<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Treschow: – Jeg er bekymret

Michael Stang Treschow saksøkte elektroinstallatør for 345.000 kroner og vant frem i retten. Likevel kan milliardæren bli sittende igjen med advokatutgifter på 1,5 millioner kroner og ingen erstatning.

Treschow-Fritzøe-arving: – Jeg tar konkursen til etterretning og er som andre kreditorer bekymret for mitt krav i boet, skriver Michael Stang Treschow i en e-post via sin rådgiver.  Foto: Iván Kverme
Jus

Smarthussystemet i luksusleiligheten til Michael Stang Treschow (34) på Tjuvholmen endte opp med å bli en dyr affære. Treschow-Fritzøe-arvingen var ikke fornøyd med den opprinnelige installasjonen av systemet til 1,2 millioner kroner. Dermed saksøkte han installatøren for 345.000 kroner og vant frem både i tingretten og ankesaken i lagmannsretten. 

Treschow ble tilkjent deler av den skyhøye advokatregningen han pådro seg, på nesten 1,5 millioner kroner, samt 300.000 kroner i erstatning. Men som et resultat av milliardærens seier så elektroinstallatøren CT Marine Elektronikk seg nødt til å begjære seg konkurs i januar i år.

– Jeg tar konkursen til etterretning og er som andre kreditorer bekymret for mitt krav i boet, skriver Michael Stang Treschow i en e-post via sin medierådgiver, First House-partner Steinar Flaa.

Lønnskrav blir prioritert

Ifølge kjennelsen fra Asker og Bærum tingrett har ledelsen anslått at CT Marine Elektronikk har verdier for 900.000 kroner. I 2020 hadde elektroinstallatøren fire ansatte og en omsetning på knappe 12 millioner kroner, varekost på åtte millioner og et underskudd på 466.000 kroner etter skatt.

– Det er hittil anmeldt endel krav, og det forventes flere. I tillegg kommer lønnskrav fra tidligere ansatte. Etter fristen 22. februar vil jeg ha en mer presis oversikt, sier bobestyrer Tor Kristian Nordhus Plahte hos Advokatfirmaet Frøysaa & Bjørkgård.

Bobestyrer: – Det er hittil anmeldt endel krav, og det forventes flere, sier bobestyrer Tor Kristian Nordhus Plahte hos Advokatfirmaet Frøysaa & Bjørkgård. Foto: Frøysaa & Bjørkgård

Dekningsloven angir de ulike kravenes prioritet. Lønnskrav har første prioritet, deretter følger skatte- og avgiftskrav. Om det oppnås full dekning for disse, er det så de alminnelige kreditorene som står for tur. 

Oftest ender sistnevnte opp med småpenger, og så kan også bli tilfellet for Michael Stang Treschow i forbindelse med CT Marine Elektronikk-konkursen. Han har allerede brukt 700.000 kroner på advokater i tillegg til saksomkostningene han skulle få dekket. 

Markedet mangler tilbydere

Eieren av CT Marine Elektronikk, Christoffer Thoresen (37), er glad for å være ferdig med en krevende periode.

– Jeg forholder meg til rettens dom, og ser frem til å kunne legge dette bak meg, sier han.

Jeg forholder meg til rettens dom, og ser frem til å kunne legge dette bak meg.
Elektroinstallatør Christoffer Thoresen

I forumet på nettstedet Båtplassen.no diskuterer en rekke av CT Marine Elektronikks tidligere kunder hvem de skal ta kontakt med når båtsesongen nærmer seg. Det er tydelig at det er en mangel på elektroinstallatører i lystbåtsegmentet, som har vært Thoresens primærmarked. Thoresen var den første i Norge som utdannet seg som elektriker med maritim data som spesialfelt.

– Hvorfor tok dere jobben med å installere smarthusløsning i en leilighet når dere fortrinnsvis jobber med båter?

– Jeg var klar over at jeg måtte ha noe å gjøre om vinteren da jeg startet selskapet. Siden 2010 har vi hatt en lang liste med fornøyde kunder, og har blitt fløyet inn til andre byer for å installere løsninger. Lyd og bilde har alltid vært en lidenskap, sier han.

Ny virksomhet

Da Christoffer Thoresen begjærte CT Marine Elektronikk konkurs, fremskyndet han opprettelsen av en planlagt avdeling i Fredrikstad, hvor han er bosatt sammen med familien.

– Den opprinnelige planen var å starte en Fredrikstad-avdeling sommeren 2022, slik at jeg kunne ha mer tid hjemme hos familien. Da rettssaken ble et faktum, ble jeg tvunget til å få fortgang i planene for å ha en inntekt. Nå er jeg langsomt i ferd med å stable meg på beina, sier elektroinstallatøren.

Mye tyder på at det fortsatt er behov for hans tjenester i kjernemarkedet.

– Sesongen er kort, og det er krevende å håndtere alle som skal ha hjelp samtidig. I løpet av en dag i sesongen får vi gjerne hundre telefoner i tillegg til e-post. Vi har gjort så godt vi kan, og opplever å ha hatt mange takknemlige kunder, sier Thoresen.

Michael Stang Treschow

Michael Stang Treschow (34) er nr. 84 på Kapitals liste over Norges 400 rikeste, med 4,4 milliarder i formue. Han eier slottet Fritzøehus i Larvik.

Treschow er hovedarving etter avdøde Mille Marie Treschow, og er syvende generasjon til å drive industribedriften Treschow-Fritzøe. Konsernet har betydelige verdier innen eiendom og skog.

Stang Treschow gikk et år i børsemakerlære etter videregående skole. Deretter tok han et businesskurs i New York og hadde en periode som trainee i et shippingselskap i Australia. Etter at han jobbet som aksjemegler i RS Platou fikk han ansvaret for Treschow-Fritzøes aksjeportefølje. Han er nå toppleder i familiekonsernet.

Kapital har tidligere omtalt at han står bak Instagram-brukerkontoen med navnet mr.car, hvor han beskriver seg selv som bilentusiast og privat samler, og nesten daglig legger ut bilder av luksusbilene sine med tilhørende visdomsord.