<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Skjulte konkurransefortrinn

700.000 mennesker står nå utenfor arbeidslivet samtidig som NAV aldri har registrert større manko på arbeidskraft. 

Full rulle: Næringsminister Jan Christian Vestre har nok å henge fingrene i for tiden. Foto: NTB
Næringsliv

Gjestekommentar: Runar Leite, adm. direktør i Azets Insight

Vi har et næringsliv som blomstrer, og som melder om store utfordringer med å få tak i nok arbeidskraft. Vår SMB-undersøkelse som ble gjennomført sist vinter, viser at over 60 prosent av små og mellomstore bedrifter forventer at omsetningen vil øke i løpet av de neste 12 månedene. På samme tid synes to tredeler av disse at det er utfordrende å finne og rekruttere nye medarbeidere med riktig kompetanse.

Men tallene henger ikke sammen. Aldri før har NAV registrert større manko på arbeidskraft, samtidig står over 700.000 mennesker, 21 prosent av alle i yrkesaktiv alder, utenfor arbeidslivet. Hva kan vi gjøre annerledes? Det står nemlig en rekke mennesker klar til å vise hva de er gode for, ressurser med både utdannelse og erfaring og ikke minst et sterkt ønske om å få bidra. Innvandrerkvinner med to mastergrader som aldri kommer inn til intervju er bare et av mange eksempler. Flere med minoritetsbakgrunn opplever at det er vanskelig å få jobb her i landet. Nordmenn som har et utenlandsk navn har 25 prosent mindre sjanse for å bli kalt inn til et intervju.

Adm. direktør Runar Leite i Azets. Foto: Azets

Søker mangfold

Azets har et strategisk forankret mål om å øke mangfold av innsikt, perspektiv og gjerne erfaring som minoritet. Dette er viktig for oss for å bedre forstå og nå hele befolkningen. Denne kunnskapen er et viktig supplement til fagkompetanse og arbeidserfaring, og noe vi jobber med å løfte viktigheten av både i rekruttering og gjennom drift. Vår erfaring er at mangfold skaper både vekst og bunnlinje.

Vårt mål er å løfte kompetansen knyttet til hvordan vi skal lede mangfoldet. For gjennom dette vil vi i organisasjonen få et bredere bilde av hvordan mangfold kan bidra til å realisere vår vekststrategi. Vi vet at svært mange i organisasjonen vår allerede er bevisst dette, og arbeid på tvers av språk, land, avdelinger og ulik kompetanse lykkes vi med allerede. Men vi ønsker å løfte uttakene her ytterligere. Vi mener det er avgjørende at vi har samme definisjon og forståelse av hva mangfold er, hvordan dette kan brukes og ledes bedre samt rekrutteres, og avslutningsvis hva mangfold kan gjøre oss i stand til å skape.

Bred kompetansehevning

Vi er et selskap i vekst, med klare mål for både faglig utvikling og bunnlinje. Vi vet at kompetanse blir et konkurranseelement og en utfordring i årene som kommer. Samtidig vet vi at det står en rekke sterke ressurser med unik bakgrunn klar for å komme inn i arbeidslivet, og bidra til å utvikle både oss som selskap og næringslivet videre. Derfor har vi gått i gang med bred kompetansehevning knyttet til mangfold i arbeidslivet. Vi må se, lære av og kunne lede arbeidstagere med helt ulik bakgrunn, erfaring og livssituasjon – som er noen av elementene som danner vårt mangfold.

Vi må alle sammen ta et felles ansvar for å bli bedre. Utvikle oss som selskap og ledere. Først da skaper vi endring – det er et samfunnsansvar, men mest av alt en fantastisk mulighet. En skjult kompetanseskatt som vi må snakke høyt og mye mer om. Vi har ikke råd til å la være.