<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

- Ganske skuffende

Favorittaksjene til fjorårets vinnere av analytikerkåringen ble banket av Hovedindeksen i 2021, viser den gjennomsnittlige kursutviklingen. – Det er vanskelig å treffe på enkeltanbefalinger, selv for de flinkeste i klassen, sier investor Peter Hermanrud.

Forklarer: – Årsaken til den relativt svake avkastningen ligger mest i kurskollapsen i mange grønne selskaper og oppstartsselskaper, sier investor og tidligere sjefstrateg Peter Hermanrud. Foto: Iván Kverme
Investor

Tradisjonen tro ble analytikerne som for et år siden ble kåret til Norges beste, oppfordret til å gi våre lesere sine to utvalgte aksjeanbefalinger for 2021 i fjor. Det skulle imidlertid vise seg å være vanskelig å slå markedet, selv for Norges beste analytikere.

For til tross for en verden preget av flere uromomenter og store svingninger i finansmarkedene, endte fjoråret særdeles godt for mange av selskapene på Oslo Børs. 2021 ble det nest beste året i Hovedindeksens historie – den la på seg 23,35 prosent, og var svært nær ved å slå rekordåret 2013, som står igjen som det sterkeste året siden indeksen ble opprettet i 1996.

14 av anbefalingene gav positiv avkastning i løpet av året, og åtte av disse steg mer enn Hovedindeksen. Likevel, dersom man fulgte de 20 investeringsrådene til analytikerne, ville man sittet igjen med en avkastning langt lavere enn indeksen. Gjennom porteføljens 11 måneders levetid kastet aksjeposisjonene av seg 18,5 prosent med Hermanruds vekting. 

– Det er jo under indeks og ganske skuffende. Men det viser jo at det er vanskelig å treffe på enkeltanbefalinger, selv for de flinkeste i klassen. Det blir ekstra vanskelig av at man ikke kan endre porteføljen gjennom året, sier tidligere sjefstrateg Peter Hermanrud.

Kurskollaps i grønt og oppstart

Også i fjor ble vinnertipsene gitt av ni analytikere, ettersom Bengt Jonassen vant i to sektorer og derfor kom med fire anbefalinger. Disse ble sydd sammen av Hermanrud til en portefølje med aksjer hovedsakelig fra Oslo Børs, med et lite supplement fra København-børsen. 

Hver analytiker oppnådde i gjennomsnitt avkastning på 16,2 prosent på sine sektorråd i tidsrommet fra porteføljen ble satt sammen 29. januar til utgangen av 2021, og ble dermed slått av Hovedindeksen, som la på seg 24,3 prosent over samme periode.

– Årsaken til den relativt svake avkastningen ligger mest i kurskollapsen i mange grønne selskaper og oppstartsselskaper. Her skiller særlig Atlantic Sapphire og Hexagon Purus seg ut, men også Agilyx og Xplora, sier Hermanrud, som i en årrekke ble kåret til Norges beste analytiker på strategi, men i fjor valgte å bytte beite og nå sitter i den andre enden av telefonrøret som investor.

Slik gikk det med fjorårets vinnertips gjennom 2021

Plass Analytiker Snittavkastning
1 Eirik Haavaldsen 75,3%
2 Martin Huseby Karlsen 41,3%
3 Oddvar Bjørgan 41,2%
4 Håkon Astrup 40,9%

Hovedindeksen 24,3%

Aksjenes snittavkast. 18,5%
5 Øyvind Mossige 15,3%
6 Petter Kongslie 3,3%
7 Bengt Jonassen 2,3%
8 Alexander Aukner −27,7%
9 Mikkel Nyholt-Smedseng −46,1%

Vinner på Wallenius Wilhelmsen

På toppen av avkastningslisten finner vi Wallenius Wilhelmsen, en anbefaling fra fjorårets shippingvinner Eirik Haavaldsen. Gjennom 2021s elleve siste måneder la aksjen på seg over 136 prosent, noe som gjør at Haavaldsen troner øverst på listen over analytikerne med den høyeste gjennomsnittsavkastningen i fjor.

Hans andre tips var en kjøpsanbefaling på Stolt-Nielsen med et kursmål på 140 kroner. Ved utgangen av 2021 kostet én Stolt-Nielsen-aksje drøyt 136 kroner, etter å ha lagt på seg 14 prosent siden 29. januar. Den gjennomsnittlige avkastningen til Haavaldsens råd endte dermed på 75 prosent – den beste blant de ni analytikerne.

Den som imidlertid traff mest presist på sine kursmål, var Bengt Jonassen. I slutten av januar sa Jonassen “kjøp” på Yara og Veidekke, med kursmål på henholdsvis 450 og 130 kroner. På lille nyttårsaften måtte man ut med 445 kroner og 132,4 kroner for aksjene, altså kun noen skarve kroner unna analytikerens kursmål 11 måneder tidligere. 

Jonassens gjennomsnittsavkastning ble imidlertid trukket kraftig ned av hold-anbefalingen på Hydro, siden aksjen hadde en verdistigning på over 80 prosent. Ettersom ABG-analytikeren sa “hold”, ble aksjen undervektet av Hermanrud, noe som trakk den gjennomsnittlige avkastningen til porteføljen ned.

– Har man hold på en aksje, er det et stammespråk for at man egentlig er ganske negativ. Jeg tolket det i hvert fall slik, og vektet den negativt i porteføljen, forklarer strategen.

Fulgte man Jonassens fire anbefalinger, ville man i snitt endt opp med en avkastning på 2,3 prosent i fjor.

– Bommet på cashhandelen

Da Hermanrud sydde sammen porteføljen for et år siden, mente han at psykologien i markedet var litt i overkant positiv. Investoren valgte derfor å holde litt penger på sidelinjen, slik at den bestod av 20 prosent kontanter og resten aksjer.

Legger vi til grunn en høysparekontorente på én prosent, ender porteføljens utvikling gjennom 2021 på drøyt 15 prosent. Hermanrud innrømmer at han ikke skulle holdt igjen på gassen.

– Jeg bommet på cashandelen – skulle i ettertid ha vært fullinvestert i 2021. Så får vi se hva 2022 bringer, sier investoren.