<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Bygdøy-milliardær "drittlei" kloakkutslipp

Beboerne i et av Norges mest eksklusive boligstrøk sliter fortsatt med utslipp nær sine eiendommer. Milliardær Truls Herman Holm krever at kommunen tar grep.

Uholdbart: – Hos våre naboer og hos oss er det mange barn som bader og leker i strandkanten. Dette er rett og slett uholdbart, sier Truls Herman Holm. Foto: Svein Lindin
Næringsliv

“En solrik perle av en eiendom i maritime og idylliske omgivelser”.

Slik ble en av eiendommene i Admiral Børresens vei beskrevet i boligannonsen fra 2013. Prislappen lå på 30 millioner kroner, og med på kjøpet fikk man en “frittliggende enebolig i første rekke til sjøen”. Det som ikke ble nevnt, var kommunens utslipp nettopp i sjøen like ved.

Eiendommen tilhører i dag Egil Stenshagen, som dermed er en av beboerne i et av Norges dyreste strøk som sliter med utslipp av kloakk nær eiendommene sine.

– Vann- og avløpsetaten hadde, i mindre enn ett døgn, et kortvarig utslipp av avløpsvann til Oslofjorden ved Admiral Børresens vei den 13. august 2020, bekrefter funksjonsleder Jan Tveite i Vann- og avløpsetaten i Oslo kommune.

Men dette er ikke det første kloakkutslippet i området. Kapital skrev for et par år siden at idrettskjendisene Kjetil André Aamodt og Terje Håkonsen, samt milliardærene Egil Stenshagen og Truls Herman Holm – alle med bostedsadresse i Admiral Børresens vei – klaget etter at det stadig var observert kloakkutslipp under det nevnte snowboardessets brygge.

Holm truet med å politianmelde ansvarlige etatsledere, og hevdet at kommunen ikke gjorde noe med saken. I et ferskt skriv til kommunen gjentar Holm at han vil gå videre med saken hvis kommunen ikke ordner opp.

Ødelegger idyllen: Flere av naboene på Bygdøy er plaget av utslipp av kloakk og grums i havet like utenfor strandeiendommene deres. Foto: NTB Scanpix

Utslipp like ved barneleir i sommer

“Oslo Seilforening hadde barneleir i sommer cirka 250 meter over sundet, med bading og vannsportaktiviteter. Hos våre naboer og hos oss er det mange barn som bader og leker i strandkanten. Dette er rett og slett uholdbart,” står det i Holms klage til kommunen fra i sommer.

Holm, som sammen med familien eier eiendomsselskapet T.H. Holm Eiendom, kjøpte strandeiendommen sin for over 20 millioner kroner tilbake i 2007, men forteller at problemet ikke har oppstått før de siste seks–syv årene.

– Jeg kan ikke bare sitte og se på utslippene. Jeg reagerer som privatperson, og som bestefar, over kloakkutslipp i nærområdet hvor blant annet mine barnebarn leker, sier Holm.

Jeg reagerer som privatperson, og som bestefar, over kloakkutslipp i nærområdet hvor blant annet mine barnebarn leker.
Bygdøy-beboer og bestefar Truls Herman Holm

Han har sendt flere klager, og ønsker at rørsystemet skal forlenges. Han mener også at det ville fått større konsekvenser dersom en privatperson eller bedrift hadde stått for utslippene.

– Jeg mener kommunen må forlenge røret slik at utløpet kommer ut på dypt vann, og ikke grunt vann der barna bader. Bevisst og ulovlig forurensning er vel både ulovlig og straffbart. Hva hadde skjedd om det hadde vært en privat bedrift eller aktør som forurenser på denne måten? Dette er kommunal makt som tar seg til rette, det burde være like regler for alle, sier Holm.

Brukes som en sikkerhetsventil

Funksjonsleder Tveite i kommunen informerer om at utslippet i sommer skyldes en feil med den elektroniske kommunikasjonen på sentralen, men at dette nå er rettet opp i.

– Feilen er funnet, og den kommer ikke til å skje igjen, sier Tveite.

Han legger imidlertid til at kloakkutslipp i Oslofjorden i noen tilfeller blir bevisst brukt som en sikkerhetsventil for avløpsnettet, og at dette er en praksis godkjent av Fylkesmannen.

– Overvannsrør som ender ut i Oslofjorden en “sikkerhetsventil” som skal hindre at private hus og kjellere oversvømmes når avløpsnettet blir overbelastet, ved for eksempel ekstreme nedbørsmengder eller dersom avløpsnettet blir blokkert av fett, vaskefiller, håndklær og så videre, sier Tveite, og tilføyer:

– Denne praksisen benyttes i alle kommuner i Norge. Dog har man fokus på at slike utslipp skal tilhøre sjeldenhetene. Vi arbeider aktivt for at slike utslipp ikke skal skje.

Hevder det som regel er sølevann

Kommunen hevder likevel at utslippene som det klages på, for det meste er ufarlig grumsete vann som stammer fra byggearbeid i området.

– Det har blant annet forekommet utslipp fra byggeplasser i området som ikke er avløpsvann, men ferskvann iblandet fint steinmel, som ser ut som lyst sølevann. Dette har, via Vann- og avløpsetatens overvannsnett, funnet veien ut til sjøen, sier Jan Tveite, og legger til:

– Dette er helt ufarlig, men skaper kortvarige skygger i sjøen idet det slippes ut i fjorden. Slike utslipp skal heller ikke forekomme.

Uansett om det er kloakk eller gjørmevann som ser ut som kloakk, er det ikke ideelt å ha dette i et område hvor voksne og barn bader og oppholder seg, mener Truls Herman Holm. Han er selv en aktiv seiler.

– Det var en grå masse som gikk ut sist, men jeg har flere ganger sett at kloakk slippes ut her. Jeg er båtmann og vet hvordan det ser ut når man tømmer kloakktanken fra en båt ut i vannet. Kloakk eller gjørme – det forurenser miljøet og burde slippes ut på dypt vann, sier Holm.