<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Game-changer for energimarkedet skaper en supersyklus

Putins brutale angrep på Ukraina er en wake-up call om hvor avhengig verdens energimarkeder er av en håndfull land med tvilsomme, udemokratiske regimer – ikke bare Russland, men også land som Saudi-Arabia, Iran, Irak og potensielt Venezuela.

John Olaisen, ABG Sundal Collier. Foto: Iván Kverme

Gjestekommentar: John Olaisen i ABG Sundal Collier

Og uavhengig av hva som skjer på kort sikt i Ukraina, så tror vi situasjonen fører til en dramatisk holdningsendring, særlig i Europa, men også i resten av verden. Det med tanke på at man ønsker høyere energiuavhengighet.

Lange ledetider 

Men en stor utfordring er knyttet til at det er veldig lange ledetider på utbygging av ny energi, som vist i tabellen under. For eksempel var det i januar i år en stor tildeling av areal for offshore vind i Skottland, men man forventer ikke at det blir produksjonsstart i disse områdene før rundt år 2030 – ergo cirka åtte års ledetid fra tildeling av areal til produksjon. I mellomtiden må man investere og bygge ut infrastruktur.

Vi tror konsekvensene blant annet fører til: 

1. Energipriser (olje, gass og strøm) kommer til å være mye høyere de neste fem til ti årene enn de har vært de siste fem til ti årene. 

2. Investeringer i energi kommer til å øke kraftig.

3. PPA-priser for fornybar energi kommer til å stige for å tiltrekke seg de investeringene som må til.

4. Å investere i olje- og gasselskaper går fra å være “uansvarlige investeringer” til å bli “ansvarlige investeringer”.

Energiopptur venter: Seismikkselskapet TGS, under ledelse av konsernsjef Kristian Johansen, er en av flere aksjer ABG Sundal Collier anbefaler når de nå spår en bred energidrevet supersyklus. Foto: Eivind Yggeseth / Finansavisen

Flere gode selskapskandidater 

Vi i ABG Sundal Collier spår en såkalt supersyklus, definert som en lengre periode med sterk etterspørselsvekst, for i bunn og grunn alle segmenter innen olje og gass, samt innen fornybarsektoren. Vi råder derfor investorene til å posisjonere seg i henhold til dette fremtidsscenarioet, og noen eksempler på aksjer vi liker i så henseende, er AkerBP   , TGS   , Subsea 7   , Orsted, Bonheur   og Edda Vind   . Men når det er sagt – det er viktig å understreke at vi er heldige i Norden som har en lang liste med flere gode energirelaterte selskaper, så her er det mye å velge mellom for investorene.