<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Duket for aksjeopptur i Norsk Hydro

Alunorte-trøbbel i Brasil, cyberangrep, press på aluminiumsprisen – og nå coronapandemien. Det får være grenser for hva Norsk Hydro-aksjonærene må tåle. Det mener også flere toneangivende innsidere, som nå laster opp med flere nye aksjer i eget selskap.

Aksjonærenes venn: Konsernsjef Hilde Merete Aasheim i Norsk Hydro lover nye kraftige kostnadskutt i tiden som kommer. Selv sitter hun på over 100.000 Hydro-aksjer etter å ha kjøpt seg ytterligere opp tidligere i år. Foto: Iván Kverme
Investor

Aksjekursen til Norsk Hydro ligger i ruiner. Vi mener mye tyder på at kursen skal opp, og at dette er en god kjøpsanledning for litt tålmodige investorer. 

– Hydros forbedringstiltak går fremover med full styrke, og jeg er fornøyd med å se at opptrappingen av produksjonen ved Alunorte og kostnadsforbedringene er foran plan, uttalte konsernsjef Hilde Merete Aasheim i forbindelse med fremleggelsen av selskapets førstekvartalsrapport. Aluminiumsprisen har vært under hardt press så langt i år, og ifølge konsernsjefen blir Hydro hardest rammet i nedstrømsvirksomhetene ekstruderte løsninger og valsede produkter, som produserer alt fra ølbokser til bildeler. Likevel leverte begge disse områdene solid fremgang sammenlignet med for ett år siden: I valsede produkter økte det underliggende driftsresultatet fra 138 millioner kroner til 299 millioner, mens ekstruderte løsninger hadde en oppgang fra 593 millioner til 702 millioner. I begge disse forretningsområdene ventet faktisk analytikerne et resultatfall. Investorene og analytikerne likte hva de så og hørte, og på Oslo Børs spratt kursen kraftig opp. I skrivende stund ligger kursen på rundt 23,5 kroner, en nedtur siden årsskiftet på nær 26 prosent. Det er klart verre enn utviklingen ellers på Oslo Børs. I løpet av de siste fire ukene er kursen likevel opp med rundt 7 prosent, men vi tror det er mer å hente for utslitte Hydro-aksjonærer i tiden som kommer.

A great relief!

I sum viste førstekvartalsrapporten seg å være langt bedre enn hva analytikerne hadde sett for seg på forhånd – også støttet av en bedret konkurransekraft i ly av en svekkelse både av den norske kronen og den brasilianske valutaen real. Samlet sett leverte aluminiumsgiganten et underliggende driftsresultat på 2,2 milliarder, mot ventet 975 millioner.

– Dette var knallgode tall. Bortsett fra energivirksomheten, hvis vi ser bort fra tradingresultatet der, gjorde alle divisjonene det klart bedre enn ventet, uttalte blant annet Carnegie-analytiker Morten Normann til Finansavisen. Han lot seg særlig imponere av selskapets omfattende kostnadskutt.

– We consider Norsk Hydro’s Q1 results a great relief, heter det derfor helt innledningsvis i Normanns nye oppdaterte Hydro-analyse. Der gjentar han kjøpsanbefalingen, men oppjusterer samtidig kursmålet til 33 kroner pr. aksje. 

Truls Engene i SEB gledet seg også over førstekvartalstallene, og viser til at den siste måneden har Hydro-aksjen klart seg bedre enn målt mot sammenlignbare selskaper. Og til Kapital viser han til at i et krevende aluminiumsmarked er det samtidig noen nylige positive observasjoner. Rapporterte lagre av aluminium i Kina har falt fra en sesongmessig topp i april og var i midten av mai ned rundt 30 prosent år-over-år, drevet av økt etterspørsel fra blant annet bil- og byggindustrien.

