<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

USA regjeres av de rike

Aller rikest i den amerikanske kongressen er en kvinne som knapt noen har hørt om. Senator Kelly L. Loeffler har en formue på 500 millioner dollar.

Ukjent mangemillionær: Kelly L. Loeffler er rikest i den amerikanske kongressen.  Foto: John Bazemore
Reportasjer

Aller øverst sitter milliardæren Donald Trump, men på plassene i Representantenes Hus og Senatet er det også kort vei mellom millionærene. Magasinet Focus konkluderer med at mer enn halvparten av de folkevalgte er millionærer, og minst 77 av dem har en formue på over tre millioner dollar.

Øverst på listen finner vi Kelly Lynn Loeffler, en av de to republikanske senatorene fra Georgia. Loeffler jobbet blant annet for Toyota før hun startet i Intercontinental Exchange (ICE), selskapet som eier og driver flere globale børser. ICE har blant annet tatt Euronext på børs, selskapet som i fjor sommer overtok Oslo Børs.

Senatoren fra Georgia nøyde seg imidlertid ikke med å bli ansatt, hun giftet seg også med ICEs konsernsjef – og hennes formue blir nå vurdert til en halv milliard dollar. Men Loeffler, og hennes mann, blir også anklaget for å ha solgt et betydelig antall aksjer med stor gevinst etter å ha utnyttet konfidensiell informasjon om corona-krisen.

Flere republikanere

Mitt Romney er nummer to på listen. Den republikanske senatoren fra Utah, som tapte for Barack Obama i presidentvalget i 2012, skal ha en formue på om lag 169 millioner dollar. I valgkampen lå tallet enda høyere. Da ble gründeren av private equity-selskapet Bain Capital "priset" til mellom 190 og 250 millioner dollar.

Langt mer ukjent er tredjemann, Greg Gianforte. Han er også republikaner, innvalgt i Representantenes Hus fra Montana, og formuen blir ifølge USA Today anslått til 135,7 millioner dollar. Gianforte har etablert flere programvareselskaper, som han med solid fortjeneste har solgt til blant annet Oracle og McAfee.

Pelosi er demokratenes rikeste

Vi finner enda en republikaner på fjerdeplass. Michael McCaul fra Texas har en formue på 113 millioner dollar, men så kommer den første demokraten. Og da går vi med Nancy Pelosi helt til topps i partiet. Som speaker i Representantenes Hus er hun blitt et velkjent ansikt også utenfor USA.

Den rikeste demokraten: Nancy Pelosi er ikke bare det demokratiske partiets fremste representant i Representantenes Hus, hun er også partiets aller rikeste. Foto: ERIN SCOTT

Men det er tydeligvis stor uenighet om størrelsen på hennes formue. Er hun god for 97 millioner dollar – eller handler det om 237 millioner? Demokraten fra California er gift med Paul Pelosi, en vellykket eiendoms- og venture capital-investor.

Det koster da også å sikre seg en plass som amerikansk folkevalgt. I 2012 skal utgiftene for å sikre seg en plass i Representantenes Hus i snitt ha ligget på om lag 1,5 millioner dollar. Tilsvarende i kamp om en plass i Senatet lå på 10 millioner dollar.

Når man først sikrer seg en plass i Representantenes Hus venter det en årslønn på 174.000 dollar.