<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Pistol Packing Mommas

En søt stortingskandidat i partiet Rødt, Sofie Marhaug, foreslo forleden å kjøpe ut Witzøe-familien fra Salmar for et ti-talls milliarder kroner, skriver sjeføkonom i Eika Gruppen, Jan Andreassen.

Jan L. Andreassen, Eika Gruppen. Foto: Iván Kverme
Gjestekommentar

– Jaja, disse jentungene, tenkte man nok i de eksklusive logene som holder til bak Oslo Børs. – Disse jentungene drømmer om gutter, jordbær – berre jordbær – og milliarder på milliarder av kroner. Men hun traff en ubehagelig spiker på hodet. Dette er ingen uskyldsren jentunge i sommerkjole, men heller en Pistol Packing Momma tatt ut av en gammel western-film som sparker inn inngangsdøren på vei til å skyte i stykker baren på Den Gamle Loge. Hun er i sin fulle rett til å foreslå oppkjøp av børsnoterte selskaper.

 The times they are a-changing

Alexandria Ocasio-Cortez (AOC) er også en ung, søt politiker som forsøker å velte pokerbordene og storme maktbastionene i Den Amerikanske Kongress. Om enn ikke fysisk, som de trumpianske stormtroppene gjorde 6. januar i år. Hun truer med å velte den historiske avtalen som nylig ble inngått om skarve tusen milliarder dollar til infrastrukturtiltak. Med sin bande av likesinnende opprørere krever hun ytterligere 3.500 milliarder dollar til human kapital. Kall det “menneskelig infrastruktur” i form av barnehagetilbud, sosial støtte, utdannelsestilbud, studentfinansiering med mer. Infrastrukturpakken til mørtel og murstein holder hun som gissel. Et gissel som har hennes pistol mot pannen.

Dette er ille, vil de fleste ansvarlige økonomer si, det begge disse damene har satt seg fore. Ungdommen nå til dags! Men de har så rett, så rett: The times they are a-changing.

Negative realrenter... 

De ansvarlige økonomer i finansdepartementer, sentralbanker og storbanker har i lang tid hatt vansker med å ta inn over seg den nye virkelighet i rentemarkedene, det at statslån ikke koster noe. Du kan faktisk øke statens inntekter ved å ta opp lån. Saken er den at mange nasjonalstater får betalt opptil en prosent for å ta opp lån. Og i alle industriland jeg vet om er realrentene negative. Ikke at noen burde la seg overraske over slikt. Realrentene har vært fallende i 700 år, og nådde nå i USA i august en ny historisk bunn for tiårs realrenter på minus 1,2 prosent. Dette til tross for at statsgjelden øker overalt, og ingen steder mer enn i USA. De alltid negative realrentene har noen innlysende implikasjoner, som våre toppøkonomer nekter å ta inn over seg. Ta oljefondet vårt. Vi kjøper statsobligasjoner i Tyskland, Frankrike og Nederland for hundrevis av milliarder kroner som vi taper penger på å eie fordi de har negativ nominell rente. Vi er så dumsnille at vi til og med kjøper greske statsobligasjoner med negativ nominell rente!

Når vi skal investere i jernbane, krever den norske stat derimot fem prosents avkastning. Bare tenk hvis det var en privat satsning med halvparten egenkapital og halvparten lånt til nær null i rente. Et krav om at prosjekter må gi nær ti prosents egenkapitalavkastning for å få grønt lys. Ikke rart i at norsk infrastruktur er mangelfull. Når Marhaug i Rødt foreslår å kjøpe ut Witzøe (ikke ekspropriere, men kjøpe over børs, hvis jeg forsto henne rett) så er det bare den logiske konsekvens av at det ikke koster noe for den norske stat å låne penger.

Humankapitalen! 

Og AOC gjør fornuftig i å utnytte de kraftige negative realrentene til å kreve økte investeringer i selve råvaren av den nye industrielle revolusjon: Humankapitalen! Partilederne av det rød-grønne slaget her hjemme bør i høst også tenke litt over logikken bak det disse unge politikere foreslår. Hvis staten trenger penger, kan den droppe skatteøkninger, men heller legge ut gjeld til null og negativ rente og kjøpe opp eiendom og aksjer, med nær garantert langsiktig fortjeneste. En fortjeneste som kan komme til erstatning for økte skatter.

Venstresidens mas om skatteøkninger er i vår tid like hjernedødt som ansvarlige økonomers krav om balanse i offentlige budsjetter er. Det er vanskelig å fange tidsånden, men det virker som om kuede folk i mange land nå rører på seg. Folk vil ikke lenger finne seg i et vanstyre hvor de bes om måtehold, reallønnsnedgang og skatteøkninger som skal brukes til å redde oss fra en ikke-eksisterende inflasjonsfare. Vil ikke at staten skal spare skillinger hvis kjøpekraftsverdi svinner hen. De vil ha en sunnere og bedre samfunnsøkonomi som tar dagens virkelighet, med alle dens fasetter, også negative realrenter, innover seg. Satsninger på humankapital slik at vi står sterkere rustet til å mestre de nye teknologiene må her være i fokus.

Her er min prognose: De unge Pistol Packing Mommas kommer til å vinne frem, med endringer i finanspolitikken som resultat. Det er kun et spørsmål om tid før de får med seg en hærskare av skarpskodde samfunnsvitere som hjelper dem med å gjennomføre sine programmer. Damene har allerede logikken på sin side.