<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Tidenes comeback: Oljeselskapene dro igjen det største lasset da norske bedrifter gjennomførte snuoperasjonen i 2021 og oppnådde en rekke nye rekorder. En av dem var en skyhøy skatteregning. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

475 milliarder i skatt fra Norges største bedrifter

Rekordene kom på løpende bånn for Norges 500 største bedrifter i comeback-året 2021. Den aller råeste var en rekordhøy skatteregning på 475 milliarder kroner. Her er alle tallene for 2021. 

I snart 50 år har Kapital kommet med en årlig status for verdiskapningen til tungvekterne i norsk næringsliv.  Den første gjennomgangen av tallene kommer i sommernummeret, men det er mange etternølere som bruker hele høsten på å få ferdig sine regnskaper. 

Nå har vi den komplette listen.

Nøkkelfunn

  • Skatteinngangen fra de 500 største bedriftene økte fra 80 milliarder i 2020 til 475 milliarder kroner i 2021.
  • Den samlede omsetningen for Norges 500 største bedrifter har heller aldri vært høyere og økte med hele 25 prosent i 2021 til 5.400 milliarder kroner. Den tidligere rekorden fra 2019 var på 4.250 milliarder kroner.
  • Det samlede resultatet etter skatt økte fra rekordlave 80 milliarder kroner i unntaksåret 2020 til 520 milliarder kroner i 2021. Den tidligere rekorden på 303 milliarder kroner var fra 2012.
  • Antallet ansatte ved årets utgang var også rekordhøyt. Norges 500 største bedrifter sysselsatte 962.000 personer – da er de ansatte både innenlands og i utenlandske datterselskaper tatt med.

Bakteppe

Det var lite som tydet på at 2021 skulle bli et comeback-år helt uten sidestykke for norsk økonomi og norske bedrifter. Det handlet fortsatt om hjemmekontor og mange bransjer hadde det tøft. Stengte grenser og butikker lovet ikke godt da pandemiåret 2020 nærmet seg slutten. Det lille viruset fikk minustallene til å hope seg opp for norske bedrifter, ja hele næringslivet.

Ved inngangen til 2021 var det mulig å spre litt optimisme, men at dette året skulle bli en så formidabel snuoperasjon var det neppe noen som kunne drømme om. Det var nemlig ikke bare hullene, minusene, fra året før som ble tettet igjen. Nesten uansett hvor vi leter i tallene finner vi nye rekorder.

Reportasjer
Næringsliv