Norges beste vinkart er kåret
Norges beste vinkart i 2020 tilhører Park Hotel Vossevangen. Overlegen når det gjelder modne viner, utvalg fra ulike vinområder, produsenter og årganger
For tredje gang har juryen til Norsk Vinkelnerforening, Star Wine List og Kapital kåret de beste vinkartene i Norge. Juryformann Rune Rake har sammen med Heidi Iren Hansen MW, Tone Veseth og Trond Erling Pettersen fra Vinmonopolet gjennomført mange arbeidstimer med jurymøter, diskusjoner og vurderinger i de forskjellige katagoriene. Tusenvis av sider er gjennomgått av vinkartene til de toneangivende restaurantene i Norge.
Se video av kåringen
President i Norsk Vinkelnerforening, Liora Levi forteller til Kapital at i ly av dagens situasjon for bransjen føler vi at denne kåringen er viktigere enn noensinne for å sette søkelyset på alle de fantastisk flotte vinkartene og all den kunnskapen som finnes blant alle de hardtarbeidende vinkelnere rundt om i landet.
Oversikt av Norges beste vinkart 2020
- Norges beste vinkart : Park Hotel Vossevangen, Voss
- Beste “lille” vinkart: Vinoteket, Oslo
- Årets nykommer: Speilsalen, Trondheim
- Beste musserende/Champagne-vinkart : Skigaarden, Hemsedal
- Vin på glass: Territoriet, Oslo
- Beste vinmeny: Stallen, Oslo
- Folkets favoritt: Kolonialen Bislett, Oslo
Norges beste vinkart 2020: Park Hotel Vossevangen
De nominerte i kategorien Norges beste vinkart viser et omfang av flotte viner som vil imponere enhver vinentusiast. Imponerende er også den geografiske spredningen blant de nominerte med Hallingstuene på Geilo, Tollboden i Kragerø, Skigaarden i Hemsedal, Britannia i Trondheim og Park Hotel på Voss i tillegg til Grand Café og Happolati i Oslo.
Overlegent når det gjelder andelen modne viner, utvalget fra hvert område, produsent og årgang.Begrunnelsen fra juryen om vinkartet fra Park Hotel Vossevangen
De nominerte viser alle en stor bredde av kvalitetsviner, og vinkartene oppleves som komplette med viner fra alle verdens viktige vindistrikter. De presenterer også vinene med en gjennomtenkt og oversiktlig layout, stort sett uten de grove feilstavingene juryen har notert seg i enkelte mindre gjennomarbeidede vinkart. Juryen bedømmer også prissettingen i de nominertes kart som korrekt og god basert på vinenes kvalitet og etterspørsel. Vinneren er dog fortsatt overlegen når det gjelder andelen modne viner, utvalget fra hvert område, produsent og årgang, og juryen vil derfor, for tredje året på rad, gratulere Park Hotel Vossevangen med seieren i kategorien Norges beste vinkart. Se det enorme vinkartet her
Beste “lille” vinkart 2020: Vinoteket
Det var i år mange sterke kandidater til Beste “lille” vinkart, men vinneren ble allikevel kåret av en enstemmig jury. Det er en sann glede å se et godt sammensatt vinkart av dette kaliberet. Denne vinlisten rommer alt fra det erkeklassiske, med tilhørende ikonprodusenter, til det mer lekne og naturlige utenfor allfarvei. Dette illustreres allerede på vinkartets første side med musserende viner, og gjelder deretter gjennomgående. Et godt utvalg fra både den gamle og den nye verden, flere modne viner og spennende sterkviner gjør det hele komplett. Kartet klarer kunsten å tilby noe for enhver smak og anledning, og fremdeles fremstå som gjennomtenkt og presist. Årets vinner av Beste “lille” vinkart representerte et viktig tilskudd til Oslos vinscene da de åpnet i fjor og vant “Årets Nykommer”. Det er derfor svært hyggelig å premiere samme restaurants gode arbeid i 2020. Juryen gratulerer Vinoteket som vinner av Beste “lille” vinkart! Se vinkartet her
Årets nykommer 2020: Speilsalen
