<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Ser tosifret nedside

Ole Haugnes er Norges beste aksjemegler i 2022.

Ole Haugnes, SEB Foto: Ole Berg-Rusten/NTB
Investor

Alder: 52
Utdannelse: Siviløkonom fra NHH
Erfaring: Finansjournalist i Reuters. Jobbet deretter som megler i Midt-Norge Fonds, Alfred Berg, Carnegie, Handelsbanken, Swedbank og nå SEB

Ole Haugnes rykker opp fra i fjor og inntar førsteplassen som Norges beste aksjemegler, en tittel han har vunnet fem ganger tidligere. SEB-megleren legger ikke skjul på at 2022 har vært et krevende år.

– Det var vel ingen som så for seg hvor tøft dette året skulle bli ved inngangen av året. Aksjemarkedet har vært ekstremt utfordrende helt siden krigen brøt ut, med påfølgende energikrise. I tillegg hever sentralbanker i den vestlige verden rentene mye raskere og mer enn man hadde ventet, på grunn av inflasjonen. Folk får dårligere råd, og det merkes på børsene, sier han.

Det var vel ingen som så for seg hvor tøft dette året skulle bli ved inngangen av året. Aksjemarkedet har vært ekstremt utfordrende helt siden krigen brøt ut, med påfølgende energikrise.
Ole Haugnes

Haugnes frykter en tøff rapporteringsesong i vente.

– Det kan bli ganske negativt, tror jeg. Jeg ser for meg at analytikerne må kutte estimatene for 2023 med 20–30 prosent, kanskje enda mer.

– Hvordan er det å selge inn aksjer i et marked som er såpass volatilt?

– Man må prøve å riste av seg de kortsiktige svingningene og ha et lengre perspektiv på det hele, sier Haugnes, som har vært igjennom flere vanskelige tider i markedene gjennom karrieren. 

Erfaringene fra blant annet dotcom-, finans- og eurokrisen kommer til nytte i dagens marked, mener den rutinerte megleren, som tror at årsaken til at han går til topps i år er sammensatt.

– Jeg har et bra team med meglere og analytikere rundt meg, og et godt analyseprodukt å lene meg på. I tillegg tror jeg det er viktig å kunne snakke om hele Norden, ikke bare Norge, så jeg har hatt et nordisk fokus i over 20 år. Jeg tror også at kundene liker at jeg har litt egne oppfatninger, og ikke bare fungerer som analytikernes megafon fra morgenmøter.

– Hva er du mest stolt av?

– Jeg er kanskje mest stolt av å ha holdt ut i over 25 år i bransjen, sier Haugnes med et smil.

Norges beste aksjemeglere 2022

 

Aksjemegler 2022 2021 2020
Ole Haugnes (SEB) 9,2% 5,9% 3,1%
Truls Petter Halvorsen (ABG Sundal Collier) 6,9% n.a. n.a.
Esten Løkkebakken (Arctic) 6,4% n.a. 6,8%

Truls Petter Halvorsen, ABG Sundal Collier Foto: LinkedIn
Esten Løkkebakken, Arctic Securities Foto: Eivind Yggeseth