<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Raushetsracet - milliardærer gir stadig bort mer av formuen

Familiene Horn og Klaveness melder seg på i racet om å ha navnet sitt på Norges mest rundhåndede stiftelser.

Nå skal pengene gis bort: Da Hans Herman Horn gikk bort i 2020, arvet stiftelsen i hans navn store verdier.  Foto: Terje Pedersen/NTB
Jus

Stadig flere rike nordmenn legger pengene i en kiste og kaster nøkkelen. Formuesskatten forsvinner som dugg for solen. Arvingene slipper å bli nedlesset i ansvar. Og sakene som formuenes fedre brenner for, er sikret bevilgninger i tiår fremover.

Men dette er ingen flukt fra makt og rikdom. Stiftelsene bærer gjerne familiens navn, og som regel blir familiene selv sittende i styret.

Skøytekongen

R.S. Platou-eier Hans Herman Horn ble en kjent filantrop. Han bidro til å finansiere syv redningsskøyter. Da han gikk bort i 2020, ble store verdier overført til en allmennyttig stiftelse, som er mindre kjent.

Hans Herman Horns Stiftelse arvet 1.160 aksjer i investeringsselskapet Tyin. Dermed gikk verdiene i været. Stiftelsen har nå bokførte verdier for 524 millioner kroner, mens aksjene står oppført med en markedsverdi på 748 millioner kroner.

– Han så på seg selv som privilegert og ville levere noe tilbake til samfunnet. Nå skal vi bygge det videre i fars ånd. Vi er fire søsken, og for oss er det en unik mulighet til å engasjere oss, sier datteren Cornelia Horn, som har sittet i styret i de to årene etter at faren gikk bort.

Vedtektene fastsetter at to av søsknene skal ta to år i styret, deretter gi stafettpinnen til de to andre. 

– Men også når vi står utenfor som vararepresentanter er vi engasjert i arbeidet, sier hun.

Trygg Trafikk for sjøen

Styret i stiftelsen har inngått et samarbeid med Redningsselskapet, som har engasjert tidligere Frp-leder Siv Jensen i et prosjekt som heter Flyte. Jensen skal bygget et slags Trygg Trafikk for sjøen. Stiftelsen har gitt 15 millioner kroner til dette arbeidet.

– Altfor mange dør på sjøen, og vi har stor tro på dette prosjektet, sier Horn.

Hun forteller at det er viktig for stiftelsen å følge opp prosjektene som får penger. Den vil være langsiktig og ha tett dialog med de som mottar bevilgninger. Å drive en stiftelse har også et element av sosialt entreprenørskap i seg.

– Vi prøver å være fødselshjelpere for en del prosjekter som vi tenker at kan vokse videre og gi en dominoeffekt. 

For Hans Herman Horn var Skiforeningen og Redningsselskapet to viktige satsningsområder. I tillegg ville han fremme friluftsliv i arbeidet med å bedre oppvekstsvilkår for barn. I 2021 delte stiftelsen ut hele 58 millioner kroner til ulike formål, inkludert 27 millioner kroner til Skimuseet.

– Dere gir bort penger. Blir det mye støy?

– Stiftelsen identifiserer selv prosjekter som skal støttes, og tar initiativ til utdeling innenfor de vedtatte strategiske satsingsområdene, sier Horn.

Fem stiftelser

Stiftelse Egenkapital 2021 Delt ut til formålet totalt seneste fem år
Grieg Foundation 1551 220
Ivar Løges Stiftelse 340 20
Klaveness Stiftelse 292 5
Eivind Astrups Allmennyttige Stiftelse 114 19
Hans Herman Horns Stiftelse 563 97

Legger fra kai

Shippingarvingen Tom Erik Klaveness vil også bli med i den norske stiftelseseliten, sammen med Olav Thon og Trond Mohn. 

Høsten 2020 opprettet familien en stiftelse som bærer navnet Klaveness. Den overtok eierandeler i selskapene TEK Sin og TEK Særs, bokført til 231 millioner kroner. I tillegg har Tom Erik Klaveness åpnet lommeboken og gitt en gave på 50 millioner kroner det ene året og ytterligere 11 millioner kroner det andre året.

Åpner lommeboken: Stiftelsen som bærer familienavnet til Tom Erik Klaveness har begynt å legge på seg. Foto: Redningsselskapet

Stiftelsens formål er å dele ut midler til allmennyttige formål. Klaveness vil særlig satse på gaver innen sektorene helse, ungdom, utdannelse og vern av havet. Styreleder er Karianne Klaveness Holmen. Kapital har ikke fått far eller datter i tale om stiftelsen, som i fjor delte ut 5,1 millioner kroner.

Konsept fra Bergen

Familiene Horn og Klaveness følger i stor grad den samme modellen som familien Grieg. Siden oppstarten i 2002 har Grieg Foundation snart delt ut 800 millioner kroner. I femårsperioden fra 2017 til 2021 var utdelingene fra stiftelsen på 220 millioner kroner. Inntektene strømmer stadig på, da stiftelsen eier 25 prosent av Grieg Gruppen.

Hovedsatsningsområdet er støtte til utdannelse av barn og unge, nasjonalt og internasjonalt. Over 100 millioner kroner er gitt til SOS-Barnebyer og over fire millioner kroner er gitt til Stine Sofie Senteret i Grimstad. Statsraad Lehmkuhl, Leger Uten Grenser og Oseana Kunst- og Kultursenter er andre som har fått penger.

Stor giver: Grieg Foundation har snart delt ut 800 millioner kroner. Her Elisabeth Grieg, som sitter i stiftelsens styre. Foto: Gorm Kallestad/NTB

Skole, fritid og tankesmie

Eivind Astrup gikk usedvanlig spesifikt til verks da han bestemte seg for å bygge en stiftelse som skulle støtte tiltak for å redusere frafallet i skolen, i tillegg til fritidsaktiviteter som er organisert på en skikkelig måte.

På fem år er det delt ut 19 millioner kroner fra stiftelsen, som har en bokført egenkapital på 114 millioner kroner. Abildsø Gård, Stiftelsen Fargespill, Holmlia Sportsklubb, GREI Jentesatsing, Forandringsfabrikken og Gamingkontakten er noen av organisasjonene som har fått støtte.

Ivar S. Løge ble en gang utpekt som en av Norges største filantroper. I 2008 uttalte han følgende til Aftenposten: “Jeg har besluttet at det vesentligste av min formue skal gå til stiftelsen”.

Slik gikk det ikke helt. Den største mottageren av penger de seneste fem årene er Civita. Tenketanken har mottatt hele syv millioner kroner fra 2017 til 2021. Etter gode resultater de seneste årene har Løges skattekiste en bokført egenkapital på 340 millioner kroner.

Mye penger fra mange familier, men det er fortsatt et stykke opp til de store. Både Stiftelsen Hans Rasmus Astrup og Trond Mohn Stiftelse har egenkapital på rundt 2,3 milliarder kroner. Storebror Olav Thon Stiftelsen er i en annen liga, med en egenkapital på 64 milliarder kroner.