<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Vil ha 90 mill. for hus uten ferdigattest

Eiendomsmegler Fredrik Dyve forsøker å selge en splitter ny gigantbolig på Bygdøy som kun har midlertidig brukstillatelse, for en svimlende sum. Med på kjøpet følger også fullt ansvar for å ferdigstille gjenstående arbeider og søke om ferdigattest, samt alle kostnader det innebærer.

Norges dyreste: Med en prislapp på 90 millioner er Admiral Børresens vei 16 Norges dyreste eiendom til salgs på Finn.no for tiden. Foto: Finn
Eiendom

– Jeg håper for Guds skyld at hvis man har den summen til å bruke på bolig, må man også legge til grunn å gjøre tilstrekkelige undersøkelser av hvilke mangler og avvik som foreligger og hva som skal til for å få ferdigattest, sier eiendomsmegler Stian Pøhner i Nordvik.

I slutten av mai dukket en villa i Admiral Børresens vei opp til salgs på Finn.no. Den flunkende nye boligen brer seg over 560 kvadratmeter, fordelt på tre etasjer, på den 936 kvadratmeter store tomten. Med en prislapp på 90 millioner kroner er dette den dyreste boligen som for øyeblikket ligger til salgs i det åpne markedet i Norge.

Med på kjøpet får man en eksklusiv enebolig tegnet av LOGG arkitekter, med blant annet spa-avdeling, vinkjeller, praktikantdel, flere bad og soverom med sjøutsikt. Boligen har ingen strandlinje, men kan skilte med utendørs basseng i andre rekke fra sjøen.

Nederst i boligannonsen fremkommer det imidlertid en setning verdt å merke seg: ny eier overtar også fullt ansvar for gjenstående arbeider og manglende ferdigattest, samt alle kostnader det måtte innebære.

Ansvarsfraskrivelse: Eiendomsmegler Dyve har fått i oppdrag å selge gigantboligen. Han påpeker seks ganger gjennom salgsoppgaven at kjøper overtar det fulle ansvaret for gjenstående arbeider, avvik fra godkjente byggetegninger og manglende ferdigattest, samt alle kostnader det måtte innebære. Foto: Eivind Yggeseth

“Tar ikke ansvar for avvik”

Kostnadene er estimert til over en million kroner, basert på estimater fra ulike leverandører fra i vår, ifølge salgsoppgaven. Selger og megler tar imidlertid ikke ansvar for eventuelle avvik fra opplyste estimater, presiseres det. Fredrik Dyve er oppført som ansvarlig megler.

En ny eier påtar seg ikke bare ansvar for gjenstående arbeider og søknad om ferdigattest, kjøper overtar også “det fulle og hele ansvaret forbundet med avvik mellom byggetegninger som er godkjent for oppføring og det som er den faktiske situasjonen i dag, herunder eventuelle mangler eller uriktigheter ved innsending av søknad om midlertidig brukstillatelse”.

Er det gjort større endringer, som for eksempel bruksendring av bod til oppholdsrom, må det sendes inn en endringssøknad, som må behandles før vi kan behandle søknad om ferdigattest.
Kommunikasjonsrådgiver Atle Jan Larsen i PBE

Avvikene fremkommer i boligens tilstandsrapport, der det også presiseres at dagens planløsning varierer noe fra arkitekttegningen som ligger hos Plan- og bygningsetaten (PBE). Blant annet er vinkjeller og vaskerom byggemeldt som boder, og det er ikke kjent om endrede plantegninger er sendt inn i forbindelse med søknad om midlertidig brukstillatelse, fremkommer det.

– Kan dette påvirke ferdigattesten?

– På generelt grunnlag er det slik at mindre endringer av planløsning ofte kan sendes inn “som bygget-tegninger” til søknad om brukstillatelse eller ferdigattest. Er det gjort større endringer, som for eksempel bruksendring av bod til oppholdsrom, må det sendes inn en endringssøknad, som må behandles før vi kan behandle søknad om ferdigattest, sier kommunikasjonsrådgiver Atle Jan Larsen i PBE.

– Kan bli ubeboelig

Eiendomsmegler Pøhner sier på generelt grunnlag at det ikke er uvanlig at nye bygg selges uten ferdigattest. Han opplyser at det vanligvis er selgers fulle og hele ansvar at ferdigattest foreligger innen rimelig tid etter salgstidspunktet, i motsetning til hva som er tilfellet her.  

– Kunne du kjøpt en bolig til 90 millioner uten ferdigattest?

– Det er ikke noe problem å kjøpe en bolig uten ferdigattest, så lenge man vet hvilke mangler og avvik som foreligger, og hvilken risiko det innebærer. Det bør komme klart frem av salgsoppgaven hva som skal til. Så lenge kjøper vet årsaken til at det ikke er utstedt ferdigattest, er det ikke noe problem å kjøpe boligen.

Hvis ikke ferdigattesten kommer på plass kan i verste fall brukstillatelsen opphøre, og man kan bli sittende igjen med en ubeboelig bolig, forteller megleren.

– Dersom den midlertidige brukstillatelsen opphører, er det ikke lov å bo i boligen lenger, sier Pøhner.

Eksklusivt: Påkostet enebolig på tre innholdsrike etasjer med spa-avdeling, praktikantdel, vinkjeller, vannbåren gulvvarme og kjøkken fra Expo Nova, opplyses det i boligannonsen på Finn. Foto: Finn.no

Fristen utløp i fjor

I salgsoppgaven som eiendomsmegler Dyve har ansvar for, står det at “kjøper overtar ansvaret for (...) å søke ferdigattest innen gjeldende frist”, men denne fristen har tilsynelatende gått ut for lengst. I den midlertidig brukstillatelsen fremkommer det at “gjenstående arbeider skal være utført og søknad om ferdigattest innsendt innen 31.10.2021”. Arbeidene som gjenstod var “noe utvendige arbeider”.

– Vi kjenner ikke bakgrunnen for hvorfor det ikke er søkt om ferdigattest, men det er slik at vi kan gi pålegg om ferdigstillelse av arbeidene, sier kommunikasjonsrådgiveren i PBE.

Det er Øystein og Gina von Krogh som selger boligen. Ekteparet punget ut med drøyt 24,2 millioner for eiendommen i slutten av januar 2020. På tomten stod det et hus oppført i 1980, som ble revet for å bygge gigantboligen som nå forsøkes solgt. Eiendommen er pantsatt for 60 millioner i Pareto Bank og deretter 33 millioner i MyBank, ifølge Kartverket. I november 2021 uttalte von Krogh til E24 at eiendommen hadde en verdi “betydelig over” pantebeløpene på totalt 93 millioner. 

Men selv om boligen tilsynelatende ligger ute med rabatt, har ikke Fredrik Dyve, som ifølge Finansavisen har forsøkt å selge eiendommen “off market” siden jul, fått landet et salg. Eiendomsmegleren ønsker ikke å gi noen kommentar til saken.