<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Omstridte Star Gate er tilskuddsvinner

En av de mest omstridte pubene i Oslo ble tilskuddsvinner i regjeringens coronastøtte. Beryktede Star Gate på Grønland har nemlig registrert større alkoholomsetning enn store maskiner, som ølhallen Brygg, Rockefeller og Blå.  

“Coronavinner”: Den beryktede puben Star Gate på Grønland meldte inn den tredje største forventede alkoholomsetningen i 2020, og fikk dermed full pott i coronatilskudd. Innmeldingen overgår store utesteder som Rockefeller og Blå.  Foto: Heiko Junge/ NTB
Næringsliv

1.112 skjenkesteder i Oslo kunne før jul motta nyheten om at de har blitt tildelt tilskudd for å lette driften etter katastrofeåret 2020. 

Listen er utformet kronologisk etter størrelsen på den forventede alkoholomsetningen i 2020. Utesteder skal hvert år melde inn sin forventede alkoholomsetning innen 1. mars basert på fjorårets salg. Det er disse innrapporterte tallene staten har lagt til grunn for tilskuddsfordelingen. 

På topp på listen er Oslo Street Food med en forventet omsetning på 301.200 liter alkohol.  Oslo Street Food har samlet en rekke barer og serveringssteder under sin paraply på gamle Torggata bad. På andreplass er The Scotsman med et forventet volum på 240.100 liter alkohol. Scotsman går over flere barer sentralt på Karl Johan. På tredjeplass finner du den lille puben Star Gate på Grønland, som ligger under Vaterlands bru og har utsikt til mye av hovedstadens narkotikaomsetning. De har beregnet et salg på 185.970 liter alkohol. 

De 62 utestedene med størst forventet alkoholomsetning har alle fått 250.000 kroner i coronatilskudd. For de påfølgende utestedene minsker støtten gradvis før den ender på minstebeløpet på 30.000 kroner. 

Street Food: På førsteplass på listen kommer Oslos nye gatemat-mekka lokalisert i lokalene til gamle Torggata bad. Foto: Vidar Ruud

Kritiske politirapporter

Star Gate har møtt mange problemer de siste årene. Spesielt er dette knyttet til flere politirapporter. Disse rapportene, i tillegg til klager fra naboene, førte til at Næringsetaten i 2019 trakk tilbake utestedets bevilling. 

Naboer har anført overfor Næringsetaten at Star Gate er et sentrum for bråk og uro i et av Oslo mest belastede områder. I en høringsuttalelse i 2019 beskrives stedet som et “brunt” sted som har spekulert i billig alkohol og dårlig kontroll. Politiets rapporter bekrefter dette inntrykket, men der er det også opplyst om uregistrert salg på kassen. 

Kapital har vært i kontakt med politiet, men de hadde ingen kommentar i forbindelse med denne saken. 

Etter at bevillingen var trukket fikk utestedet nye eiere, som så klaget på avgjørelsen til Fylkesmannen.

I januar i fjor opphevet Fylkesmannen kommunens vedtak. Grunnen var at Fylkesmannen mente kommunen hadde gjort saksbehandlingsfeil da de lot være å fornye skjenkebevillingen. Saksbehandlingsfeilen var at kommunen ikke hadde gitt daværende eiere mulighet til å svare på rapportene. 

Maskin på Karl Johan: The Scotsman på Karl Johan kom på andreplass. Utestedet har flere etasjer og barer. Foto: Fredrik Hagen

1.000 halvlitere dagen

Star Gate er plassert i et gammelt lokale på 110 kvadratmeter ved siden av en nedgang til Grønland T-banestasjon, ifølge Kartverket. Av dette har puben et bruksareal på om lag 80 kvadratmeter, samt en uteservering langs fortauet om sommeren. De har én bar.

Kapital er kjent med at puben i hovedsak selger øl, og noe brennevin. Regner vi dette om i halvlitere pr. dag, legger eierne til grunn et forventet salg på 1.019 halvlitere daglig. 

Til sammenligning beregner de to neste på listen, ølhallen Brygg i Torggaten, som har fire barer og utleielokaler, samt konsertscenen Rockefeller, et salg på henholdsvis 178.584 og 178.500 liter alkohol. For å sette ting ytterligere i perspektiv kan vi nevne at det nye kulturhuset på Youngstorget kom på 12. plass på listen, og det populære utestedet Blå ved Akerselva ligger på en 17. plass. 

Det er krav om revisorbekreftelse for virkelig alkoholomsetning. Hvis det er store avvik i forhold til hva som er estimert tidligere, blir stedet kontaktet.
Gunnhild Haugen, direktør i Næringsetaten

Nye eiere i 2020

Star Gate selger altså fryktelig mye alkohol i forhold til sin størrelse, men dette er også noe som ettergås årlig. Alle utesteder med alkoholbevilling rapporterer estimert omsetning inneværende år. Påfølgende år leverer bevillingshaver ny omsetningsoppgave der virkelig alkoholomsetning for foregående år oppgis. 

– Det er krav om revisorbekreftelse for virkelig alkoholomsetning. Hvis det er store avvik i forhold til hva som er estimert tidligere, blir stedet kontaktet, skriver direktør Gunnhild Haugen i Næringsetaten i en melding til Kapital. 

Puben skiftet som nevnt eiere i fjor, og Super Star Gate AS ble oppført som navnet på det nye selskapet som driver stedet. Direktør der er Marta Malgorzata Hrabia.

Kapital har vært i kontakt med Hrabia, men hun opplyser at Super Star Gate AS ikke lenger er eier. Vi har prøvd å ta kontakt med flere personer tilknyttet Super Star Gate AS, og gamle Star Gate AS, men det har ikke lykkes Kapital å identifisere hvem som faktisk er dagens eiere.