<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Brutal skattesmell for oppdrettsselskapene

Alexander Aukner i DNB Markets er årets beste sjømatanalytiker 2022.

Alexander Aukner, DNB Markets Foto: Ole Berg-Rusten/NTN
Investor

Alder: 43
Utdannelse: Bachelor og master i management fra University of Technology Sydney
Erfaring: Åtte år i Explora Capital Management, fire år som analytiker og fire år som forvalter. Begynte i DNB Markets i 2013, analysesjef fra mai 2021

DNB Markets’ analysesjef fortsetter den sterke rekken i oppdrettskategorien, og tar her sin femte seier på rad. Han tror kundene setter pris på at meglerhuset prøver å kutte igjennom støyen og fokuserer på de lange linjene.

– Når det først skjer noe av interesse, forsøker vi å være så tidlig som mulig på ballen og heller akseptere at det første estimatet vårt ikke kommer til å være perfekt, men i det minste i riktig retning, noe vi tror investorene verdsetter, sier Aukner.

Råvareinflasjon har vært en stor kostnadsdriver for oppdrettssektoren, men Aukner påpeker at effekten har vært vel så stor for endel konkurrerende matproduksjon. Innen oppdrett har politisk risiko, i form av den mye omtalte grunnrenteskatten, overskygget endel av de store, globale makrotemaene som ellers har preget aksjemarkedet i 2022.

– Det er det største og mest brutale jeg har opplevd i alle mine år som analytiker. I det minste var vi ørlite granne foran kurven, ved å estimere effekten av grunnrente en dag eller to i forkant av annonseringen, slik at kundene hadde en viss idé om hvem som ville bli hardest truffet. Da nyheten sprakk, var det en ganske lik reaksjon på aksjene, til tross for ganske forskjellig eksponering til norsk opprett, så der var det noen penger å tjene, sier Aukner.

Det er det største og mest brutale jeg har opplevd i alle mine år som analytiker.
Alexander Aukner

DNB Markets estimerer at grunnrenten vil redusere verdien av de fleste oppdrettsselskapene med omtrent en tredjedel.

– Dette er særdeles dramatisk for store og tilsynelatende stabile selskaper. De som har oppdrett i Norge vil åpenbart bli hardest truffet i denne runden, men det er ikke vanskelig å se for seg at politikere i andre land også vil ta en ekstra titt på hvordan de kan trekke flere skattekroner ut av laksenæringen. Vi har sett investeringer for mangfoldige milliarder bli satt på hold mens selskapene prøver å finne ut av hvordan de skal forholde seg til den nye hverdagen.

Oppdrett 2022 2021 2020
Alexander Aukner (DNB Markets) 33,5% 28,2% 26,9%
Martin Kaland (ABG Sundal Collier) 23,3% 26,6% 8,3%
Christian Nordby (Kepler Cheuvreux) 11,3% n.a. n.a.
Martin Kaland, ABG Sundal Collier Foto: Iván Kverme/Finansavisen
Christian Olsen Nordby, Kepler Chevreux Foto: Iván Kverme/Finansavisen