– Bedring i etterspørsel og fallende varelagre har bidratt til bedring i aluminiumsprisen i Kina, som er opp mer enn 10 prosent fra bunnen i slutten av mars, regnet i lokal valuta. Vi synes aksjen er attraktivt priset på dagens nivåer, der den handles til 12-måneders forward P/B på om lag 0,6x, godt under 5-års snitt på nærmere 1x. Vi har derfor en kjøpsanbefaling på Hydro-aksjen med et kursmål på mellom seks og tolv måneders horisont på 32 kroner, opplyser Engene til Kapital.

Bedring i etterspørsel og fallende varelagre har bidratt til bedring i aluminiumsprisen i Kina, som er opp mer enn 10 prosent fra bunnen i slutten av mars.
Truls Engene, SEB

Ikke alle like entusiastiske

Under kvartalsfremleggelsen la imidlertid ikke konsernsjefen skjul på at aluminiumsmarkedet naturlig nok preges av det pågående virusutbruddet, ettersom etterspørselen etter aluminium er sterkt knyttet til utviklingen i den globale BNP-raten. Og ifølge analyseselskapet CRU falt global etterspørsel etter primæraluminium med nær 10 prosent år-over-år i førstekvartal, og forventes å falle med mer enn 15 prosent år-over-år for inneværende kvartal. For 2020 estimerer CRU at etterspørselen etter aluminium utenfor Kina vil falle med rundt 12 prosent år-over-år, mens etterspørselen i Kina er forventet å falle med 6 prosent år-over-år. Produksjonen av aluminium kuttes ikke like raskt, og CRU forventer derfor at det globale tilbudsoverskuddet av primæraluminium vil øke til over 5 millioner tonn i 2020. Tilstanden i aluminiumsmarkedet bekymrer blant annet analytiker Kenneth Sivertsen i Pareto Securities.

– Hydro tar grep for å møte svak avkastning som følge av Covid-19-effekter. Utsettelse av dividende og reduserte investeringer for 2020, sammen med midlertidige permitteringer, vil bedre kontantstrømmen og kan gjøre at selskapet unngår ytterligere nedjusteringer av kredittratingen, sier Sivertsen til Kapital.

Han tilføyer: 

– Men de globale aluminiumsmarkedene er preget av etterspørselssvikt som følge av Covid-19,  og i tillegg er markedene preget av høy kapasitetsvekst, noe som gjør at nedstenginger er nødvendig – hvis ikke lagrene skal økes markant. For å få til kapasitetsstenginger må metallprisene falle ytterligere, noe som gjør at vi er svært skeptiske til fremtidig inntjening for Hydro. Med våre estimater forventer vi at dividende for 2020 også vil være null, og prisingen av kapitalen tror vi skal være rundt 0,5x av bokverdier – på linje med peers. Vi faller derfor ned på en salgsanbefaling på Hydro med kursmål 20, sier Sivertsen.

Innsiderne laster opp

Aasheim er tydelig på at ambisjonene rundt kostnadsforbedringsprogrammet på 7,3 milliarder kroner innen utgangen av 2023 videreføres. Det er et positivt budskap, og borger for en voldsom operasjonell positiv gearingeffekt – selvsagt gitt at selskapets topplinje bedres i tiden som kommer. Vi ser også at aluminiumsmarkedet, som over tid ikke kan være preget av dype ubalanser om selskapet skal kunne levere attraktive aksjonærverdier, trenger å revitaliseres. Men tror man som Trym Riksen i Gabler skisserer i denne utgavens gjestekommentar – nemlig at siden denne resesjonen nettopp ble så dyp, så kan man samtidig se for seg at den teknisk sett kan være over i løpet av sommeren – vil et slikt scenario gi rammer for bedre råvaremarkeder, inkludert en strammere aluminiumspris. Den vedlagte prisingsmatrisen skremmer heller ingen investorer. Og kombinert med ganske så offensive innsidekjøp siste måneder, blant annet fra styreformann Dag Mejdell som nå sitter på 45.000 aksjer i selskapet, mener vi man nå bør kjøpe Hydro-aksjen. Den ligger nede med brukket rygg og i et kursleie den ikke har vært i på mange, mange år.