Gjestekommentar: Christian Nordby i Kepler Cheuvreux
Lakseprisen regnet i norske kroner er altså signifikant høyere enn for ett år tilbake i tid (70 kroner pr. kilo mot 44 kroner pr. kilo), selv om norsk eksportvolum er tilnærmet uendret i samme periode. De høye prisene går rett på bunnlinjen til de norske oppdrettsselskapene og gir vesentlig bedre lønnsomhet. Et relevant spørsmål er om de nye salgskanalene er eneste faktor for høyere etterspørsel, eller hva som faktisk har drevet denne voldsomme veksten. Vi tror det er en kombinasjon av tre faktorer som vi vil forklare under.
1. Nye kanaler
Det sies at beste kur mot lave priser er nettopp lave priser. Det virker nemlig slik at prisnedgangen som kom på laks gjennom 2020 og 2021 har gjort at laksen har kommet på flere middagsbord og at flere har blitt vant til å tilbrede laks hjemme. Fokus på sunne råvarer i en ellers kjedelig tid har muligens gjort at flere har eksperimentert rundt middagsbordet. Vi så for eksempel at mot slutten av lockdown runde to, i april 2021, at globale Google-søk for laks steg med 21 prosent. Det virker tydelig at mange nye konsumenter har tatt til seg kunnskap for hvordan man skal tilberede produktet hjemme.
2. Strammere marked
I henhold til Kontali slaktet man 17 prosent mer laks, globalt sett, i førstekvartal i 2021 målt mot samme periode året før. Det store tilbudet av fisk hadde åpenbart en negativ påvirkning på lakseprisen i en periode da verden var stengt ned. I førstekvartal inneværende år ser vi at den globale slakteveksten er forventet å bli på minus ni prosent, hovedsakelig drevet av Chile, der det antas 20 prosent lavere slaktevolumer. Selv om den skarpeste negative årsveksten forventes å være i dette kvartalet, så forventes volumene å være sesongmessig enda lavere i andrekvartal. Dette tilsier at prisene bør kunne bli enda høyere over de neste månedene.
3. Matvareinflasjon
Inflasjon har vært et tema over en viss tid, og matprisene er også økende. Vi ser at priser på kylling, biff, svin, fisk, soya, hvete og det meste annet er opp i størrelsesorden 20–30 prosent. Alt annet likt fører dette til at laks blir relativt sett mindre dyrt, hvilket igjen presser opp etterspørselen etter laks. De høye matvareprisene vil også føre til at fôrkostnaden for laksen stiger noe i løpet av 2022, men vår tese her er at ettersom det er et globalt løft i matvareprisene, vil dette bli kompensert for av økte laksepriser. Som konklusjon kan vi si at laksemarkedet ser usedvanlig bra ut preget av høy etterspørsel og moderat tilbud. Dette presser prisen for laks opp, hvilket igjen vil gi rekordinntjening for lakseselskapene i 2022. Trikset for hvert enkelt selskap blir å unngå sykdom og dermed ha kontroll på kostnadene.
Som konklusjon kan vi si at laksemarkedet ser usedvanlig bra ut preget av høy etterspørsel og moderat tilbud. Dette presser prisen for laks opp, hvilket igjen vil gi rekordinntjening for lakseselskapene i 2022