<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Nytt rekordtilslag og tre ganger 2019-totalsummen

Summen av de ti høyeste tilslagene i auksjonsmarkedet i fjor var tre ganger så høy som i 2019. Dessuten ble det satt ny rekord for enkelttilslag i Norge i 2020.

Ny rekord i Norge: Theodor Kittelsen-bildet “Andersnatten” ble solgt for 14 millioner kroner hos Blomqvist. Inkludert omkostninger måtte den ukjente kjøperen ut med 17,5 millioner kroner. Foto: Blomqvist Kunsthandel
Næringsliv

Auksjonsmarkedet 2020 startet tregt i første halvår. Da Kapital.no hadde opptelling i august, var det kun ett bilde som var klubbet for over en million kroner i Norge. Det var maleriet “Foran ovnen”, malt av Ludvig Karsten. Bildet ble solgt for 1,3 millioner kroner pluss omkostninger hos Grev Wedels Plass Auksjoner (GWPA) i mars.

Men i høst har milliontilslagene formelig rent inn. Det er så vidt at Karsten-bildet kom med i oversikten over de ti høyeste tilslagene. Summen av disse bildene endte i 2020 på 36,6 millioner kroner mot ca. 12 millioner kroner i 2019.

Kittelsen på topp igjen

Aller øverst i oversikten for 2020 ligger bildet “Andersnatten”, som er malt av Theodor Kittelsen. Det ble klubbet for hele 14 millioner kroner. Summen var ikke bare rekord for kunst laget av Kittelsen, det var rekordtilslag i det norske auksjonsmarkedet.

Den tidligere rekorden var også et Kittelsen-bilde. Den ble satt i 2018 da Christen Sveaas bladde opp 12,8 millioner kroner for Kittelsen-maleriet “Guldhornet”.

Begge Kittelsen-bildene ble solgt via Blomqvist. Auksjonshuset er helt dominerende i oversikten over de høyeste tilslagene i 2020. Dette skyldes delvis at firmaet fylte 150 år i fjor og hadde jobbet hardt med å få inn godbiter til bursdagsfeiringen.

Karsten danket ut Munch

Feiring ble det. Hele seks av de ti høyeste summene ble solgt via Blomqvist. Men andreplassen gikk til et bilde Christiania Auksjoner solgte i høst. Det var også et Karsten-maleri. Motivet "Misse i sengen" ble klubbet for 6,2 millioner kroner. Tilslaget var sågar ny rekord for Karstens kunst i auksjonsmarkedet.

Hele tre bilder av Karsten er på topp ti-listen, 2. 4. og 10. plassen. Det er mer enn Edvard Munchs kunst, som pleier å dominere. I 2019 tilhørte fire av de ti høyeste tilslagene Munch, tre på topp med “Brosjen. Eva Mudocci” helt øverst. GWPA solgte da det grafiske motivet for 2,2 millioner kroner.

I fjor var det Blomqvist som hadde samme motiv, “Brosjen. Eva Mudocci”, for salg og fikk klubbet det for 2,9 millioner kroner. Det var ny rekord for det motivet, også internasjonalt. Tilslaget fikk en delt 4. plass i Norge.

GWPA hadde 3. plassen med et annet Munch-verk som ble solgt for tre millioner kroner.

Enda flere rekorder

To verk av Rolf Nesch får 6. og 7. plassen, mens et Thomas Fearnley-bilde følger på 8. plass. GWPA solgte bildet “Jakten ved Königsee” for 1,5 millioner kroner, noe som er rekord for Fearnley på auksjon, ifølge Artprice.com.

Rekord for kunstneren Peder Balke ble det også. “Nordlys ved Nordkapp” ble klubbet for 1,4 millioner kroner og havnet på 9. plass.

Eiendomsinvestor og kunstsamler Pål G. Gundersen har en gedigen samling Balke. Han har også finansiert en bok om kunstneren, Peder Balke, Sublime North, Works from the Gundersen Collection.

Usolgt for 19,5 mill.

Kapital har også laget en oversikt over bildene med høyest vurdering som ikke ble solgt i 2020. Den nedre cut’en går ved 1,5 millioner kroner, delt mellom et bilde signert I.C. Dahl og Harald Sohlberg. Sistnevnte figurerer også lenger opp på listen med et usolgt bilde til fem–seks millioner kroner.

Munch topper usolgt-oversikten med et landskapsmaleri til 5,5 til 6,5 millioner kroner. Rekordkunstneren Kittelsen har også et verk på topp fem usolgte bilder på en 3. plass.

Summen av de høyest vurderte usolgt-bildene er 19,5 millioner kroner når vi tar med alle seks tilslagene på topp fem-listen. Femteplassen er delt. Fem av de seks ble forsøkt solgt hos Blomqvist.