Sjelden har vel en nyåpning vært så etterlengtet og skapt så store forventninger. La oss i juryen feie all tvil til side: Vinkelnerne her leverer, og vel så det. Vinkartet er så innholdsrikt og velutvalgt at det hevdet seg høyt oppe i flere av årets kategorier. Dette kunne vært årets beste vinmeny, årets musserende vinkart, og visstnok skal det aller meste under 3.000 kroner pr. flaske dessuten være tilgjengelig på glass. Ja, dette var til og med en sterk kandidat i kampen om den gjeveste tittelen, “Norges beste vinkart”. Klassisk og velkuratert, med en imponerende bredde også fra de litt mindre og ukjente – og likevel spennende – vinlandene. Årets nykommer er en attraksjon i seg selv, og virkelig verdt reisen. Se vinkartet her
Beste musserende/Champagne-vinkart 2020: Skigaarden
Også i år var det mange gode kandidater i denne klassen. Bobleentusiaster kan finne fantastiske vinkart med Champagne og annen musserende fra Bodø i nord til Voss i vest, og i store byer som Trondheim og Oslo. Men som i fjor var det umulig å komme utenom en av de nominerte restaurantene. Med en vinkjeller på 600 kvadratmeter med 30.000 flasker kan Skigaarden by på en real godtebutikk av modne og ettertraktede musserende viner. Ja, det koster – og noen vil kanskje ønske seg en større bredde av kvalitetsbobler fra andre steder enn Champagne. Men det beste er godt nok, og det rikholdige og kompromissløse utvalget av Champagne levner ingen tvil: Dette stedet har landets beste musserende vinkart. Se vinkartet her
Vin på glass 2020: Territoriet
Vinneren av Norges beste utvalg av vin på glass er normalt vanskelig å slå, men i år var det en kandidat, med en meget omfattende vinliste, som antydet at de på spørsmål fra kunder ville ha servert på glass de fleste viner priset under 3.000 kr. Dersom dette tilbudet hadde gått klart frem av vinkartet, så hadde vi hatt en annen vinner i denne klassen. Vinnerens bruk av Coravin over flere år har resultert i en unik tilgjengelighet av viner på glass. Dette gjelder alt fra enkle viner til sporadiske innslag fra Coche-Dury og andre ikoniske produsenter. De har en god blanding av klassiske produsenter og appellasjoner, samtidig som vinkartet viser trender og nytenkning i vinverdenen. Viner fra små og kvalitetsbevisste naturvinprodusenter har fått mer innpass det siste året, og vinene fremstår rene og feilfrie. Samtidig må det påpekes at bruken av Coravin er krevende og at tapping over lang tid har ført til enkelte oksiderte viner, hvilket er en utfordring å oppdage for “utrente” smakere. Uansett har vinneren gjort et grensesprengende arbeid innen utviklingen av norske vinbarer, og har i tillegg evnet å skape et trivelig miljø i lokalet. Se vinkartet her
Vinmeny 2020: Stallen
Vinneren av Norges beste Vinmeny er en nylig oppstartet restaurant, men stedets vinkelner har bakgrunn fra flere restauranter som tidligere har utmerket seg særdeles positivt med vinmenyene. Det måtte et ekstra besøk til for å slå fast at årets vinner var et lite hakk foran Re-Naa, Omakase by Vladimir Pak, Maaemo, Kontrast, Tea Room, Hot Shop, Fagn og Speilsalen.
Disse åtte spisestedene har det siste året levert vinmenyer i verdensklasse. Hva førte så til at nummer en på seierspallen vant etter «målfoto»? Først og fremst så leverte vinneren gjennom to lange måltider ingen svake vinmatcher i det hele tatt. Det var et totalt fravær av kombinasjoner som stakk seg ut som opplagte feilskjær, hvilket har vært et lite ankepunkt mot noen av konkurrentenes vinmenyer. Ofte har noen få eksperimentelle matcher med gin, sake, sevje eller alkoholiske drinker ikke fungert helt optimalt, og dermed trukket ned helhetsinntrykket.
