<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Sjømattrøbbel preller av

Illustrasjonsfoto: Austevoll Seafood

Nok en gang kan investorene se tilbake på en børsuke med samlet helt mer eller mindre helt uendrede snittkurser. Hovedindeksen bare flyter videre uten en klar retning, en god illustrasjon på at flertallet av investorene er ganske så avventende opp mot å ta nye posisjoner. Så langt i år er Hovedindeksen på Oslo Børs opp med rundt en prosent, der teknologisektoren leder an med en oppgang på rundt åtte prosent. Dette er en trend vi forventer å se mer av utover våren, altså at investorene tross all børsusikkerhet likevel øker sine lodd opp mot en sektor som sprakk fullstendig i 2022. Den revitaliserte IT-interessen henger sammen med et avtagende internasjonalt rentenivå – de lange amerikanske statsobligasjonsrentene har siden i fjor høst falt med nesten ett prosentpoeng, og gir alt annet likt god støtte for nettopp vekstaksjer. Ikke bare sender det den teknologitunge Nasdaq-indeksen klart opp så langt i 2023, men gir altså støtte også til norske selskaper – etter fjorårets børsmassakre er eksempelvis Nordic Semiconductor opp med over seks prosent i år. Telenor har gått 20 prosent, samtidig som Kahoot!-aksjen nå viser klart bedre takter, der både omsetningsvolumer og kursnivåer trekker oppover. Og når nå den amerikanske sentralbanksjefen antyder at rentetoppen så smått nærmer seg, er det ikke utenkelig at nettopp 2023 kan bli et skikkelig comeback-år for teknologisektoren, også den norske.

– Sjømatindeksen på Oslo Børs har så langt i år gått over syv prosent. Men indeksen mener vi har mye mer å gå på, ledsaget av oppdrettskjempen Mowi. For støttet av bunnsolide markedsutsikter, langt fra krevende multipler og bedre skattebetingelser er det rom for klart høyere kurser, skriver vi i dagens utgave av Kapital. Analysen står fortsatt fjellstøtt, mener vi, selv om grunnrentebeskatningsreglene likevel nå synes å stå slik de opprinnelig var formulert. Og en titt på siste ukes kursbevegelser er interessant – i denne perioden er Mowi-kursen, som siden årsskiftet er opp med rundt åtte prosent, bare så vidt i rødt, og vitner om at investorene likevel faller til ro med de høye skattesatsene, og at de posisjonerer seg for at oppdrettsselskapet fint vil levere attraktive resultater og dividender til sine eiere i årene som kommer. Vi står altså fortsatt last og brast ved vår Mowi-anbefaling, selv om det likevel ikke synes å bli noen skattejusteringer, slik de politiske signalene var på tampen av forrige uke. Vi står også last og brast ved våre brede oljeserviceanbefalinger. Analytikerne er også positive, Rystad Energy forventer nå at bransjen som sådan står foran en flerårig industriopptur. Riggmarkedet er særlig stramt, noe også SEB innser når de nå oppjusterer Borr Drilling-aksjen til kjøp fra tidligere salg med nytt kursmål 66. 

Det overordnede børsmarkedet er som nevnt preget av en forsiktig investortilnærming. Det vil man fortsatt se mer av kommende uke. For usikkerheten råder – Finansavisen har tidligere i år vist til analyser der over halvparten av norske privatinvestorer forventer at også inneværende år ender med negativ avkastning. Men lysglimt finnes på Oslo Børs, som i Mowi-aksjen, innen oljeservicesektoren og mer og mer innenfor en rentefølsom teknologisektor.

Sigurd E. Roll

Investoransvarlig, Kapital