<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Verdens raskeste klimaregnskap?

– Vi er det første regnskapshuset i Norge som integrerer teknologi for klimaregnskap mot sine systemer og kan tilby hva som trolig er verdens raskeste klimaregnskap, sier adm. direktør Runar Leite i Azets Insight.

Runar Leite Foto: Azets
Næringsliv

Dette gjøres via et partnerskap med MoreScope, som er en del av forskningsmiljøet til SINTEF i Trondheim.

– MoreScope har utviklet en fantastisk teknologi for beregning av klimagassutslipp i henhold til Greenhouse Gas Protocol (GHG) basert på blant annet bedriftens regnskapsdata, sier Leite.

SINTEF-selskapet har ifølge Azets-sjefen utviklet en klimasoftware som lar brukerne se alle sine utslipp langs verdikjeden og i et globalt perspektiv.

– Klimaregnskap er et av de viktigste verktøyene for bedrifter til å bli mer bærekraftige. Måling av utviklingen vil være essensielt når næringslivet og samfunnet nå skal omstille seg på en konkurransestyrkende måte.

Nye klimamål:  Næringsminister Jan Christian Vestre lanserte nylig nye klimamål for bedrifter med statlig eierskap. Foto: Gorm Kallestad/NTB

Næringsminister Jan Christian Vestre lanserte nylig nye klimamål for bedrifter med statlig eierskap. I dag har om lag 40 av de 70 statlige selskapene satt klimamål mot 2050.

– De nye rapporteringskravene gjelder snart ikke bare for de statlige og de største private selskapene. Fortløpende vil det komme et stadig større press også på de mindre selskapene, og da er det greit å vite hva man må gjøre for å få på plass et klimaregnskap, sier Leite.

Tre kategorier

Et klimaregnskap er en oversikt over de klimagassutslipp en bedrift har hos seg selv og i sin verdikjede og består av tre kategorier utslipp:

  • Scope 1 – Bedriftens direkte utslipp gjennom egen aktivitet.
  • Scope 2 – Bedriftens utslipp utslipp i kraft av energiforbruk.
  • Scope 3 – Bedriftens indirekte utslipp i kraft av innkjøpte tjenester fra leverandører i leverandørkjeden.

For enkelte bedrifter er de direkte klimautslippene noe de vil kunne avdekke selv, mens de indirekte, som ofte er de betydeligste, er mer krevende å dokumentere. Det er ifølge Leite særlig her MoreScopes teknologi vil kunne være til stor hjelp.

– Vi kobler oss på de økonomiske transaksjonene til bedriften som ligger i regnskapet, enten som eksisterende Azets-kunde eller om kundene har regnskapet selv eller hos en annen regnskapsfører.

Klimafotavtrykk i sanntid

Gjennom API-integrasjoner vil alle transaksjonene som bedriftene har med sine leverandører bli analysert, og det vil bli beregnet et klimafotavtrykk i tilnærmet sanntid.

– Noen ganger ønsker man også å legge inn data fra andre kilder istedenfor at klimafotavtrykket beregnes med økonomidata, som for eksempel strømforbruk. Dette er enkelt å justere for i tjenesten.

Det samme kan være aktuelt hvis noen av leverandørene leverer produkter som er klimamerket.

– Tidligere har det vært ekstremt vanskelig å beregne utslipp fra Scope 3. Nå tilbyr vi dette 100 prosent løpende oppdatert, og det er vi etter det jeg kjenner til alene om å kunne gjøre, sier Runar Leite.

I neste steg er klimaregnskapet klart til å inspiseres. Her kan man se hvordan klimaregnskapet fordeler seg etter Scope 1, 2 og 3, samt underkategoriene fra GHG-protokollen.

– Det man nå kan se av klimaregnskapet, er blant annet hvor stort klimaavtrykket er fra investeringene som ble gjennomført dette året og hvilke utgiftsposter i regnskapet som er de høyeste bidragene inn i klimaregnskapet. Man kan også få en oversikt over hvor stort klimafotavtrykket er fra direkteleverandørene sammenlignet med den globale verdikjeden, sier Azets-sjefen.