<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Ser positivt avtrykk etter pandemien

Alexander Aukner, DNB Markets.

Foto: Ole Berg-Rusten/NTB
Investor

Alder: 42
Utdannelse: Bachelor og master i management fra University of Technology Sydney
Erfaring: Åtte år i Explora Capital Management, fire år som analytiker og fire år som forvalter. Begynte i DNB Markets i 2013, analysesjef fra mai 2021

En sterk rekke fortsetter idet Alexander Aukner inntar førsteplassen i oppdrettskategorien for fjerde året på rad. Han dekker en sektor som spesielt gjennom andre halvår i fjor opplevde gode markedsforhold, i takt med at de strengeste pandemirestriksjonene lettet. Volumene skjøt da i været på relativt høye priser, hvilket gav nye salgsrekorder.

– Vi fikk så en ny nedstengning i forbindelse med omicron. Men vi tror effektene av det er midlertidige, mens endringene i etterspørselen er mer permanente, fordi pandemien har gitt et stort avtrykk i dagligvaremarkedet, sier Aukner.

Vi fikk en ny nedstengning i forbindelse med omicron. Men vi tror det er midlertidig, mens endringene i etterspørselen er mer permanente, fordi pandemien har gitt et stort avtrykk i dagligvaremarkedet.

Sagt med andre ord: Kundene har under pandemien vent seg til å handle oppdrettsfisk i butikk. Når hotell- og restaurantmarkedet kommer tilbake, kan dette komme på toppen.

På tilbudssiden venter Aukner at det, justert for lagerslipp, kan bli tilnærmet nullvekst fremover.

Martin Kaland, ABG Sundal Collier. Foto: Iván Kverme
Bent Rølland, SEB. Foto: Moment/SEB

– Det er sjelden man har sett så lave verdier. Det skjedde i 2010 og 2016, og da gikk prisene voldsomt. Så på balansen mellom tilbud og etterspørsel ser det veldig sterkt ut i 2022. Det er det positive bakteppet for den tradisjonelle oppdrettsnæringen, sier han.

I tilsvarende intervju i fjor ble landbasert oppdrett trukket frem. Her har imidlertid ikke utviklingen vært like oppløftende. Markedsledende Atlantic Sapphire har slitt med flere uheldige hendelser.

– Når bjellesauen snubler, blir det vanskeligere å få nye investorer til landbaserte case før de ser at det fungerer. Så vi tror at opptrappingen man kanskje kunne se for seg er utsatt noen år til, inntil man får mer bevis på at virkeligheten stemmer med regnearket, sier Aukner.

Oppdrett 2021 2020 2019
Alexander Aukner (DNB Markets) 28,2% 26,9% 28,9%
Martin Kaland (ABG Sundal Collier) 26,6% 8,3% 12,0%
Bent Rølland (SEB) 10,6 9,4% 7,3%