoppet, og bykser inn på listen med 1,85 milliarder kroner i formue. Eventyret til Sævareid begynte i 1987, da hun startet Trygge barnehager med Sigurd Steen Aase. Siden den gang har hun vært med på å etablere rundt 500 barnehager, og i fjor ble 142 barnehageeiendommer solgt til svenske SBB. Gründeren er en av tre kvinner på listen som har skapt verdiene på egen hånd. De to andre er Hilde Midthjell og Ingunn Tandberg.

Gjør comeback: Sist Celina Midelfart var i blant Norges 400 rikeste var i 2018, nå er tilbake i milliardærklubben. Foto: Iván Kverme

Av andre nye navn finner vi Wilhelmsen-arvingene Cecilie Paus og Helen Juell , samt Anne Katrine Stabell Hagelund , som er en av arvingene etter grunnleggeren av matkjedene Centra og Ultra, Ivar Kjell Eriksen. I tillegg gjør Celina Midelfart comeback i år. Formuen stammer fra arv, men 49-åringen har en aktiv rolle i forvaltningen av verdiene, og det med stor suksess det siste året. Med lukrative aksjeplasseringer innen oljeservicesektoren kan Midelfart igjen kalle seg milliardær.

Høyere medianverdi

Selv om kvinnenes samlede formue vokser fra år til år, så blir gapet mellom kjønnene stadig større. De totale verdiene til samtlige på listen beløper seg til snaut 1.884 milliarder kroner. Kvinnene, som representerer 12 prosent, eier kun 7,6 prosent av dette, noe som er den laveste andelen på i alle fall seks år.

For første gang har imidlertid medianformuen til kvinnene passert mennenes. Mens medianformuen til mennene er på 2,37 milliarder, er den 75 millioner kroner større for kvinnene.