<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Jon Erik Brøndmo: – Jeg dreit meg ut big time

Jon Erik Brøndmo bygget seg en formue på 250 millioner kroner som Petter Stordalens høyre hånd. Så tapte han alt og litt til. I dag er han tilbake på start.

Stordalens skygge: Jon Erik Brøndmo var hotellkonge Petter Stordalens nærmeste medarbeider i mange år, og svært sentral i oppbyggingen av Choice-kjeden. Eco-1 / ## Nationen ##
Næringsliv

At rikdom er en flyktig affære har Jon Erik Brøndmo smertelig fått erfare. For snart 15 år siden forlot han sin tidligere kompanjong, Petter Stordalen, for å prøve lykken på egen hånd. Den gang talte formuen en kvart milliard. Under finanskrisen forduftet hele summen. I dag er investoren, ifølge Kapitals beregninger, god for om lag 150 millioner kroner. Det er et godt stykke unna de 28 milliardene hans tidligere partner sitter på.

– I etterpåklokskapens navn skulle du kanskje ønske at du hadde blitt?

– Jeg er jo temmelig naiv og dum hvis jeg sier at jeg ikke tenkte tanken da det smalt, men jeg er ikke en person som går og grubler. Det var en fantastisk reise. Jeg lærte masse. Og lever fint med det, sier Brøndmo.

Milliardærbruddene

Store ambisjoner

Han gikk under kallenavnet “Stordalens skygge”. Samarbeidet startet mens Jon Erik Brøndmo var økonomidirektør i Steen & Strøm. Da Petter Stordalen ble skviset ut, fulgte han etter. De neste årene var han hotellkongens nærmeste medarbeider, og svært sentral i oppbyggingen av Choice-kjeden. Ifølge Brøndmo komplementerte de to kompanjongene hverandre godt.

Ja. Jeg slo inn kontordøren til Petter mer enn én gang, men det var mest for å vise muskler.
Jon Erik Brøndmo

– Ja, det vil jeg si. Jeg fylte endel av de rollene som behøvdes for at Petter skulle kunne bevege seg så fort som det han gjør.

– Og det vil si?

– Jeg lagde presentasjoner og analyser, og jeg fulgte opp bankene. Den typen ting.

I tillegg ble Brøndmo en Stordalen kunne teste de mange ideene sine på. De jobbet hardt. Og mye.

– Absolutt. Vi hadde like store ambisjoner. Det ble lagt ned mange timer på kontoret.

Viste muskler

Samarbeidsklimaet var bra, men skal vi tro Brøndmo, ble det til tider vel høy temperatur.

– Det var liksom ingen forskjell på dag og natt, ei heller hverdag og helg. Da blir man sliten. Og da kan det oppstå gnisninger, sier han.

En gang skal de to kompanjongene ha havnet i slåsskamp. Som oftest gikk det imidlertid hardest utover materielle gjenstander.

– Ja. Jeg slo inn kontordøren til Petter mer enn én gang, men det var mest for å vise muskler. Han var bryter. Jeg drev med kampsport. Og vi var like høye. Eller lave, om du vil. Det er selvsagt ikke normal oppførsel. Men det er ikke vanlig å sove under pulten heller. Vi var ofte våkne nesten hele døgnet. Du kan vel si det sånn at arbeidsmiljøloven ikke gjaldt for oss på den tiden. Vi målte krefter på litt utradisjonelle måter, men det var aldri ondt blod mellom oss.

Jeg visste jo at Petter kom til å sitte igjen med alt vi hadde skapt sammen.
Jon Erik Brøndmo

Ingen dramatikk

Det var ei heller uvennskap som fikk Brøndmo til å forlate Choice.

– Nei. Det var ingen dramatikk. Det var heller det at vi ville litt ulike ting.

– Du var klar for å prøve lykken på egen hånd?

– Egentlig ikke. Jeg visste jo at Petter kom til å sitte igjen med alt vi hadde skapt sammen. Men det er en tid for alt.

Stordalen kjøpte ut Brøndmo. Siden gikk investoren inn i aksjemarkedet på det verst tenkelige tidspunkt, rett før finanskrisen eksploderte. Og snart var hele formuen tapt.

– Du gikk fra pluss til skrekkelig minus?

– Det kan du trygt si. Det gikk mildt sagt til helvete.

Siden har han imidlertid klart å bygge seg opp igjen.

– Jeg investerer i det samme nå som da. Jeg holder meg til energi og eiendom. Noen selskaper har blitt relativt store, noen nada.

Likemenn

Brøndmo har kun gode minner fra tiden med Stordalen.

– Absolutt. Vi jobbet mye, men det er et privilegium å ha energien til det. Vi opplevde utrolig mye gøy sammen, og vi skapte store verdier.

Investoren har kun lovord å si om sin tidligere makker.

Vi møtes rett som det er. Da ler vi av gamle dager.
Jon Erik Brøndmo

– Petter er en utrolig fin fyr. Det fokuseres mest på utadvendtheten hans, men i bunn og grunn er han en ekstremt analytisk og flink forretningsmann. Hva han har skapt bevitner det.

– Hvem var sjefen av dere?

– Utad var det nok Petter, men jeg opplevde alltid å bli behandlet som en likemann.

– Hva er det viktigste du har lært av ham?

– Positivisme og glød.

– Og hva har han lært av deg?

– Han har kanskje blitt litt bedre på ski. Og så snakker han kanskje litt bedre engelsk.

Brøndmo og Stordalen har ikke lenger noen forretningsmessige forbindelse, men ses likevel nå og da.

– Ja, vi møtes rett som det er. Da ler vi av gamle dager.

Gjelstens formue vokser raskere enn Røkkes

Dette skjebnesvangre valget bidro til at Kjetil Holta ble 3 milliarder rikere

Mæle og Nyhus skilte lag i business, men er fortsatt “samboere“