Braanaas er gründer og eier av Firda Seafood Group, et av de største oppdretts- og fiskeriselskapene i Norge. Konsernet hadde i fjor en konsolidert omsetning på over 1,6 mrd. kr, som er selskapets høyeste noensinne. Bunnlinjen var også solid. Braanaas er kjent som en skarp kritiker av alle former for regulering av bransjen, og i år tok han med seg familien og flyttet til “skatteparadiset” Bø i Vesterålen.
Bakgrunn
Braanaas ble født på Hamar , vokste opp i Bergen og bosatte seg så i Florø. Braanaas arbeidet på oppdrettsanlegget til Svanøy Stiftelse før han startet Firda Settefisk i Norddalsfjorden i 1986.
Den da camping-bosatte Braanaas tok opp et lån, til 21 prosent rente, med mor og far som kausjonister for å starte et settefiskanlegg ved Florø. Dette skulle vise seg å bli en meget vellykket investering, som finansierte starten av selskapet Go-Fish sammen med med Gudmun Strømsnes i 1996. Etter kort tid ble det ett av de største oppdretts- og settefiskselskapene i landet .
Braanaas driver fremdeles Firda Settefisk, og er også eier av tidligere Botnane Fiskeoppdrett i Bremanger oppdrettsvirksomheten er organisert igjennom selskapet Firda Sjøfarmer AS. Gjennom selskapet Firda Seafood AS driver konsernet sin eksportvirksomhet. Braanaas kontrollerer konsernet gjennom morselskapet Firda Seafood Group.
Firda Seafood Group har utviklet seg til å bli et av de største oppdretts- og fiskeriselskapene i Norge. Dette har ført til at Braanaas har blitt en bemidlet mann som kan dyrke andre interesser, som da han i 2005 kjøpte og restaurerte det gamle handelsstedet Skjerjehamn i Gulen.
Braanaas kjøpte også den kontroversielle Olav-statuen Oslo ikke ville ha og flyttet den til Skjerjehamn.
Braanaas var også blant mange i oppdrettsnæringen svært kritisk til forslaget til den såkalte “lakseskatten “ i 2018 og uttalte til Fa.no at han hadde liten tro på forslaget til det regjeringsoppnevnte utvalget hvor havbruksnæringen skulle ilegges en grunnrenteskatt på hele 40 prosent
– Jeg anser forslaget som like lite realistisk som å få politisk gjennomslag for å dyrke bananer på Finnmarksvidda, sa han til avisen.