Seierherren eksperimenterer også, hvilket er med på å skape overraskende sensoriske opplevelser, men her har samspillet mellom ingrediensene i rettene og vinens syre, tanninstruktur, tekstur, fruktkonsentrasjon, sødme, modning etc. vært perfekt. Osterettens kombinasjon med en likør mikset med plommejuice var magisk. Innslaget av økologiske og biodynamiske viner er ikke ubetydelig, men vinkelneren har evnet å plukke ut de reneste feilfrie vinene i denne kategorien.
Dette er absolutt ingen selvfølge i dagens restaurantverden, hvilket er et inntrykk som forsterkes dersom man spiser på enkelte «naturlige» steder i København hvor «mousey wines» serveres over en lav sko. Vinneren utmerker seg også med korrekt vintemperatur, rene glass og lufting av vinene om nødvendig - samt at samtalen ved bordet forsterker intrykket av at det ligger mye arbeid bak vinvalgene. Alt i alt et resultat av en særdeles kompetent vinkelner, Hanna Johansson, utdannet i Norge, samt et kjøkken som spiller på det elegante og muliggjør utsøkte vinmatcher.
Juryen gratulerer Stallen som en verdig vinner av Norges beste vinmeny 2020.
Folkets favoritt 2020: Kolonialen Bislett – Oslo
Pontus Dahlstrøm, en av gründerne bak Maaemo, står bak restauranten like bak Bislett Stadion i Oslo. Dette er i likhet med Smalhans og Restaurant Cru (som ligger i nærheten) en såkalt nabolagsrestaurant. Forskjellen ligger i detaljene, i alt fra bestikk, service og hvordan bordene er plassert; man ser at det en klar tanke bak. Alt man finner her er til for at du som gjest skal trives. Den “bistroaktige” atmosfæren sender tankene til franske bakgater, og sammen med de klassiske rettene på menyen blir dette et sted du vil tilbake til. Den tidligere og svært dyktige vinkelneren fra Bagatelle, Pontus Dahlstrøm, har med andre ord skapt et rike av både god mat og god drikke.
Juryen 2020 Norges Beste vinkart
Rune Rake bor i Oslo og jobber i eget konsulentfirma. Interessen for mat og vin bygde seg sakte opp over et tre år langt jobbopphold i Piemonte for 25 år siden. Etter den tid har det blitt en lang læreprosess uten formell vinutdannelse, men med hyppige besøk til eget hus i Piemonte. Han har tidligere vært jurymedlem i The World’s 50 Best Restaurants, er nå i juryen for The Nordic Prize, og har sett de fleste vinkart og menyer i Norge.
Trond Erling Pettersen kommer fra Levanger, og er tidligere journalist i Dagbladet. Han har tatt flere WSET-utdanninger, og fullførte WSET Diploma in Wines and Spirits i 2018. De siste seks årene har han jobbet i Vinmonopolet, først i kommunikasjonsavdelingen med ansvar for Vinmonopolets podcast, og i senere tid som kategorisjef i sortimentsenheten. Han har også ansvaret for kontakten med fagpressen i Vinmonopolet.
Tone Veseth Furuholmen kommer fra Oslo og er Senior Produktsjef i Vinmonopolet med ansvar for bl.a. Italia, Spania og Portugal. Hun har tidligere studert flere år i Italia, der vininteressen startet for alvor. Hun bestod vinkelnereksamen i 2010 og WSET Diploma i 2017. Hun har jobbet en rekke år med vinimport i Arcus Gruppen og har også arbeidserfaring fra Det italienske eksportrådet. For tiden er hun dessuten Master of Wine-student på 3. året og foreleser på sommelierutdannelsen ved Kulinarisk Akademi.
Heidi Iren Hansen kommer fra Trøgstad. Hun har de siste fem årene bodd i Oslo og jobbet på Kulinarisk Akademi med ansvar for alle vinkurs og vinutdannelser. Hun tok vinkelnerutdannelsen i 2009, WSET Diploma in Wines and Spirits i 2013 og ble Master of Wine høsten 2020. Hun har også tre pallplasser i norsk og nordisk mesterskap for sommelierer. Før hun begynte på Kulinarisk Akademi, har Heidi blant annet jobbet som sommelier på Norske Selskab og restaurantsjef på Hotell Refsnes Gods.