<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Tok Salmar fra gründerselskap til børsgigant

Leif Inge Nordhammer får mye av æren for suksessen til Salmar. I løpet av to perioder som sjef for laksegiganten har han opparbeidet seg en formue på to milliarder kroner.

Gamle bekjente: Leif Inge Nordhammer ble headhuntet av kompisen Gustav Witzøe til jobben som toppsjef for Salmar. Foto: Kim Nygård/Adresseavisen / Adresseavisen
Næringsliv

Leif Inge Nordhammer behøvde ikke mye overtalelse da han ble spurt av sin gamle fotballkompis Gustav Witzøe om å bli sjef for hjemstedets lille lakseoppdretter. Året var 1996. Den gang hadde Salmar fem oppdrettskonsesjoner og noenogtyve millioner kroner i omsetning. I dag er selskapet en børsgigant med en verdi på over 60 milliarder kroner. Gründeren er i dag god for flere titalls milliarder kroner. Og når det regner på presten, drypper det som kjent i enkelte tilfeller på klokkeren også. Som mangeårig konsernsjef har Nordhammer tjent godt på den solide oppgangen. Nærmere bestemt drøye to milliarder kroner.

– Det er jo et lite eventyr. Jeg er stolt over det vi har klart å få til. Verdiutviklingen i Salmar, som utgjør mesteparten av min formue, har jo vært helt enestående og over all forventning, sier næringslivslederen.

Vinnerinstinkt

Nordhammer ble i Salmar i 15 år. Så takket han for seg. En tid senere vendte han imidlertid tilbake til sjefsstolen. Denne gang for en treårsperiode. Siden har han sittet i styret, både som leder og nå som medlem.

– Hva er grunnen til at du har valgt å bli så lenge i samme selskap?

– Jeg er jo født og oppvokst på Frøya og bor fortsatt på Frøya. Det har vært veldig motiverende og givende å kunne jobbe med en næring som til de grader har hatt forutsetninger for videreutvikling langs kysten. Her var – og er – jeg hjemme.

At han i sin tid valgte noen år utenfor bedriften skyldtes ifølge Nordhammer slitasje.

– Ja. Jeg var gått litt lei. I perioder tar det på å være toppsjef i et børsnotert selskap. Særlig hvis du har et vinnerinstinkt og vil være best i klassen. Det kan være en drivkraft, men også belastende.

Jeg var gått litt lei. I perioder tar det på å være toppsjef i et børsnotert selskap.
Leif Inge Nordhammer

Sær og egenrådig

Best i klassen må Nordhammer kunne sies å være. Endel hevder sågar at sjefen skal ha store deler av æren for børsgigantens suksess. Det er ikke hovedpersonen udelt enig i.

– Nei. Salmar er ikke et produkt av bidrag fra enkeltpersoner. Tvert imot. Her er det hele laget som har higet etter å bli bedre, og å være best, hele veien. Jeg er privilegert som har fått lov til å jobbe med så mange dyktige mennesker.

Å arbeide såpass tett på en gründer som det Nordhammer har gjort er både givende og krevende, erkjenner næringslivstoppen.

– Gustav er som gründere flest: litt sær, egenrådig, og handling kan gå foran planer. Likevel vil jeg si at vi har utfylt hverandre bra, og det til tross for at vi til tider har vært så uenige at vi ikke har orket synet av hverandre.

Gustav er som gründere flest: litt sær, egenrådig, og handling kan gå foran planer.
Leif Inge Nordhammer

Ekstra motivasjon

Nordhammer føler absolutt at han har fått lønn for strevet, og legger ikke skjul på at det har vært et ekstra incentiv å sitte på aksjer i bedriften.

– Jeg var heldig som fikk komme inn på eiersiden. Det har absolutt vært en ekstra motivasjon.

– Hvilket forhold har du til verdiene du har bygget opp?

– Jeg er ydmyk. Derfor prøver jeg så godt jeg kan å ha en avkastning som i hvert fall gjør at jeg kan betale en stadig høyere formues- og utbytteskatt. Det er jo smått uvirkelig at det skal koste så mye å være privat eier i dette landet.

Det er jo smått uvirkelig at det skal koste så mye å være privat eier i dette landet.
Leif Inge Nordhammer