Seniorstrateg Joachim Bernhardsen i Nordea Markets synes forholdet mellom risiko og avkastning er særlig attraktivt for bransjene som kan tjene mest på en normalisering av norsk og internasjonal økonomi, som bank og industri.
– Men er man ute etter risiko i porteføljen, kan energiaksjer være et interessant bet, uttalte han til Finansavisen i slutten av november. Strategen betviler derimot at den seneste tids voldsomme opptrend for teknologiaksjer vil fortsette. En årsak er at de største driverne, pandemiens effekt på folks forbruksmønstre og det kraftige rentefallet, neppe vil gjenta seg med det første – og mer sannsynlig reverseres endel. Prisingen, særlig av aksjer knyttet til IT og kommunikasjonsteknologi, er høy, og forholdet mellom risiko og avkastning er verre enn tidligere, advarte Bernhardsen videre om.
Selv om aksjemarkedet priser inn en svært god utvikling, mener likevel strategen at børsen alt i alt vil gjøre det bra i 2021. Et optimistisk syn på aksjemarkedet har man også hos Saxo Bank. I et nylig sluppet strateginotat mener banken at de børsnoterte selskapenes globale inntjening vil nå en ny rekord i midten av neste år. Sterke internasjonale børser er også støttende for nye børsoppturer for Oslo Børs.
Appetitt på sjømataksjer
– Tilbakevending til sterkere global økonomisk vekst i 2021, når vaksinen får normalisert aktivitetsnivået, kan støtte opp under en videre rotasjon fra vekstaksjer over til verdiaksjer, med andre ord aksjer med lave multipler. Dette er en utvikling vi har sett også de siste ukene, sier aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets til Kapital.
For når vekst i mindre grad er en mangelvare, blir investorer mindre villig til å betale høye multipler for vekstaksjer og reallokerer dermed kapital over til aksjer med lavere multipler. En mer normalisert vekst kan også trekke renter noe høyere, som reduserer nåverdien av kontantstrømmen til vekstaksjer i større grad enn for verdiaksjer.
Han mener en tilsvarende dreining også globalt kan være positivt for Oslo Børs, fordi børsen her hjemme har en relativt stor vekt i typiske verdisektorer som energi og råvarer.
– Overvekten i disse sektorene forklarer i stor grad hvorfor Oslo Børs fremdeles er på samme nivå som høsten 2018, mens den amerikanske hovedindeksen S&P 500, hvor IT og andre vekstsektorer har en klart høyere vekt, har levert mye bedre avkastning, sier han, og tilføyer:
– Vi forventer ellers en oljepris på 60 dollar fatet i fjerdekvartal 2021, noe som kan gi medvind for energiaksjer i andre halvdel av året. En gjenåpning av restaurant- og hotellbransjen er positivt for sjømatsektoren, som har vært svakere enn markedet siden bunnen i mars.
Men prisingen av Oslo Børs er høy i et historisk perspektiv, advarer han videre om.
– Dette innebærer at inntjeningsvekst heller enn multippelekspansjon blir hovedkilden til avkastning i 2021. Sentimentet er på et såpass høyt nivå nå at risikoen for taktisk gevinstsikring er ganske stor etter en sterk oppgang i november. Men så lenge vaksineringsprosessen blir vellykket, så tror vi en eventuell svak periode blir forholdsvis kortvarig og at det kan representere en kjøpsmulighet, mener Harper.
– En gjenåpning av restaurant- og hotellbransjen er positivt for sjømatsektoren, som har vært svakere enn markedet siden bunnen i mars.
Paul Harper, aksjestrateg DNB Markets