<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

– Et meget rentesensitivt marked

Bengt Jonassen i ABG Sundal Collier er årets beste eiendomsanalytiker 2022.

Bengt Jonassen, ABG Sundal Collier Foto: Ole Berg-Rusten/NTB
Investor

Alder: 47
Utdannelse: Siviløkonom fra NHH
Erfaring: Orion Analyse, Norse Securities, Glitnir Securities/RS Platou Markets, Carnegie og ABG Sundal Collier

I år, som i fjor, forfjor og året før det, kårer kundene Bengt Jonassen til årets beste eiendomsanalytiker. Dette er også et segment der verdens sentralbanker har gjort sitt for at stemningen ikke er den beste om dagen.

– Dette er et meget rentesensitivt marked, og aksjene er meget rentesensitive. Med vesentlig høyere korte og lange renter i dag, kontra for 12 måneder siden, har sektoren vært veldig svak. Det gjelder egentlig alle selskapene – det har vært en bred nedgang uten at det egentlig har kommet så veldig mye tall på ordreinngangen som understøtter nedgangen, kanskje med unntak av de siste salgstallene fra Selvaag, hvor vi ser en effekt, sier Jonassen.

Med vesentlig høyere korte og lange renter i dag, kontra for 12 måneder siden, har sektoren vært veldig svak
Bengt Jonassen

Ved utgangen av tredje kvartal meldte Selvaag om salg av 102 boliger i perioden, ned fra 147 på samme tid året i forveien. Dette kan være en pekepinn på en utvikling som vil påvirke flere aktører med virksomhet i eiendomssektoren.

– For AF Gruppen og Veidekke har det vært mye fokus på kostnadsinflasjon, at høye råvarekostnader kan gi press på lønnsomheten i prosjektene. Det er noen bevis på at det er tilfellet, men ikke fullt så mye som markedet er redd for. Men kundene deres er rentesensitive. Hvis salget til Selvaag mer enn halveres, så skal det igangsettes færre nye enheter, og det samme gjelder innen næringseiendom, sier Jonassen.

– Tror du at denne trenden vil vedvare?

– Hvis man antar at renten skal fortsette å stige, så vil det være premisset. Vi har ikke noen bestemt oppfatning om rentebanen Norges Bank tegner opp, men om man ser på hvor lange renter er for øyeblikket, så tenker vi at veldig mye av oppgangen er unnagjort. Jeg ser ingen grunn til at realrenten skal være høyere enn realveksten, og inflasjonen skal ned. Det kan ikke være sånn at kapitalkostnadene over tid er høyere enn veksten – da vil vi i hvert fall få resesjon, noe vi er veldig nær allerede.

Jonassen er trippelvinner i årets kåring, etter å ha gått av med seieren innen strategi, eiendom og industri og materialer.

Eiendom 2022 2021 2020
Bengt Jonassen (ABG Sundal Collier) 45,0% 37,8% 39,7%
Simen Mortensen (DNB Markets) 33,4% 31,1% 27,9%
Michael Johansson (Arctic Securities) 6,0% n.a.
n.a.
Simen Mortensen, DNB Markets Foto: Iván Kverme/Finansavisen
Michael Johansson, Arctic Securities Foto: Arctic